-+=
Olvasási idő: 2 perc

Újabban kelt tészták készítésével próbálkoztam, az egyik kísérlet eredménye ez a zabpehelylisztes kifli. Más mint az “igazi”, picit tömörebb, a teljes kiőrlésű pékárukhoz hasonlít. Nagyon finom, például reggelire tojás, sajt, sonka mellé.

Diétás kifli

Hozzávalók:

  • 200 g liszt: nálam 100 g zabpehely lisztté darálva vagy zabliszt, 100 g szénhidrát-csökkentett sütőliszt
  • 30 g búzasikér
  • 100 g ricotta + 50 g joghurt (vagy túró + joghurt, vagy 150 g krémes túró, vagy 150 g light sajtkrém)
  • 15 g friss élesztő
  • 1 tk. méz
  • kb. 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • köménymag

Diétás kifli péksütemény

Elkészítés:

Az élesztőt oldd fel 0.5-1 dl langyos vízben, majd keverj hozzá 1 tk. mézet. Ez tulajdonképpen cukor is lehetne, az a kb. 5 g belefér, főleg, hogy nem te, hanem az élesztőgombák fogják megenni. 😉 Nélküle viszont sokkal kevésbé fog megkelni a tésztád, tömörebb. kisebb lesz…

Keverd hozzá a sikért, sót, majd a ricottát vagy túrót. A ricotta azért jó, mert savóból készült, a savó pedig jobbá teszik a pékáruk tésztájának állagát.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Végül add hozzá a liszteket és gyúrj belőle tésztát. Ha túl ragacsos, kell még egy kis liszt, ha nem áll össze, egy pici víz, de vigyázz vele, egyszerre csak 1 ek.-nyit adj hozzá, különben túl sok lehet!

Takard le egy tálban, és viszonylag meleg helyen hagyd 1 órán át kelni.

Utána gyúrd át, majd oszdd egyenlő részekre és formázz belőle kifliket. Én 6 db kis bucira osztottam, ezeket jó vékony négyszögekké kisodortam, a sarkuknál fogva feltekertem, majd kifli alakúra hajlítottam. Én nagyon szeretem a sült köménymagot, ezért a tetejükre szórtam egy “keveset”.

Tedd őket tepsibe, sütőpapírra, vagy –lapra és letakarva hagyd őket további fél órát kelni.

Ha megnőttek a kilfik, tedd őket a sütőbe, amit állíts 170-180 °C-ra. Amíg a sütő melegszik, tovább tud kelni a tészta. Kb. 30-40 perc alatt szépen megsülnek.

Melegen finom, puha lesz, frissen kihűlve is nagyon finom és több napig eltárolható, viszont többnaposan érdemes mikróba tenni pár mp-re, hogy újra friss és puha legyen.

Fogyaszd egészséggel!

Processed with Moldiv

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.