Ismered, vagyis használod a kelbimbót a diétádban? A különleges ízű vidám zöld golyók nemcsak finomak, hanem egészségesek is! Két recept a diétádhoz, a főszerepben a kelbimbó!
Kelbimbós recept
A káposztafélék családját gyarapító apró és kalóriaszegény kelbimbót még a 19. században nemesítették Belgiumban, innen ered tisztes leánykori neve, a brüsszeli káposzta. A növény az első évben terem fogyasztható bimbókat, a második évben pedig a becőtermést. Másod unokatestvérei a brokkoli és a káposzta.
Kelbimbós recept emésztésjavításhoz
Dúskál a következő vitaminokban, és ásványi sókban: A-, B1-, B2- és C-vitamin, karotin, Ca, P, Fe. 5,4%-ban tartalmaz szénhidrátot, 4,3-5,3%-ban fehérjét, ezen kívül rejlik benne 13-16% szárazanyag és 1,3% rost. Jellegzetes ízét a rákellenes sinigrin nevű fitovegyület adja. Energiaértéke 193–203 J.
Tudtad, hogy már 10 dkg kelbimbó C-vitamin tartalma fedezi a napi szükségleted?
Amennyiben Te is szívesen fogyasztod, jó hír az egészségedre nézve, hogy szulforafán tartalma serkenti a májban lévő, méreganyagok kiválasztásáért felelős enzimek termelését, s csökkenti az esélyed a daganatos betegségek kialakulására is. Serkenti az emésztést, rostjai megszabadítanak a bélfalra tapadt nem épp ártatlan salakanyagoktól, és ezáltal csökkenhet a derékbőséged is.
Ha kedvet kaptál ehhez a zöldséghez, próbáld ki az Acapulco-salátát, vagy a kelbimbós-tejszínes csirkemellet!
Kelbimbós-tejszínes csirkemell
Béleld ki 1 db elnegyedelt csirkemellel a már korábban 1-2 kanál olívaolajjal beolajozott jénait, sózd meg őket, és kenj rájuk fél cm vastagon ajvárt (paprika lekvárt). Erre a rétegre kerül az eloszlatott kelbimbó és a 2-3 dl tejszín. Párold lefedve 200 fokon 45 percen át, majd levéve a fóliát pirítsd meg a tetejét kb. 10-15 perc alatt!
Tálalható magában, vagy további zöldségkörettel. Ha igazán ínyenc vagy, sajttal, tárkonnyal is fűszerezheted.
Elkészítési idő: kb. 60 perc Adag: 4 főre
Acapulco-saláta
Párolj meg 20 dkg csemegekukoricát, és 20 dkg kelbimbót, majd csepegtesd le! Kockázz fel 10 dkg paradicsomot 10 dkg salátauborkát, aztán tépdess csíkokra 1 fejes salátát! Keverd össze a zöldségeket, és öntsd le vágott kaporral megbolondított tartármártássa! Végül jó alaposan hűtsd le!
Előkészületi idő: 15 perc. Elkészítési idő: 20 perc. Adag: 4 főre
További tippek
A zöld, tömör fejű hajtásokat vedd meg, így biztosan friss zöldséget kapsz. C-vitamin tartalmának nagy része mélyhűtve és főzve sem vész el. Viszont ne főzd túl, inkább fedő alatt kis vízben párold (mindössze 5-6 perc), s így még az értékes vitamin- és ásványianyag-tartalma is megmarad. Túlfőzés esetén fura ízű és lottyadt lesz. Egy-két alapanyaggal társítva jó főétel és príma levesbetét, például a kelkáposztát is helyettesítheted vele a húslevesben. Illik hozzá a szerecsendió, a borsikafű, a frissen őrölt feketebors, a kakukkfű és a mustár. Ha édesebb, kevésbé káposztaízű kelbimbóra vágysz, az első fagyos napok után szedd le őket!
Peak Girls – olvasói bejegyzés, Szombatiné Giczei Betty
Tudj meg többet arról hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!