Ez most egy időigényesebb, konyhában sütögetős recept, de a végeredmény kárpótolni fog a fáradozásaidért!
Túrós lepény
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 1 egész tojás
- 3 dkg friss élesztő
- pici cukor
- 5 dkg puha vagy felolvasztott kókuszzsír
- só
- pici tej, hogy összeálljon és az élesztőhöz
Töltelékhez:
- 50-60 dkg zsírszegény túró
- aprított kapor
- édesítő
- 1 tojás
- zabkorpa
Tetejére szükséged lesz:
- 1 tojás sárgájával kikevert sovány tejföllel vagy joghurttal
Kapros-túrós lepény
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel a cukorral és a tejjel (ennyi cukortól nem lehet semmi problémád). Közben egy nagyobb kelesztő tálba tedd bele a többi hozzávalót, majd a felfutott élesztővel alaposan gyúrd össze. Ha szépen elválik az edény oldalától, takard le, és meleg helyen hagyd pihenni legalább fél órát.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtsd bele a tésztát kb. fél centi vékonyra, és szórd meg a tetejét egy kevés zabkorpával (ez azért kell, hogy a nedvességet felszívja). A túrót alaposan keverd össze a felvert tojással, édesítővel és a kaporral és simítsd a tészta tetejére. Ha nem szereted a kaprot, kihagyhatod, de igazából különleges ízt ad neki, épp ezért nagy kedvencem.
Majd annak a tetejére kerül a tojásos tejföl (ez pedig azért kell, hogy a túró ne száradjon ki). Mehet a 180 fokra előmelegített sütő alsó rácsára. Süsd kb. 30-40 percig. Minden sütő más, úgyhogy menet közben tűzpróbával ellenőrizd. Ne süsd túl, mert akkor kiszárad a tészta.
Ha szereted a kaprot, mindenképpen készítsd el!