Aki a reform receptek között bóklászik, az akarva-akaratlanul belefut ismeretlen alapanyagokba – melyek első hallásra úgy tűnnek, hogy maximum csak az őserdők mélyén vagy valamilyen távol-keleti arab árusnál lehet rájuk bukkanni. Nos, a Cassava darával én is így voltam, amikor is felütötte a fejét egy receptben. Aztán egyre többen. Így talán érdemes lenne vele foglalkozni!
Nézzük meg, ki is lenne ő – és miképp segíti a (diétás) kulináris életed – főképp ha paleo vagy diétás étrendet tolsz!
> Peak-tipp! A paleosoknak is jár nálunk protein! A finom diétás fehérjeporunk bizony PALEO verzióban is a Tiéd lehet! Hát nem nagyszerű? 🙂
Cassava Gari??! Az meg mi?
A manióka növény gyökéréből készült dara vagy liszthelyettesítő anyag. A manióka (Manihot esculenta) egy afrikai növény, amelyet számos más meleg égövi országban is termesztenek. A növény legértékesebb része a spenótként fogyasztható levele, de a gyökeréből készült ételek sem rossz élettani tulajdonságúak.
A cassava gari és a tápióka illetve a tápióka liszt készül a manióka növény gyökeréből.
A gyökér szinte szénhidrát, és viszonylag sokféle vitamint tartalmaz. B2, B5 és B6 ellenben magasabb arányban található benne. C vitaminban viszont viszonylag gazdag! Az ásványi anyagok közül vasat, cinket, kálciumot, magnéziumot, káliumot és mangánt tartalmaz nagyobb mennyiségben.
Szaponin tartalma olyan típusú, hogy mérsékelten fogyasztva segíti a gyulladások csökkentését és a lúgosítást is.
Arra érdemes csak ügyelni, hogy a nyers manióka gyökérben magas lehet a mérgező cianid származékok aránya, de ezt a feldolgozáskor kivonják az élelmiszerből, így a termékek fogyasztása teljesen biztonságos.
…jó, jó… de miért is jó nekünk, ha összeismerkedünk Mr. Gari-val a konyhában?
– Magas a rost és a rezisztens keményítő tartalma, emiatt sokáig emészti a szervezet, tehát laktat. A magas nedvszívó képessége szintén ehhez járul hozzá!
– Szintén a nagyarányú emészthetetlen szénhidrát tartalomnak köszönhető, hogy 100 g 157 kalóriát tartalmaz – és 38 g csak a szénhidráttartalma.
!! Ezzel szemben a búzadara 347 kcal és 70 g szénhidrát tartalom körül mozog!
– A glikémiás indexe 46, ami közepesnek mondható, a gabonahelyettesítők között nem számít rossznak.
!! A búzadara 71-s a glikémiás indexe, tehát igazán gyors felszívódású.
– A fentiekből kifolyólag a szénhidrát anyagcsere zavarban szenvedőknek (tehát inzulinrezisztencia, 1-s és 2-s típusú cukorbetegség!) mindenképp előnyös a fogyasztása,
– Fontos tudni, hogy teljesen gluténmentes alapanyagról beszélünk, így gluténérzékenység esetén is fogyasztható.
– Paleo étrend egyik fontos alapanyaga, hiszen nem tartalmaz se cukrot se fehérjét, és ugye glutént sem.
…és hogyan használjuk Mr. Garit a konyhában?
A cassava gari lényegében mindenbe használható, amiben a hagyományos búzadara szerepel!
– kenyerekbe és házi reform péktermékekbe, mert sok vizet vesz fel, így a vizes kenyérbelső már 2 evőkanálnyi mennyiséggel is elkerülhető – szerintem mindenki ismeri a reform, túrós, sok tojásos kenyerek nedves belsejét… na, ezzel szuper állagot kapsz!
– mivel szemcsés állaga van, így ideális rántott ételek panírozásához is – zsemlemorzsa helyett!
– levesbetétnek is használható, a főzés utolsó 5 percében az ételhez adva – páldául grízgaluska vagy grízgombóc helyett!
– ételek sűrítésére is szuper, mert hosszabb ideig főzve szétfő és ott már nem lesz szemcsés állagú!
– búzadarás édességekben a legjobb! Főképp túrós édességekbe (túrós rezgő, túrógombóc) szokás használni, de szinte bármibe, ahol a hagyományos recept darát vagy zabkorpát ír!
Ha paleozol, akkor a Peak 100% magvajakkal, vagy a mentes Peak Slim Dark étcsokoládá krémmel is feldobhatod a Cassava gariból készült finomságod!
> Peak-tipp! Fehérjés-diétás tejbegríz! A legdiétásabb tejbegríz! A zabos reggelidet is kiválthatod, hiszen kell a változatosság! A zabpehely nagyszerűen helyettesíthető vele, egy éjszaka állás után finom – kifejezetten tejbegrízre hasonlító kását kapunk. Plusz egy adag diétás, finom proteinporral pedig a fehérjebevitelünkről is gondoskodtunk!
Túrós sütit pedig ITT sütöttünk belőle!
búzadara helyett
cassava gari búzadara helyett
Referenciák:
https://www.livestrong.com/article/314844-cassava-as-diet-alternative-for-diabetics/
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/07/25/cassava-benefits.aspx
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/manihot-esculenta
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Diétás paleo tejbegríz! Avagy mit egyél búzadara helyett!" című cikkhezA cikkben leírt adatok valótlanok. Kalória szempontjából teljesen mindegy melyiket esszük, a grízt vagy tápiókát, ugyanis itt van előttem a csomag tápióka, direkt megnéztem mi van a tasakján, mert én nem úgy emlékeztem, hogy 100 g 157 kalóriát tartalmaz és 38 g csak a szénhidráttartalma. Pemium BiOrganic vegan tápiókagyöngy, 341 kcal/100 g. Szénhidrát: 87,7 g, ebből cukor 1,1 g. Gyakorlatilag több CH van benne, mint a búzadarában, és GI-je sem jobb,, gyors felszívódású. Egyetlen előnye van, hogy gluténmentes. A dietetikus az étrendben csak nagyon ritkán engedélyezte a folyasztását. Nem is értem, hogy születnek meg ilyen cikkek egyébként, hogy komolyan honnan veszik ezeket az adatokat ugyan. Ilyenkor számomra már minden más is hitelét vesztette, ami le van írva.
Szóval így egyétek.
Köszönjük véleményed. A cikkhez a Cassava dara GARI 500 g terméket vettük alapul, melynek adatai a cikkben leírtaknak megfelelő. Több webáruházban is elérhető melyek paleo vagy diétás termékeket árulnak. Ezért is említjük olyan sokszor ezen a néven a leírtakban. Ahogy írtad is, vannak olyan termékek amelyekben az összetétel más, így érdemes megnézni milyet vásárolunk. Továbbra is szívesen várjuk a hozzászólásaidat, egyéb észrevétel vagy kérdés esetén.
” A zabpehely nagyszerűen helyettesíthető vele, egy éjszaka állás után finom – kifejezetten tejbegrízre hasonlító kását kapunk.”
Ez így mit jelent? Öntsek vizet a gari-ra és hagyjam állni éjszakára? Ez így miért lesz jó?
Azt hittem simán megfőzöm a gari-t és kész is 🙂 Érdekel a válaszuk 🙂