Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a müzlit. Viszont, ha diétázol, illetve fogalmazzunk inkább úgy, hogy odafigyelsz az alakodra, akkor nehéz helyzetben vagy, ha nem akarsz lemondani egy tál ropogós müzliről jéghideg tejjel. Igaz, hogy szép számban vannak már cukormentes változatok, gluténmentes granolák, de valahogy egyik sem az igazi. Sebaj, ha nincs, akkor csinálunk! Egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád, nem mellékesen sokkal költséghatékonyabb is. Na, lássuk!
Hozzávalók:
- zabpehely – gluténmentes változat, jobb minőség
- puffasztott quinoa
- mandulapehely
- fahéj
- szirup – nekem most a Walden Farms kalóriamentes juharszirupjára esett a választásom
- kókuszolaj
- fehérjepor – esetemben vaníliás Micellar Casein
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 160-180 fokra.
Egy edényben olvaszd fel a kókuszolajat, szirupot és a fahéjat. Külön keverd ki a fehérjeport egy kevés folyadékkal, annyival, amitől már nem olyan sűrű az állag, majd add hozzá a szirupos keverékhez.
Öntsd egy nagyobb tálba a zabpelyhet, quinoát és a mandulát, majd jöhet rá a keveréked és alaposan forgasd össze.
Sütőpapírra bélelt tepsibe terítsd szét – nem baj, ha jobban fedik egymást, mert így nagyobb darabba sül majd össze.
Kb. 20 percig süsd, majd a sütőpapíron hagyd kihűlni teljesen.
Ha szükséges, morzsold össze egy kicsit a túl nagy darabokat.
Tárolásnál ne tedd zacskóba, mert akkor nagyon megpuhulhat. Inkább egy műanyag edénybe helyezd.
Tippek:
- a fehérjét elhagyhatod, de így még jobb tápértékkel bír majd a diétás granolád.
- Adhatsz még hozzá magvakat, akár mogyorót és készítheted csokis-mogyorós fehérjével.
- Fahéj helyett használhatsz kakaóport is.
- Ha belefér a diétádba, plusz egy kis mézzel még finomabb, ropogósabb a végeredmény.