-+=
Olvasási idő: 8 perc

Egészséges vagy egészségtelen egy étel? … tényleg ennyire „fekete vagy fehér”?

Manapság már nehéz az ételeket ilyen szélsőségesen bekategorizálni, hiszen sok egészségesnek gondolt étel valójában nem is annyira hasznos a szervezetünknek, más, egészségtelennek gondoltakról viszont megállapíthatjuk, hogy mértékkel/bizonyos formában fogyasztva igenis lehetnek jótékony hatásai! Pláne, ha diétázol, szeretnéd elérni vagy megtartani az álomalakot, még nagyobb lehet a kétely egy-egy kaja esetében: most akkor ez belefér, vagy sem?

Persze itt is sok az „attól függ” – tényező:

  • mi éppen a célod (fogyás, szálkásítás, egészséges életmód, izomtömeg növelés, jó közérzet és optimális testsúly megtartása stb.)
  • van-e valamilyen érzékenységed/ételintoleranciád (nyilván a laktózérzékenyeknek nem egészséges a „sima” túró vagy tej)
  • milyen életszakaszban vagy (több dolog fér bele „egészséges” címszó alatt a gyerekeknél egy fejlődő szervezet étrendjébe, mint mondjuk egy felnőtt, diétázó nőnél) stb.

Csak egy egyszerű példa: a banán szuper vitaminforrás, prebiotikus hatású gyümölcs, és a közepes GI értékének köszönhetően nem okoz ugrásszerű vércukorszint-emelkedést. Mégis, ha szigorúan diétázol, célod a fogyás és minden apró részlet számít, nem ez lesz az a gyümölcs, amit előtérbe helyezel majd az étrendedben…

Azzal egyetérthetünk, hogy ha tudatosan figyelünk az egészségünkre, a formánkra, életvitelünkre is, akkor néha jó elgondolkozni és picit többet tudni arról, mitől lesznek az ételek egészségesek, netán diétabarátabbak és mitől mondhatjuk őket egészségtelennek. Ha a határok néha kicsit el is mosódnak, azért van néhány alap kritérium, ami egyértelművé teszi, miket érdemes kerülnünk, ha top formában szeretnénk maradni kívül-belül!

Egészséges ételek:
– tápanyagban gazdag (megfelelő szénhidrát –fehérje –és zsírforrásokat biztosítanak)
– friss, nem feldolgozott élelmiszerek (saját, természetes „állapotukban” fogyasztjuk)
– nincs magas a cukor –és/vagy sótartalmuk
– nem gazdagok telített zsírokban, transzzsírokban
– kalóriaszegények (pl. zöldségek, amik a diétában szükségesek a fogyáshoz is)
– vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok

Egészségtelen ételek:
– nem tartalmazzák (vagy csak keveset) a szükséges makrotápanyagokat („üres kalóriák”, mint például a kekszek, cukorkák, amikben fehérje aligha van, egyszerű szénhidrátok és cukrok annál inkább)
– rostokban, vitaminokban is szegények
– magas cukor –és/vagy sótartalmúak (vagyis magas a glikémiás indexük is, hirtelen megemelik a vércukorszintet, de nem tart sokáig a jóllakottság érzése, hamar újra csak éhesebbek leszünk tőlük és máris egyenes az út a túlevés felé)
– egészségtelen zsírokban bővelkednek
– feldolgozott élelmiszerek (kezelésük során tartósítószerekkel is keverednek, ízfokozókat, mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, színezékeket stb., ezek pedig hormonális zavarokhoz, bőrproblémákhoz, rosszabb esetben rák kialakulásához is vezethetnek hosszabb távon)
(Megjegyzés: Néha tényleg érdemes megnézni a termékek hátoldalán, mit tartalmaznak valójában – nemcsak a kalóriák számítanak, de a hozzáadott anyagok, a makrotápanyagok aránya is!)

Jöjjön most néhány finomság, ami annak ellenére, hogy sokszor úgy érezzük, nincs helye a diétában, talán mégis helyet kaphat a mindennapokban!

1. Mogyoróvaj

Bár igazi mogyoróvaj-fanként lehet valami úton-módon úgyis találnék magyarázatot arra, hogy bűntudatmentesen kanalazhassuk, hála Istennek nem is kell olyan messzire mennünk a megoldásért!
Magas a kalóriatartalma a mogyoróvajnak? Igen.
Sok benne a zsír? Igen.
Lehet mégis egészséges és ehetem akkor is, ha diétázásra adom a fejem? IGEN!

Sok mogyoróvajjal, amiket a boltokban vehetsz le a polcokról, az a fő probléma, hogy rengeteg adalékanyagot tartalmaznak! Hozzáadott cukor (mindegy, hogy nádcukor, barnacukor, vagy „sima”, vehetjük egy kalap alá őket sajna), pálmaolaj, zsír, extra só, vagy különböző ízesítések (vagyis még több cukor és adalék…) – ezeknek köszönhető, hogy rosszmájú pletykák indultak el, hogy a mogyoróvaj egészségtelen, ráadásul „amerikai szokás” ezt reggelizni kenyérrel és lekvárral, szóval tuti csak a kilók gyarapítására jó…

Cáfoljuk meg! Mindenképp olyan terméket válassz, ami sótlan, ízesítetlen, hozzáadott adalékanyagoktól és más plusz olajoktól mentes! Semmi plusz cukor, csak 100% földimogyoró! Szerencsére a Peak mogyoróvaj ilyen, szóval bátran tárazz be belőle, ha Te is magvaj-fan vagy!

Hogyan fér bele a mogyivaj a diétába? Mivel számos pozitív hatást gyakorol az egészségünkre, és még brutál finom is, eltelít, pótolja az édesség iránti vágyunkat, így mértékkel a diétánkba is belefér! A mogyoróvaj jó zsírokban bővelkedik, segít megakadályozni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, csökkenteni a gyulladásokat a szervezetben, és az erek állapotát is javítja. Szuper magnéziumforrás, ráadásul fehérjében is bővelkedik: egy átlagos mogyivaj 100 grammja 24g fehérjét és közel 7g rostot tartalmaz – ennek is köszönhető, hogy sokáig biztosítja a jóllakottság érzetét, vagyis finomsággal kényezteted magad, de nem leszel állandóan farkaséhes!

Zsírok pedig egyébként is kellenek – már csak azért is, mert az A,D,E,K vitaminok zsírban oldódnak, és hidd el, a fogyás is nehezebben megy, ha belassul az anyagcseréd, mert teljesen száműzöd ezt a tápanyagot az étrendedből.

30% OFF + Ingyenes Szállítás a Peak Télapótól! Most használd ki!

2. Sajt

A sajtok remek fehérjeforrások, melyek magas fehérjetartalom rendelkeznek – és sok típusa alacsony szénhidráttal bír. A népszerű túrónkhoz viszonyítva a túró fehérjetartalmánál a sajtoké még magasabb, sőt, esetleg meghaladja a húsfélékét.

A fő kérdés a zsírra vonatkozik, hiszen sok sajttípus leginkább ezért kerül ki a bevásárló listáról. Egy kis címkés kutató munkával azonban láthatjuk, hogy sok “light” sajt moderált zsírral rendelkezik! Érdemes mindenképp a zsírszegény opciót választani! Főképp ha nagyon nem mindegy, milyen kalóriamennyiséget viszünk be a diétában.

Ha fogyni szeretnél, akkor a zsírosabb sajtok helyett részesítsd előnyben a sovány sajtokat. Léteznek kifejezetten zsír-csökkentett sajtok, amelyeket viszont a haladóbb diétázóknak sem kell hanyagolni. A zsírszegény opció 10-20% vagy az alatti kategóriát takar, illetve a kalória értéke a 100 g / 270 g-ot nem haladja meg.

Alacsonyabb kalóriatartalmú sajtok: Óvári, Tenkes, Köményes, illetve bizonyos sajtok light változatai… Light mozzarella, light trappista…

3. Kenyér

Na persze nem „az a bizonyos” fehér kenyér… a feldolgozás során ebből elvesznek az értékes vitaminok, ásványi anyagok, a rostok, így tulajdonképpen egy egyszerű szénhidrátforráshoz jutunk, ami nem nagyon fog eltelíteni bennünket, fogyasztását követően rövid időn belül újra éhesek leszünk, nem a szükséges tápanyagokat biztosítja a számunkra.

Ezért javasolt az egészséges életmódot követők, diétázók számára inkább a teljes kiőrlésű, rostban gazdag változatok körében keresgetni, de ma már számos olyan „kenyér” is létezik, ami szénhidrátcsökkentett, inkább magasabb zsírtartalmú a benne lévő magok miatt, és a fehérjetartalma is jelentősen több! Ezek sokkal jobban táplálnak, jobb energiaforrásnak számítanak, és ha nem is kilószámra eszegetjük, a héten 1-2 reggeli étkezést tökéletesen felturbóznak!

Süss házilag! Ha pedig biztosra mennél és maximálisan szeretnél meggyőződni arról, hogy egészséges pékáru kerül az asztalra, akkor ezekből a lisztekből Te is isteni kenyeret tudsz készíteni a saját konyhádban: mandulaliszt, zab(pehely)liszt, gesztenyeliszt, nyílgyökérliszt, durumrozsliszt, kókuszliszt, mákliszt stb.

4. Burgonya

De nem ám a sültkrumpli (burger mellé, nagy adag szósszal nyakon öntve) – sokkal inkább az édesurgonya! Biztosan rengetegszer hallod és olvasod, milyen jó (komplex/összetett) szénhidrátforrás, és valóban tökéletesen beleillik a diétába, sokáig nem érzed majd magad éhesnek, ha ebből készítesz például ebédre valami finomságot!

Jóval kevesebb keményítőt tartalmaz, mint hagyományos „rokona”, és a glikémiás indexe is alacsonyabb, vagyis nem emeli meg túlzottan a vércukorszinted. Jól eltelít, hiszen rostban is gazdag, nem túl magas a kalóriatartalma, remek A-vitamin forrás, és más vitaminokban, ásványi anyagokban is bővelkedik! Változatosan elkészíthető, viszont ne ess abba a csapdába, hogy „kamu sültkrumpliként” ugyanúgy bő olajban, agyonsózott verzióban készíted! Viszont nemcsak főételnek/köretnek tökéletes, hanem szuper nassot is készíthetsz belőle otthon bekuckózós, TV-nézős estékre: annyi a dolgod, hogy egy nagyobb édesburgonyát vékony karikára vágsz, kisütöd kalóriamentes olajprayvel átfújva, majd miután kisült, jó adag türelemmel megvárod, míg kihűl és végül tedd be egy kis műanyag dobozba!

5. Tojássárgája

Míg a tojásfehérje az egyik „nagy ász” a diétában, alacsony kalória –és magas fehérjetartalma miatt, addig a tojássárgájára sokan úgy tekintenek, mintha egészségtelen és kerülendő volna. Miért is?

Sajnos még manapság is rengeteg olyan lelkes diétázó van, aki azt gondolja, teljesen mellőznünk kell a zsírokat, ha fogyni szeretnénk… épp ezért kerülhet náluk is tiltólistára a tojássárgája! Persze ha odafigyelsz mellette a napi zsírbeviteledre, 1-2 egész tojás simán belefér, és a benne lévő koleszterin sem fogja növelni a szív –és érrendszeri megbetegedések kockázatát! A hangsúly a mértékletességen van, viszont ne felejtsd el, hogy a tojássárgája is rengeteg szükséges tápanyagot tartalmaz! Gazdag A- és E-vitaminban, szelénben, szóval épp, hogy megvéd számos krónikus megbetegedéstől, nem pedig csak más, újabb kialakuló betegségek kockázatát növeli! Ráadásul lecitin tartalma is jelentős, ami szintén segít a szervezeted megfelelő működésében!

Legközelebb már ne csak a hajadra kend a sárgáját, néha igenis fogyaszd – mértékkel persze!

6. Só

„Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót.” – Te is emlékszel a mesére? Bár a leggyakrabban arról olvashatunk, mennyire káros a túlzott sófogyasztás (kellemetlen eredménye lehet a magas vérnyomás, szív –és érrendszeri panaszok, veseproblémák, stb.) az sem jó, ha teljesen száműzöd a mindennapokból! A nátrium-klorid – mint ahogy a neve is mutatja, nátriumot és kloridot tartalmaz, amik nagyon fontos mikrotápanyagok/elektrolitok!

A szervezetben számos sótartalmú folyadék található (pl. izzadtság, emésztőnedvek, nyál stb.), amik fontos szerepet játszanak a vízháztartásban, vizeletkiválasztásban, de a só az izmok és az idegrendszer működésében, a megfelelő hormonháztartás fenntartásában is nélkülözhetetlen! A túl alacsony nátriummennyiség dehidratáltsághoz, görcsökhöz, rosszulléthez, szédüléshez vezethet! A szervezeted mindenben törekszik az egyensúlyra – nincs ez másképp a sóval sem, így semmiképp se az legyen a célod, hogy próbálod teljesen száműzni az étrendedből!

Az elektrolitok – mint például a nátrium, kálium, magnézium, kalcium, stb. – a testfolyadékban lévő ásványi anyagok; az állandó elektrolit egyensúly többek között a szív, az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez elengedhetetlen! Ha ez az egyensúly felborul (túl sok, de ugyanúgy túl kevés só is!), annak számos egészségkárosító hatása lehet! Éppen ezért nem javasoljuk senkinek, hogy azt a szigorú só –és folyadékmegvonással járó versenydiétát kövessék, amit a fitnesz modellek is a fellépés előtti véghajrában…

7. Kávé

Ha a diétánk sikerességét és a kávé kapcsolatát vizsgáljuk, fontos, hogy a habos-babos, cukros, szirupos, tejes variációkat felejtsd el – maradj a jó öreg feketénél esetleg egy kis növényi tejjel, természetes édesítőszerrel, már ha nem akarsz fölösleges 5-600 kalóriát felhörpinteni néhány perc leforgása alatt… a kávéban lévő koffein viszont a segítségedre lehet a zsírégetésben! Bár a túl sok koffein tény, hogy nem egészséges és „függőséget” is okozhat, azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kávé remek antioxidáns forrás, serkenti az agyműködést, a koffeinnek hála pörgeti az anyagcserét, valamint kedélyjavító hatása is van, ami felveszi a harcot a depresszió ellen! Ha viszont magas vérnyomásban szenvedsz, tényleg nem javasolt a fogyasztása!

Induljon tehát bátran kávéval a nap: mondjuk a Peak Slim and Smart Protein Coffee-val, ami igazi fitt 3 in 1: kávépor, fehérje, édesítő. De ne told túl a koffeinfogyasztást és a délutáni órákban már próbáld kerülni, ha nyugodt éjszakára és pihenésre vágysz! Természetesen koffeinmentes luxus kávét is ihatsz: MCT latte, ami anyagcseregyorsító, cukormentes és nem pörget!

Láthatod tehát, hogy néha az egészségtelennek gondolt ételek is lehetnek alakbarát, diétába beilleszthető vagy éppen egészséges finomságok! Nem mindegy persze, melyik variációját, milyen formában és mennyiségben fogyasztod – találd meg az egyensúlyt és élvezd az ízeket akkor is, ha szeretnél odafigyelni a formádra, egészségedre!

8. Édességek

A palacsinta, süti, csokikrémek mind az ördögtől valóak, ha diétázol, ugye? Azonban a világ változik, és azt kell mondanunk, hogy sosem volt még olyan egyszerű diétázni, mint most. Számtalan alternatíva létezik, ahol a lisztet zabliszttel, a cukrot egészséges édesítővel, illetve ízesítésképp és tápanyagtartalom javításképp még fehérjével is el vannak látva. Sok recept ad útmutatást, de ha nem érzed magabiztosnak a konyhai éned, akkor kész egészséges termékporok is vannak, amihez csak vizet kell adnod, és kész is a palacsinta vagy bögrés sütid! 

Egészséges édességek ITT!

egészségtelen ételek

egészségtelennek hitt ételek

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/processed-foods-to-avoid#practice-moderation
https://www.menshealth.com/nutrition/a19544390/unhealthy-foods-that-are-good-for-you/
https://onlinedoctor.lloydspharmacy.com/blog/10-healthy-alternatives-to-unhealthy-food/
https://www.healthline.com/nutrition/is-salt-bad-for-you
https://www.menshealth.com/weight-loss/a26358675/sweet-potato-weight-loss/
https://www.healthline.com/nutrition/are-egg-yolks-bad#section3
https://www.healthline.com/nutrition/coffee-good-or-bad#section6

https://peakshop.hu/girl/szenhidratcsokkentett-kenyerek/ (csak a lisztek felsorolásához!)
https://peakshop.hu/girl/edesburgonya-chips-mogyorokremmel/