Szeretem az édességet, és érzésem szerint ez az egyszerű tény nők millióira igaz. Valószínűleg rád is. Az édes ízt egész egyszerűen nem tudom, s igaz, ami igaz nem is akarom kizárni az életemből. Ami miatt utóbbi állítás mégsem veszélyezteti az alakomat az, az az egyszerű egyenlet, hogy a desszert nem egyenlő a cukorral. Hogy miről is matekozok Neked?
Édességek
Még a diétám elején próbáltam teljesen kizárni az életemből mindent, ami az édességekhez köthető. Igen ám, de ha az ember lánya világ életében nagy süteményes volt, akkor egy natúr csirke biztosan nem fogja elvarázsolni, pláne hosszútávon. Amikor leesett a tantusz, hogy nem kúrára, hanem életmódváltásra van szükségem, akkor olyan alapokat kellett, hogy találjak, amelyeket be tudok tartani: nem két napig, nem egy hónapig, hanem évekig, amíg csak fontos lesz a vitalitásom. Örökké pedig nem sanyargathatom magam – erre hamar ráébredtem. Voltak kilengéseim, nagy kürtös kalácsos ”félrelépéseim”, amiket nem titkolok: jól bizonyítják, hogy emberből vagyok.
A megoldás, azonban nem is volt olyan bonyolult, mint eleinte hittem. A cukornak meg a lisztnek igyekeztem búcsút inteni. Végleg. Engem már nem zaklatnak fel az e termékek árára vonatkozó rémhírek. Nem számítanak. Persze a mai világban, pláne ismeretlen helyen nehéz mindent kiszűrni, de ahol lehet tudatosan mondok nemet. De ez csak úgy megy, ha közben ehetek édességet… De mégis akkor hogyan?
Édességek diétában
Fel kellett fedeznem a bio bolt polcán sorakozó új hozzávalókat. Az útifű maghéj, és a nyílgyökér liszt is ilyen idegenlégiósok voltak a konyhámban. Illedelmesen bemutatkoztam nekik, és bámultuk egymást, míg nem nagy levegőt vettem, és kipróbáltam, ami csak az eszembe jutott. Márpedig, aki mer az nagyokat nyel a mikro, sütő előtt állva, de végül nyer…
A kedvenc fehérjeporom volt az elsődleges hozzávaló, ami nélkül nem készülhetett desszert. Aztán a túró is jó gondolatnak tűnt, a tojás is hamar előgurult a tartóból, a sütőporos zacskót is felszabtam, hogy hozzáöntsem a nyílgyökér liszthez, és a minimális édesítőszerhez. Az így kapott masszát aztán annyi módon ízesítettem, hogy felsorolni is nehéz: mézeskalács fűszerkeverékkel karácsonyi hangulatot varázsoltam, almával, fahéjjal, és szegfűszeggel pitét imitáltam, szilvával, fahéjjal muffin formájú „hamis gombócokat” gyártottam, és így tovább. Persze kellett egy SOS verzió is, amelyet öt perc alatt összedobhatok, ha támad a „most kell ennem azonnal édeset” őrület.
Az útifűmaghéjról annyi jót olvastam, hogy úgy éreztem ideje beépítenem az étrendembe. Egy adag fehérje mellé társult 1-2 evőkanál útifű maghéj, fél teáskanál sütőpor, és közel 2 deci víz. A tésztát összekevertem, ami leginkább egy krémre hasonlított, és három percre a mikro hullámaira bíztam. A csippanás után izgatottan vettem ki a tálat, és tűzforrón, komoly égési sérüléseket szerezve faltam be a tényleg mennyei, laktató tésztát. Variálhattam volna még egy kis „marcipános krémmel”: élő flórás joghurthoz jól társítható a marcipán ízű Delicious Whey – voilá, kész is a krém. Az útifűmaghéj 85%-ban élelmi rostot tartalmaz, így valóban eltelít, és szépen rendezi az emésztést is. Sok legyet csaptam egy kevergetésre…
Egy szó, mint száz az, hogy a cukorról lemondtál nem azt jelenti, hogy az egészséges, pozitív , és nem kereskedelmi értelemben vett diétás desszerteket is kerülnöd kell, sőt! Megfelelő hozzávalókkal hasznos tápanyagokban gazdag süteményt készíthetsz, ami barátja lesz az alakodnak, és az izmaidnak is!
Na, belevágsz?