Ez a keksz nem való szigorú, szénhidrát-csökkentett diétába, azonban súlytartáshoz 1-1 darab, egy kis fehérjeporral tízóraira vagy uzsonnára jó lehet. Nincs benne cukor, transzzsír sem fehér liszt, így az egészséges életmódhoz jól passzol. Légmentesen záródó dobozban sokáig eláll. És bármit is gondoljunk róla egész biztosan sokkal jobb alternatíva, mint a legtöbb bolti keksz vagy müzli.
Hozzávalók (kb. 40-50 db, feles pohár méretű kekszhez):
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (nekem most sima búzaliszt, de barna rizsliszttel vagy hajdina liszttel is működik)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 100 g fehérjepor (ízlés szerint)
- 3 egész tojás
- 1 evőkanál útifű maghéj
- 10 dkg olvasztott kókuszzsír
- késhegynyi só
- kevés víz
- ízlés szerint eritriol/xilit vagy más diétának megfelelő édesítő
- + 1 tábla cukormentes étcsokoládé
Elkészítés:
1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
2. A tojásokat verjük fel.
3. Az olvasztott kókuszzsírt keverjük el a száraz hozzávalókkal, keverjük hozzá a felvert tojást.
4. Egy éjszakát pihentessük hűtőben… De legalább 1-2 órát.
5. Keverjük vele a durvára tört csokoládét.
6. Nyújtsuk kisujj vastagságúra a tésztát.
7. Feles pohár nagyságú szaggatóval szaggassuk ki, picit nyomkodjuk meg mindegyik tetejét.
8. 200°C-ra előmelegített sütőbe téve; 180 °C-n kb. 10-15 perc alatt halvány aranybarnára sütjük.
Hibafaktorok:
- Ha nem hűtjük ki eléggé a tésztát ragadni és morzsálódni fog.
- Ha túl sokáig nyújtjuk visszaolvadhat a kókuszzsír.
- A sütőből kivéve nagyon puha (és a szódabikarbónától keserű), de hülés során a keményebbé válik és a szódabikarbónát „kilevegőzteti”.
Jó étvágyat!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Amolyan amerikai csokis cookie fehérjésen, egészségesen!" című cikkhezMandulaliszttel működik?
Kedves Olivér.
Köszönöm leveled.
Igen természetesen, Kedvedre módosíthatod az összetevőket a saját étrendedhez 🙂
Szép napot ,Sztanek Ivett