-+=
Olvasási idő: 2 perc

Már nagyon sokszor elhatároztam, hogy veszek kókusztejet, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy leemeljem egy hipermarket polcáról. Pedig már annyi receptet láttam, ami kókusztejjel készül. Egyszer csak jött a gondolat, hogy talán én magam is tudok ilyet készíteni. Miért ne?!

Internetes kutatásba kezdtem, de első nekifutásra csak egy rakás csodamasinába botlottam, amelyek ugyan remek kókusztejet és egyéb finomságokat készítenek, de egy vagyonba kerülnek. Biztosan remek kis szerkezetek, de nekem nem esett ínyemre egy újabb konyhai gépért fizetni, nem mellékesen, valószínűleg a vőlegényem is kiszaladna a világból, ha ismét egy ilyen ötlettel állnék elő.

Hogyan készítsd el a saját kókusztejedet?

Így hát úgy döntöttem, magam kísérletezem ki a receptet. Az eredmény pedig jobb lett, mint reméltem. Nem kell semmi különlegesre gondolni. Először is, ha már ugye kókusztej, szükséged lesz kókuszra, amit én egyszerű kókuszreszelékkel helyettesítek. Ezt leöntöm kétszer annyi forrásban lévő vízzel, és együtt még forraltam őket néhány percig. Majd levéve a gázról még melegen, de már nem forrón összeturmixolom.

30% OFF + Ingyenes Szállítás a Peak Télapótól! Most használd ki!

kokusztej_hazilagEzt követően egy sűrű szövésű anyagon keresztül alaposan kinyomkodom a kókusztejet a kókuszreszelékből. Ez az anyag lehet akár harisnya vagy orvosi géz esetleg anyagpelenka, a lényeg, hogy tiszta legyen. Ezt a folyadékot lehűlve hagyva a tetején kicsapódik a kókuszzsír. Ez nem az az illatmentes kókuszzsír, amivel főzni szoktál Te is, hanem illatos, selymes, leginkább a testápolókhoz hasonló zsír. Ami azt illeti testápolónak is tökéletesen megfelel, nagyon jól hidratálja a bőrt. Ráadásul semmiféle hozzáadott vegyszert nem tartalmaz. Hűtőben elég sokáig eláll, érdemes egy jól zárható dobozkába rakni, hogy ne barnuljon meg a teteje. Nagyon hasznos dolog, pedig nem más, mint a házi készítésű kókusztej „mellékterméke”.

A kókusztejet a megszokott módon használhatod kedvenc receptjeidhez. A főzés után megmarad reszelék – vagyis inkább már csak dara – is több mindenre felhasználható. Ami engem illet házi zabos sütit vagy müzliszeletet szoktam készíteni belőle. A legszigorúbb diétához ugyan nem ajánlanám, de egészséges, természetes, finom és nem utolsó sorban cukormentes.

Süss sütit a megmaradt kókuszhúsból!

Ennek elkészítéséhez a maradék kókuszt dolgozd össze egy nagy tálban 20-25 dkg apró szemű zabbal, 5-10 dkg kissé összetört sótlan földimogyoróval, tetszés szerint kb. 15 dkg apróra vágott aszalt gyümölccsel, valamint 1- 2 adagolókanálnyi tetszés szerinti fehérjeporral. Ha túl száraznak érzed, egy kis kókusztejjel, esetleg mézzel tudod javítani az állagát. Ha szépen összeállt, a sütőt melegítsd elő 200°C-ra, majd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen simítsd el vagy halmozd cookie formában és kb. 25 perc alatt süsd meg. Miután kihűlt szeleteld fel.

Nem feltétlenül kell sütit sütnöd a maradék reszelékből, akár bőrradírt is készíthetsz. Keverd össze mézzel vagy a kókuszzsírral és fürdés előtt alaposan dörzsöld át a bőröd vele.

Te mit szoktál készíteni kókuszból?

kokusz-zab-suti

 

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.