Még mielőtt megbotránkoznál, hadd mutassak egy érdekes írást a kókuszolajhoz. Ezt a cikk alján találod.
Ez tehát egy ÖSSZEKEVERT cikk – van benne néhány alapinformáció kezdőknek, és egy mélyebb szaktéma azoknak akik szeretik az új kutatási anyagokat követni.
Alapok kezdő kókuszolaj használóknak:
A kókuszolaj az utóbbi években vált népszerűvé a háziasszonyok körében, hiszen sokrétűen felhasználható és nagyon egészséges. Az érett kókuszdió kiszárított húsából vonják ki vagy megfőzik, aprítják, sajtolják, majd felmelegítik és összegyűjtik a felületi zsírt. Így kétféle módon készülhet a kókuszzsírnak is nevezett finomság.
A kókuszolaj egyedisége a benne rejlő MCT zsírsavaknak köszönhető. Ettől más, mint a többi és ennek köszönhetően rendelkezik gyógyító hatással is.
A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakból áll, így nem gátolja a tápanyagok szervezetbe való beépülését. Hőstabilitása miatt újra felhasználható és ellenáll az oxidációnak. Füstpontja a főzőolajok közül a legmagasabb, olvadáspontja pedig 24-25 C°, ezért önmagában salátaöntetként például nem használható, mert megdermed a hűtött zöldségeken.
Hogyan főzz kókuszolajjal?
A kókuszolajat jégkocka-tartóban érdemes hűteni addig, amíg meg nem szilárdul. Ezt követően, nem túl magas hőmérséklet mellett a konyhában is tarthatjuk zárható edényben, de a hűtőben is maradhat. Főzés során, kis lángon érdemes olvasztani, hiszen nagyon hamar felolvad. Használhatjuk vaj és olaj helyett is főzésnél, de az egyéb felhasznált hozzávalóknak szobahőmérsékletűeknek kell lenniük, mielőtt a kókuszolajjal keverednének, hiszen az hideggel érintkezve megszilárdul.
Mire használd a kókuszolajat?
175 fok alatt tartott hőmérséklet mellett sütéshez is kiválóan alkalmazható, szilárd és olvasztott vaj helyett is, a megfelelő halmazállapotában. Ha mégis salátaöntetként szeretnénk használni, keverjük össze olívaolajjal. Sült csirkemellet és zöldségeket is meglocsolhatunk vele. Margarint és vajat is helyettesíthet például szendvicsekhez, illetve zöldségeket is párolhatunk kókuszolajon.
Ízletesebb általa az étel, hiszen erőteljesebben érvényesülnek használatával az ízek. A jó hír, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják. Nagyon könnyen emészthető, illetve fokozza az anyagcserét, ezzel elősegítve a fogyást is. Nem tartalmaz koleszterint, viszont erősíti az immunrendszert.
Egy érdekes kutatási anyag látott napvilágot a közelmúltban, és hátha kíváncsi vagy rá!
Mit tud a Cannabis és a kókuszolaj együtt?
Az gyógyászatban is HASZNÁLNÁNAK marihuána kapszulákat, méghozzá úgy, hogy ezek hatóanyaga kókuszolajba van beoltva. Ennek az az előnye, hogy nem kell a cannabist a tüdőn keresztül inhalálni, annak egészségromboló hatásával együtt. Ez a kókuszolajos infúzió teszi lehetővé azt, hogy a cannabis könnyedén bejut a májba és onnan gyorsan fel tud szívódni.
Még folynak ezzel kapcsolatban a vizsgálódások, és ki tudja talán engedélyezve is lesz a marihuána – kókuszolaj fúzió fogyasztása egyes betegségek esetében.
Azért kókuszolajjal dolgoznak a kutató orvosok, mert magas az esszenciális zsírsav tartalma, ezért ezek könnyen kötődnek a a cannabioids hatóanyaghoz. A komoly kókuszolaj, vagy MCT olaj felhasználók tudják, hogy a zsírsavtartalmának a fele laurinsavból áll, amely ritkán található meg a természetben máshol.
A laruinsavat szokták csoda-hatóanyagnak is nevezni, mert egyedülálló egészségre gyakorolt hatása van, hiszen az anyatejben is ezt a zsírsavat kapjuk már csecsemőkorunkban. Ez a zsírsav csak 3 természetes forrásból vihető be a szervezetünkbe:
– kis mennyiségben a vajból
– pálmamagból (igen ebből van a pálmaolaj)
– kókuszolajból
A testedben a laurinsav, monolaruinsavvá alakul, amelyik potenciálisan erős vírusellenes, antibakteriális hatású anyag. A monolaurin egy monoglicerid, ami képes arra, hogy a zsír-bevonatú vírusokat is elpusztítsa, mint a kanyaró, influenza, HIV, herpesz, vagy egyéb baktériumok.
A marihuána vaj készítése egyébként is dívik az erre hajlamos felhasználók között. Mindenesetre izgalmas, ha majd meg is tudjuk magyarázni, hogy éppen gyógyszeres kezelés alatt állunk. Ha felcsigáztalak, az alábbi címeken elérheted a kutatási forrásanyagokat. Érdekes nem?
http://norml.org/component/zoo/category/recent-research-on-medical-marijuana
http://www.cmcr.ucsd.edu
http://ireadculture.com/article-2940-convinced-of-the-cure.html
Kókuszolaj
Kókuszolaj és mct olaj