Vannak napok, amikor könnyű tartani a diétát és nincs is szükségünk édességre. Vannak napok, amikor kifejezetten élvezetes a pontos adagokat kimérve, „tiszta” édességeket sütögetni. Vannak azonban olyan napok is, amikor egyszerűen már túl sok szakadt a nyakunkba, szükségünk van valami finomra, rögtön, egyszerűen, kompromisszum nélkül, mégis diétásan. Egy ilyen nap miatt találtam ki ezt a villámgyors, cukor- , glutén- és laktózmentesen is készíthető, fehérjével dúsított, szénhidrátban csökkentett csokitrüffel receptet.
Hozzávalók:
kb. 15-20 nagyobb, vagy 30-40 kisebb golyóhoz
- 10 szem aszalt magozott datolya (ha nincs az sem baj vagy aszalt szilva/mazsola is használható)
- fél tábla minél magasabb kakaó tartalmú cukormentes csokoládé (én 90%-osat használtam)
- kb. 1-1,5 dl forró víz
- 1-2 evőkanál bambuszrostliszt – esetleg 4-5 evőkanál zabpehelyliszt
- 1 púpos kanálnyi fehérjepor (én elsősorban vaníliásat szoktam hozzá használni, de megfelelő a csokis is, vagy bármilyen más íz, ilyenkor viszont ez befolyásolja a trüffel ízét)
Ha laktózmentesen akarjuk készíteni, ügyeljünk a fehérje por típusára - 1 evőkanál zsírszegény kakaópor + egy kevés a forgatáshoz
- 1 kávéskanálnyi fahéj + 1 csipet só ízesítésként (de bármilyen nekünk tetsző ízűt
készíthetünk)
Elkészítés
(kb. 5 perc összekeverni + formázás):
1. Tegyük fel a vizet forrni
2. Ha rakunk bele tessék-lássék vágjuk fel a datolyát
3. Tördeljük bele a fél tábla csokit
4. Ha forr a víz, forrázzuk le a csokit és a datolyát. Kb. 1 perc ázás után (addig mérjük össze a száraz hozzávalókat), turmixoljuk le
5. Keverjük bele egy kanállal a száraz hozzávalókat
6. Formázzunk ízlés szerinti golyókat és forgassuk kakaóba
Tippek: Sokkal könnyebb bánni a masszával, ha nem rögtön a száraz hozzávalók belekeverése után kezdünk neki, hanem berakjuk a fagyasztóba 10-15 percre vagy a hűtőbe 1-2 órára (akár egy egész napot vagy éjszakát is állhat, ha vendégeknek akarjuk kínálni).
Jó étvágyat!