-+=
Olvasási idő: 2 perc

Gondolom, számodra is nagyon fontos, hogy a fogyásodat, diétádat a lehető legtermészetesebb alapanyagokkal, a lehető legegészségesebb módon támogathasd. Azzal egész biztosan nem mondok újat, hogy több fűszer is a rendelkezésünkre áll, amikor az emésztésünket és a zsírégetést szeretnénk megtámogatni. Most egy hazánkban is őshonos növény hatásaira térnék ki.

Ilyenkor kora tavasszal természetesen a legnagyobb sláger a medvehagyma, pedig sok más finomság is akad, ami segít nekünk az egészségünk megőrzésében. Az egyik ilyen elfeledett „csodafűszerünk” a turbolya. A zamatos vagy illatos turbolya (Anthriscus cerefolium) nemzetségének leggyakoribb faja az országunkban. Már az ókor óta előszeretettel fogyasztják. Ugyan gyógyhatású növény, de mivel az íze kifejezetten kellemes, így élelmiszer felhasználási célra termesztik is. Levelei legjobban a petrezselyemére vagy a sárgarépáéra hasonlítanak, és ahhoz hasonlóan fűszernövényként használható.

A turbolya a francia konyha kifejezetten gyakori fűszere. Alkalmas levesek, szárnyas ételek, sült zöldségek, sült húsok és tojásételek ízesítésére. Különböző gomba ételeket igazán finommá és különlegesség varázsolhatunk a használatával. Sokszor használják együtt tárkonnyal, petrezselyemmel vagy metélőhagymával. A korai, zsenge hajtásai alkalmasak saláta alapanyagnak is, ahogy telik az idő viszont, mind a levelek, mind a szára elfásodik, így érdemes igen apróra vágva használni. Gyakran nevezik „fines herbes”-nek, mivel ellentétben a jól ismert petrezselyemmel, sokkal kevésbé erőteljes a zamata. Innen ered a magyar népi neve: az édespetrezselyem. Illata enyhén ánizsos, az íze inkább édeskés. Fontos tudni, hogy hőhatására könnyen elveszti az ízét, ezért a főzés végén érdemes az ételhez adni.

Illóolajai közül az entragolt, az apiin-glikozidot és a keserűanyag tartalom érdemel említést. Viszonylag magas az A-, B- és C-vitamin tartalma. A nyomelemek közül kalciumot, mangánt, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, szelént, rezet és foszfort tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Miért kifejezetten hasznos fűszer a turbolya, ha diétázol?

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Emésztésserkentő és gyomorerősítő hatása van. Segít a vízvisszatartás (és így a vizesedés) elkerülésében. Illóolajai antioxidánsok, fogyasztásuk véd a (stressz) és más hatások miatt létrejött szabadgyökök káros hatásaitól. Erős gyulladáscsökkentő hatása van. Továbbá rendszeres fogyasztása előnyös a vesék számára is. Teaként fogyasztva alkalmas a légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére, az összetört levelek pakolásként való használata pedig gyorsítja a véraláfutások és zúzódások gyógyulását.

Ha valaki szeretne garantáltan friss és bio turbolyához jutni, jó hír, hogy magról akár cserépben is nevelhető. Mivel a növekedése igen gyors, szerencsés esetben akár már egy hónappal a vetés után vághatjuk. Remélem, ezek után Te is kedvet kapsz, hogy egy kicsit újíts a diétád ízein. Ha gondolod, próbáld ki csirkével, tojással vagy bárhogy, ahogy Neked jól esik!


turbolya

turbolya fűszer

Források:

Emberkovics és mtsai. (1998): Phytochemical evaluation of essential oils, medicinal plants and their preparations]. Acta Pharm Hung;68(3):141-149.

Fejes, S. és mtsai. (2000) In vitro antioxidant activity of Anthriscus cerefolium L. (Hoffm.) extracts. J Ethnopharmacol;69(3):259-265.

Fejes, Ss, és mtsai. (2000) Free radical scavenging and membrane protective effects of methanol extracts from Anthriscus cerefolium L. (Hoffm.) and Petroselinum crispum(Mill.) nym. ex A.W. Hill. Phytother.Res;14(5):362-365.

Zwaving, JHés mtsai. (1971): The essential oil of chervil, Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. Isolation of 1-allyl- 2,4-dimethoxybenzene. Pharm Weekbl;106(12):182-189.

 

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.