-+=
Olvasási idő: 2 perc

Már a népi gyógyászat is tett egy hatalmas felkiáltójelet a cukor mellé, és egyben ki is jelentette, a túl sok cukor bajba sodor! Tiszta sor, hogy a cukorfogyasztás egy egészségtelen problémaforrás az étkezésünkben. Olcsó előállítani, és drágán lehet eladni. Valóban jó üzlet, de hidd el, te magad semmit sem profitálsz belőle.

Cukor

Ok, igen. A testnek szüksége van cukorra. De ez a WHO ajánlása szerint mindössze napi 25 grammot jelent! Az életfontosságú cukrot a keményítő lebontásából nyerjük. A keményítő molekulák lebontásából cukor molekulákat kapunk. Ezek, a gyomrunk savas közegében lebontott részek pedig bőven elegendőek testünk egészségének fenntartásához.

feherje_vs_szenhidratA cukor üres kalória, tápérték nélküli előemésztett élelmiszer. Egy bődületes hazugság, hiszen az édes élvezet:

  • kibillenti egyensúlyából a mellékvesét,
  • nem teszi lehetővé a szív egységét,
  • kibillenti egyensúlyából a lépet, az epét és a májat,
  • a gerincvelő folyadék nem megfelelően áramlik ­ felléphetnek hátfájdalmak,
  • a gerinc energiaellátása nem megfelelő,
  • gyengíti az immunrendszert ­ ennek következménye az allergia,
  • vérkeringési, vérnyomás és szívritmus zavarokhoz vezet,
  • zavarja a hormonrendszert,
  • túlzott motoritáshoz, idegességhez és belső nyugtalansághoz vezet,
  • tanulási zavarokat okoz.

Cukor helyett

De mi a helyzet a cukorpótlókkal?

Gondolj például a szorbitra vagy a fruktózra. Valójában ezek is cukrok, csak más a nevük. Gondolj erre, ha rágógumira fáj a fogad, ha köhögést csillapító cukrot veszel, stb.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

“Egy kis méz, hogy meggyógyulj!” Jó ötlet, mert egészséges, és természetes, de inkább élvezeti cikk legyen, mert nagyon sok cukrot tartalmaz! Hasonló tüneteket okoz a szervezetedben, mint maga a nagybetűs cukor.

“Gyümölcsöt csak ehetek?” Persze, de ne edd állandóan! Délelőtt, vagy tízóraira a legegészségesebb, és még így is csak mértékkel.

Akkor most hadd ejtsek pár szót a rejtett cukrokról!

Nagyon sok feldolgozott élelmiszer tobzódik a rejtett cukrokban! Ott van a szalámiban, a corn­flakes­ben, a ketchup­ban…ott figyel mindenhol a bolti polcokon!

Rejtett cukrok: agavészirup, barnarizs­szirup, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, dextróz (szőlőcukor), sűrített cukornádszirup, glükóz (szőlőcukor), laktóz (tejcukor), malátaszirup, melasz, szacharóz (nádcukor, répacukor, juharcukor).

Nulla cukor!

Jó megoldás, ha csökkentjük a cukorfogyasztást, de még jobb, ha teljesen el is hagyjuk! Persze, légy ebben is fokozatos. A cukormegvonás ugyanis felszínre hozza a függőséged: a cukormentes napokon ingerlékeny, érzékeny leszel. Sóvárogni fogsz az édesség után. De szerencsére a test idővel hozzászokik a kisebb mennyiségű cukorhoz.

Szakíts a cukorral, és légy egészségesebb!

cukormentes_dieta

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.