Már a népi gyógyászat is tett egy hatalmas felkiáltójelet a cukor mellé, és egyben ki is jelentette, a túl sok cukor bajba sodor! Tiszta sor, hogy a cukorfogyasztás egy egészségtelen problémaforrás az étkezésünkben. Olcsó előállítani, és drágán lehet eladni. Valóban jó üzlet, de hidd el, te magad semmit sem profitálsz belőle.
Cukor
Ok, igen. A testnek szüksége van cukorra. De ez a WHO ajánlása szerint mindössze napi 25 grammot jelent! Az életfontosságú cukrot a keményítő lebontásából nyerjük. A keményítő molekulák lebontásából cukor molekulákat kapunk. Ezek, a gyomrunk savas közegében lebontott részek pedig bőven elegendőek testünk egészségének fenntartásához.
A cukor üres kalória, tápérték nélküli előemésztett élelmiszer. Egy bődületes hazugság, hiszen az édes élvezet:
- kibillenti egyensúlyából a mellékvesét,
- nem teszi lehetővé a szív egységét,
- kibillenti egyensúlyából a lépet, az epét és a májat,
- a gerincvelő folyadék nem megfelelően áramlik felléphetnek hátfájdalmak,
- a gerinc energiaellátása nem megfelelő,
- gyengíti az immunrendszert ennek következménye az allergia,
- vérkeringési, vérnyomás és szívritmus zavarokhoz vezet,
- zavarja a hormonrendszert,
- túlzott motoritáshoz, idegességhez és belső nyugtalansághoz vezet,
- tanulási zavarokat okoz.
Cukor helyett
De mi a helyzet a cukorpótlókkal?
Gondolj például a szorbitra vagy a fruktózra. Valójában ezek is cukrok, csak más a nevük. Gondolj erre, ha rágógumira fáj a fogad, ha köhögést csillapító cukrot veszel, stb.
“Egy kis méz, hogy meggyógyulj!” Jó ötlet, mert egészséges, és természetes, de inkább élvezeti cikk legyen, mert nagyon sok cukrot tartalmaz! Hasonló tüneteket okoz a szervezetedben, mint maga a nagybetűs cukor.
“Gyümölcsöt csak ehetek?” Persze, de ne edd állandóan! Délelőtt, vagy tízóraira a legegészségesebb, és még így is csak mértékkel.
Akkor most hadd ejtsek pár szót a rejtett cukrokról!
Nagyon sok feldolgozott élelmiszer tobzódik a rejtett cukrokban! Ott van a szalámiban, a cornflakesben, a ketchupban…ott figyel mindenhol a bolti polcokon!
Rejtett cukrok: agavészirup, barnarizsszirup, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, dextróz (szőlőcukor), sűrített cukornádszirup, glükóz (szőlőcukor), laktóz (tejcukor), malátaszirup, melasz, szacharóz (nádcukor, répacukor, juharcukor).
Nulla cukor!
Jó megoldás, ha csökkentjük a cukorfogyasztást, de még jobb, ha teljesen el is hagyjuk! Persze, légy ebben is fokozatos. A cukormegvonás ugyanis felszínre hozza a függőséged: a cukormentes napokon ingerlékeny, érzékeny leszel. Sóvárogni fogsz az édesség után. De szerencsére a test idővel hozzászokik a kisebb mennyiségű cukorhoz.
Szakíts a cukorral, és légy egészségesebb!