Én személy szerint oda vagyok a levesekért, lehet tél vagy nyár nálam nagyon gyakori étel.
Amire viszont kimondottan odafigyelek, hogy maga a leves önálló főétel legyen, utána nem következik „a második”.
Ahogy például az evés közbeni ivás, úgy a levesek és főételek közvetlen egymás utáni fogyasztása se javasolt.
Egyrészt a leves önmagában is tágítja gyomrot, hát még ha utána is lecsusszan egy adag étel. Ha hosszú távon, gyakran így étkezünk akkor bizony feneketlen kút lehet a gyomrunk 🙂
Másrészt ha evés közben iszunk, az emésztőenzimek hígulnak, ezzel is megnehezítve az emésztési folyamatot.
Így ha már leves az legyen kiadós és minél tápanyag gazdagabb FŐÉTEL, mint amilyen ez a tárkonyos raguleves is.
Csirkemell helyett most vega húsgombóc került bele, ami összesen 5 perc alatt el is készül és valami isteni finom!
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 1 fej vöröshagyma
- 2 közepes répa
- 1 kisebb fehérrépa
- 3 közepes krumpli
- 2 marék zöldbab fagyasztott
- 2 marék borsó fagyasztott
- 50 g zeller
- Fél csokor petrezselyem
- 1 ek tárkony szárított
- Só,bors.majoranna ízlés szerint
- 1,5 l víz vagy alaplé
- 2 dl rizstejszín
- 150 g Peak MeatBalls with collagen - fasírt (por)
- 135 g víz
Hozzávalók
A leveshez
A gombóchoz
|
- A leveshez előkészítjük a zöldségeket. A hagymát apróra vágjuk, a répákat felkarikázzuk, a zellert kisebb, a krumplit nagyobb kockákra vágjuk.
- A hagymát pici zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a répákat, zellert és 2-3 percig így pirítjuk.
- Felöntjük az 1,5 l vízzel vagy alaplével, hozzáadjuk a fűszereket és a krumplit, lefedjük és körülbelül 10 percig főzzük, de közben nézegessük a burgonyát mert nagyon más 1-1 krumpli puhulási ideje. Mikor már félig jó akkor tegyük hozzá a borsót, a babot és főzzük további 5-10 percig (ameddig ezek is megpuhulnak).
- A fasírtporhoz hozzáadjuk a vizet és jól elkeverjük. Én apróbb gombócokat formáztam belőle (15 db). Mikor megpuhult az összes zöldség, a leveshez adjuk a gombócokat és addig főzzük amíg fel nem jönnek a víz tetejére. (2-3 perc)
- A rizstejszínhez adunk 1 merőkanállal a leves levéből, elkeverjük és így mehet vissza a levesbe. Ízesíthetjük egy kevés citromlével, ecettel vagy tárkonyecettel. (Én másfél evőkanál citromlevet tettem bele) Pár percig még fűzzük, hogy összeérjenek az ízek és készen is vagyunk.