Újabban kelt tészták készítésével próbálkoztam, az egyik kísérlet eredménye ez a zabpehelylisztes kifli. Más mint az “igazi”, picit tömörebb, a teljes kiőrlésű pékárukhoz hasonlít. Nagyon finom, például reggelire tojás, sajt, sonka mellé.
Diétás kifli
Hozzávalók:
- 200 g liszt: nálam 100 g zabpehely lisztté darálva vagy zabliszt, 100 g szénhidrát-csökkentett sütőliszt
- 30 g búzasikér
- 100 g ricotta + 50 g joghurt (vagy túró + joghurt, vagy 150 g krémes túró, vagy 150 g light sajtkrém)
- 15 g friss élesztő
- 1 tk. méz
- kb. 1 dl víz
- 1 csipet só
- köménymag
Diétás kifli péksütemény
Elkészítés:
Az élesztőt oldd fel 0.5-1 dl langyos vízben, majd keverj hozzá 1 tk. mézet. Ez tulajdonképpen cukor is lehetne, az a kb. 5 g belefér, főleg, hogy nem te, hanem az élesztőgombák fogják megenni. 😉 Nélküle viszont sokkal kevésbé fog megkelni a tésztád, tömörebb. kisebb lesz…
Keverd hozzá a sikért, sót, majd a ricottát vagy túrót. A ricotta azért jó, mert savóból készült, a savó pedig jobbá teszik a pékáruk tésztájának állagát.
Végül add hozzá a liszteket és gyúrj belőle tésztát. Ha túl ragacsos, kell még egy kis liszt, ha nem áll össze, egy pici víz, de vigyázz vele, egyszerre csak 1 ek.-nyit adj hozzá, különben túl sok lehet!
Takard le egy tálban, és viszonylag meleg helyen hagyd 1 órán át kelni.
Utána gyúrd át, majd oszdd egyenlő részekre és formázz belőle kifliket. Én 6 db kis bucira osztottam, ezeket jó vékony négyszögekké kisodortam, a sarkuknál fogva feltekertem, majd kifli alakúra hajlítottam. Én nagyon szeretem a sült köménymagot, ezért a tetejükre szórtam egy “keveset”.
Tedd őket tepsibe, sütőpapírra, vagy –lapra és letakarva hagyd őket további fél órát kelni.
Ha megnőttek a kilfik, tedd őket a sütőbe, amit állíts 170-180 °C-ra. Amíg a sütő melegszik, tovább tud kelni a tészta. Kb. 30-40 perc alatt szépen megsülnek.
Melegen finom, puha lesz, frissen kihűlve is nagyon finom és több napig eltárolható, viszont többnaposan érdemes mikróba tenni pár mp-re, hogy újra friss és puha legyen.
Fogyaszd egészséggel!