Készíts házilag kókusztejet! Mire jó még a kókuszreszelék?!

kokusztej_keszitese_hazilagMár nagyon sokszor elhatároztam, hogy veszek kókusztejet, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy leemeljem egy hipermarket polcáról. Pedig már annyi receptet láttam, ami kókusztejjel készül. Egyszer csak jött a gondolat, hogy talán én magam is tudok ilyet készíteni. Miért ne?!

Internetes kutatásba kezdtem, de első nekifutásra csak egy rakás csodamasinába botlottam, amelyek ugyan remek kókusztejet és egyéb finomságokat készítenek, de egy vagyonba kerülnek. Biztosan remek kis szerkezetek, de nekem nem esett ínyemre egy újabb konyhai gépért fizetni, nem mellékesen, valószínűleg a vőlegényem is kiszaladna a világból, ha ismét egy ilyen ötlettel állnék elő.

Kókusztej

Így hát úgy döntöttem, magam kísérletezem ki a receptet. Az eredmény pedig jobb lett, mint reméltem. Nem kell semmi különlegesre gondolni. Először is, ha már ugye kókusztej, szükséged lesz kókuszra, amit én egyszerű kókuszreszelékkel helyettesítek. Ezt leöntöm kétszer annyi forrásban lévő vízzel, és együtt még forraltam őket néhány percig. Majd levéve a gázról még melegen, de már nem forrón összeturmixolom.

kokusztej_hazilagEzt követően egy sűrű szövésű anyagon keresztül alaposan kinyomkodom a kókusztejet a kókuszreszelékből. Ez az anyag lehet akár harisnya vagy orvosi géz esetleg anyagpelenka, a lényeg, hogy tiszta legyen. Ezt a folyadékot lehűlve hagyva a tetején kicsapódik a kókuszzsír. Ez nem az az illatmentes kókuszzsír, amivel főzni szoktál Te is, hanem illatos, selymes, leginkább a testápolókhoz hasonló zsír. Ami azt illeti testápolónak is tökéletesen megfelel, nagyon jól hidratálja a bőrt. Ráadásul semmiféle hozzáadott vegyszert nem tartalmaz. Hűtőben elég sokáig eláll, érdemes egy jól zárható dobozkába rakni, hogy ne barnuljon meg a teteje. Nagyon hasznos dolog, pedig nem más, mint a házi készítésű kókusztej „mellékterméke”.

Kókusztej házilag

A kókusztejet a megszokott módon használhatod kedvenc receptjeidhez. A főzés után megmarad reszelék – vagyis inkább már csak dara – is több mindenre felhasználható. Ami engem illet házi müzliszeletet szoktam készíteni belőle. A legszigorúbb diétához ugyan nem ajánlanám, de egészséges, természetes, finom és nem utolsó sorban cukormentes.

Ennek elkészítéséhez a maradék kókuszt dolgozd össze egy nagy tálban 20-25dkg apró szemű zabbal, 5-10dkg kissé összetört sótlan földimogyoróval, tetszés szerint kb. 15 dkg apróra vágott aszalt gyümölccsel, valamint 1- 2 adagolókanálnyi tetszés szerinti fehérjeporral. Ha túl száraznak érzed, egy kis kókusztejjel, esetleg mézzel tudod javítani az állagát. Ha szépen összeállt, a sütőt melegítsd elő 200°C-ra, majd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen simítsd el és kb. 25 perc alatt süsd meg. Miután kihűlt szeleteld fel.

Nem feltétlenül kell müzliszeletet sütnöd, a maradék reszelékből akár bőrradírt is készíthetsz. Keverd össze mézzel vagy a kókuszzsírral és fürdés előtt alaposan dörzsöld át a bőröd vele.

Te mit szoktál készíteni kókuszból?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Peak Girls – Fischer Emese, olvasói bejegyzés

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Fischer Emese

Hétköznapi nő vagyok, de imádom a fitneszt! Minden külföldi hírt és szakanyagot elolvasok, és ezeket közzé is teszem Neked!
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Készíts házilag kókusztejet! Mire jó még a kókuszreszelék?!
1 szavazat, 4.00 átl. szavazat (83% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

9 hozzászólás

  • Bencze Diána Eszter szerint:

    kedves Peak!
    Az lenne a kérdésem, hogy a kókuszreszeléket mennyi vízzel kell leönteni, mert ez nem szerepel a leírásban.
    “szükséged lesz kókuszra, amit én egyszerű kókuszreszelékkel helyettesítek. Ezt leöntöm kétszer annyi forrásban lévő vízzel, és együtt még forraltam őket néhány percig.”
    Válaszotokat előre is köszönöm! 🙂
    Üdv.: Dia

    • csilla csilla szerint:

      Szia Dia,
      Benne van a leírásban, hogy kétszer annyi vízre lesz szükséged:) Tehát amennyi kókuszreszeléket használsz önts rá dupla mennyiségű vizet. Bár a pontos mennyiség nem olyan fontos, a lényeg, hogy ellepje rendesen. Sok sikert!

  • szikszai constanta-blanca szerint:

    en megcsinaltam nagyon finom a bolti esetleg picivel edeseb de ha pici mezet teszel hoza szuper

    • csilla csilla szerint:

      Igen, akár mézzel, akár édesítővel fokozhatjuk az élményt.:)

      • szikszai constanta-blanca szerint:

        NAGYON JO MEZ NELKULIS ES VALOBAN REGELRE[MERT EN DELUTAN CSINALTAM] A 7 DECIN KET UNYI SZILARD ZSIRADEK KEBZODOT AMIT N JOL BOR-APOLONAK LEHET HASZNALNI –KEZ ES AZ ARCRA IS JO== KOSZI A RECEPTET/

  • Borsi ILONA szerint:

    NEKEM BEVÁLT A KÓKUSZTEJ KÉSZÍTÉSE KÖSZÖNÖM A RECEPTET

  • Svantek Viktória szerint:

    Köszönöm! Nagyon hasznos a leírás.

  • Sárközi Dezsőné szerint:

    Szia! Kérdésem: Mivel kell izesíteni a frissen reszelt kókuszdiót, hogy finom kókuszreszeléket kapjak?

    • Nagy Csilla Nagy Csilla szerint:

      Ízesíteni? A boltban kapható kókuszreszelék sem ízesített, így nem kell hozzáadni semmit, csak ki kell alaposan szárítani.

Készíts házilag kókusztejet! Mire jó még a kókuszreszelék?!
1 szavazat, 4.00 átl. szavazat (83% pont)
13679
Diétás főzőcske, Italok
, ,