Alig akad még olyan szélesen elterjedt bogyós cserje, mint a homoktövis, mégis kevesen ismerjük. A homoktövis bogyója különösen értékes kivételesen magas C-vitamin tartalmánál fogva, sőt több betegség kezelésére is kiváló.
Már az ókorban megfigyelték, hogy a homoktövis bogyói és leve gyógyító hatású. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, tízszer nagyobb mennyiségben tartalmazza, mint a citrom. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb, mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa és galagonya gyümölcsében. A homoktövisbogyó azonban nemcsak emiatt egészséges, hiszen tartalmaz még vízben oldódó B-vitamint, zsírokban oldódó A-provitamint és E-vitamint, sőt kalciumhoz kötődő savakat is. Magasabb arányban tartalmaz E-vitamint, mint a búza, kukorica és szójabab.
Homoktövis
A bogyónak a magja is hasznos, mivel diatetikai szempontból fontos olajokat is tartalmaz. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.
A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, hidegen sajtolt olaját használják, de a magjából készült olaj is közkedvelt. Ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Magas C-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a meghűléses betegségek megelőzésére.
Homoktövis hatása
Emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedési folyamatot, speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást. Reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Javíthatja a szemidegek működését is. Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.
A homoktövisnek kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok megjelenését, csökkenti a narancsbőr kialakulását, kedvezően befolyásolja a pigmentációs folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot.
Termését az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban is hasznosítják. A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót is. A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van.
Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók. A homoktövis bogyója annyi életfontosságú elemet és nyomelemet tartalmaz, hogy könnyű megérteni, miért javasolják gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt erősítésre és kiegészítő táplálékként a homoktövisbogyóból készült termékeket. De jó tudni azt is, hogy például a homoktövismag-olajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és a hasnyálmirigy akut megbetegedéseinél sem.
Tipp: Ha meg akarod őrizni jó egészségi állapotod, naponta 50 mg C-vitaminra van szükséged. Ezt a szükségletet homoktövisbogyó, málna, citromlé, csipkebogyó fogyasztásával elégítheted ki, ha csak természetes anyagokat akarsz a szervezetedbe juttatni.
Peak Girls – olvasói bejegyzés – Pajor Szilvia
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!