A kakaóvajjal több kozmetikai, bőrápolási termék feliratán találkozhattál. Mitől olyan különleges, és hogyan használd házi készítésű, adalékmentes szépségápolóként, hogy ragyogó bőröd legyen?
Kakaóvaj
A kakaóbab a trópusi Theobroma cacao nevű fa gyümölcsének magja. A növény elnevezésének jelentése “istenek eledele”, ami egyben kifejezi, hogy ez az értékes termés az emberiség legfinomabb csemegéje. A kakaóbab feldolgozása során két fontos, ún. köztes termék keletkezik, a kakaómassza és a kakaóvaj. A kakaóbab pörkölése és aprítása után a kakaómasszából préselés útján nyerik ki az aranysárga színű, tiszta kakaóvajat. A kakaómasszából készült csokoládét és a kakaóvajat a szépségipar, a gyógyászat és a wellness területén sokoldalúan felhasználják.
A kakaóvaj értékes hatóanyagainak elsősorban a bőrápolásban veheted hasznát. Igen gazdag különböző telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban. Legújabb kutatások kimutatták, hogy a csokoládéban magasabb koncentrációban fordulnak elő az antioxidánsok, mint a vörösborban, vagy a fekete- és zöld teában, tehát kitűnő antioxidáns forrásod lehet. A kakaóvaj (és a csokoládé) épp ezért számtalan kozmetikai készítményben megtalálható: testápoló krémek, tusfürdők, kézkrémek, pakolások, szappanok, ajakbalzsamok, samponok hatóanyagaiként.
Hatásai
– A kakaóvajas készítmények védelmet nyújtanak a környezeti ártalmakkal szemben, lelassítják bőröd öregedését.
– A fáradt, igénybe vett arcbőr minőségét rendkívül látványosan javítják. Gyorsítják a sérült bőr regenerálódását, mélyen beszívódva puhítják, ápolják bőrödet, valamint óvják a kiszáradástól. Segítségével a kozmetikai készítmények többi hatóanyagai is mélyebbre tudnak beszívódni, ezáltal hatásuk fokozódik.
– A kakaóvajban található antioxidánsok megvédik a szervezetet az oxidációs sejtkárosodásoktól.
Kakaóvajas házi szépítőszerek
Kakaóvaj otthoni használatra
A legtöbb patikában vásárolhatsz tiszta kakaóvajat, amiből otthon magadnak is készíthetsz szépítőszereket. Önmagában is használhatod száraz bőr ápolására. Mézzel összekeverve még kiválóbb, tápanyagban gazdag pakolást kapsz. Bőröd hálás lesz érte!
Érdekességek
– A kakaóvaj rendkívül stabil: nem avasodik, nem szappanosodik hosszú évek során sem.
– Olvadási tulajdonságai is különlegesek: szobahőmérsékleten szilárd, 30 fok fölött lágyulni kezd, testhőmérsékleten pedig teljesen felolvad. Az olvadt kakaóvajhoz pedig könnyebben hozzáférnek a szervezet enzimjei.
– Jó hír a csokoládét kedvelőknek, hogy a kakaóvaj zsírsavösszetétele nincs káros hatással a vérzsírokra, sőt egyes vizsgálatok szerint a HDL-koleszterin, vagyis a védő koleszterinszintet növeli.
Peak Girls – olvasói bejegyzés, Pajor Szilvia
Tudj meg többet arról hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!