Szeretsz kávézni? Valamilyen módon biztosan megtaláltad már a módját, hogy bele tudd illeszteni az étrendedbe! Íme, egy indok, ami a kávéfogyasztás mellett szól!
Kávé
A napi kávézás összefügg a májcirrózis kockázatának csökkenésével – állítja egy publikáció, ami azt taglalja, hogy naponta két extra csésze kávé, csaknem felére csökkentheti a betegség kockázatát és az ebben a betegségben való elhalálozások számát. A kutatók szerint eredményesebb a kávéfogyasztással való megelőzés, mint számos gyógyszer.
A kutatók – a Southampton Egyetemen, az Egyesült Királyságban – kilenc hosszú távú tanulmányt elemeztek és összesítettek, amelyben hat országból, közel félmillió férfi és nő vett részt. Eredményül azt kapták, hogy a növekvő kávé fogyasztás jelentősen csökkentheti a májcirrózis kockázatát.
Kávé egészségvédő hatása
Az elemzés kimutatta, hogy napi több csésze kávé csökkenti a kockázatot. Napi két extra csésze kávé 44 % -kal csökkenti a májzsugorodás kialakulásának kockázatát és közel 50 % -kal a halálozás arányát ebben a betegségben. A májcirrózis végzetes lehet, mert felveti a májelégtelenség és a rák kockázatát.
Májcirrózis
Májcirrózisról beszélünk akkor, amikor az egészséges májszövet helyébe sebhelyes szövet kerül. Ha ez az állapot hosszú távon mutatkozik, megtámadhatják a vírusok, mint a hepatitis C és a toxinok, mint az alkohol. A májcirrózis fontos közegészségügyi probléma, és az Egyesült Államokban jelentős az elhalálozási kvóta ebben a betegségben. Az előfordulása valószínűleg magasabb, mint amit a hivatalos adatok mutatnak, mert számos esetben nincs diagnosztizálva.
Egy nemrégiben készített becslés szerint, az amerikaiak mintegy 0,27 % -ának van májzsugorodása (~633.323 felnőtt), de csaknem 69 %-a nincs tudatában annak, hogy ilyen betegségben szenved. A tanulmányban, ahol megvitatják az eredményeket, a szerzők kifejtik, hogy a kávé számos biológiailag aktív anyagot tartalmaz a koffeinen túl. Ezek közé tartoznak az oxidatív és gyulladásgátló szerek, például klorogénsav, kahweol és cafestol, és bizonyíték van arra, hogy ezek biztosítanak védelmet a máj fibrózis ellen. Közvetlen biokémiai hatásuk mellett, a kávénak van egy indirekt védelmező hatása a cirrózis ellen, állapították meg a kutatók.
Az elemzés azt mutatja, hogy a fokozott napi kávéfogyasztás és a májzsugorodás kockázatcsökkenésnek kapcsolata nagyobb, mint a sok gyógyszer szerepe a betegség megelőzésében. Arra is rámutatnak, hogy ellentétben sok gyógyszerrel, a kávé általában jól tolerálható, és kiváló biztonsági profilja van.
Dr. O. J. Kennedy, a Southampton Orvostudományi Kar vezetője és írója, erre a következtetésre jutott:
“A kávé megjelent a cirrózis megelőzésében. Ez egy fontos felfedezés és lehetőség lehet a májzsugor kockázatának kitett betegeknél, az egészségük javításának eredménye érdekében. Azonban most erőteljes klinikai vizsgálatokra van szükség, hogy szélesebb körben megállapítást nyerjen, hogy melyek a kávé előnyei és hátrányai, hogy az orvosok bátran ajánlhassák a betegek számára. ”
Forrás:
Catherine Paddock PhD