Puha, mandulás lapok között lágy kókuszkrém és roppanós kókuszdarabkák. Aki szereti a Raffaello golyókat és a kókuszos desszerteket, ez a sütemény biztosan leveszi a lábáról. Kezdők számára is könnyen elkészíthető recept, gyönyörűen szeletelhető, a húsvéti asztalon is megállja majd a helyét a hagyományos és mutatós cukros-vajas finomságok mellett is – vagy akár helyettük 🙂
A tápérték adatai elképesztőek, ezt muszáj már most megosztanom veletek: 100 gramm kész süteményben 110 kalória van, amiből 13,5 g fehérje, 5 g zsír és 2,1 g csupán a szénhidrát. Azt hiszem ennél karcsúbb receptet jelenleg nem tudnék nektek ajánlani a közeledő ünnepre, a legszigorúbb diéta mellett is vállalható egy szelet ebből a kókuszos csodából. 🙂
- Hozzávalók a tésztához:
- 300 g tojásfehérje (5-6 nagyobb tojás fehérje)
- 170 g zsírtalanított mandulaliszt
- 50 g eritrit
- csipet frissen őrölt vanília
- csipet só
A krémhez:
- 500 g tojásfehérje
- negyed citrom frissen facsart leve
- 40 g Coconuty
- 20 g extra szűz kókuszolaj
- 100 ml kókusztej ( vagy mandulatej, vagy víz )
- tetszőleges mennyiségű édesítőszer
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 5 g lapzselatin
Díszítéshez:
Pirított mandulaforgács, kókusz chips, cukormentes fehércsokoládé, stb.
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Kanalanként adagoljuk hozzá az eritritet is, míg mindet fel nem veszi. A habverővel közepes fokozaton addig folytatjuk a keverést, míg kemény, hófehér habot nem kapunk.
Aki biztosra akar menni, szitálhat hozzá egy evőkanál étkezési keményítőt és 1 kávéskanál ecetet, hogy biztosan stabil legyen a hab, de ha friss tojással dolgoztunk , ami valóban szobahőmérsékletű volt, valószínűleg tökéletes tojáshabot tudunk verni egyéb hozzávalók nélkül is.
A habhoz óvatosan forgassuk hozzá a zsírtalanított mandulalisztet, amelybe előzőleg késhegynyi vanília őrleményt kevertünk.
Óvatosan kenjük a habot szilikonos sütőlapra, vagy szilikonos sütőpapírral bélelt nagy méretű lapos sütőfelületre. Legjobb a sütők saját gáztepsijét használni. Nagyjából 1-1,5 cm vastagságúra simítsuk el a nyers tésztát. Süssük-szárítsuk 20-30 percig a sütőben. Ha elkezd barnulni, azonnal vegyük ki. Fektessük hűvös felületre és hagyjuk kihűlni teljesen.
Készítsük el addig a krémet!
Forraljunk egy magas falú edényben 2 liter vizet. Mikor felforrt, facsarjuk bele negyed citrom levét. A forró vízbe csorgassuk bele apránként a villával fellazított tojásfehérjét. Hagyjuk forrni 5-7 percig, míg a tojásfehérje maradéktalanul ki nem csapódik és fel nem úszik a víz tetejére. Ezután szűrjük le és hagyjuk lecsepegni és kihűlni. Ez lényegében a sokak által már ismert tojásfehérje túró házi elkészítésének módja. Sokszor felhasználás előtt 12-24 órával elkészítem, és hagyom a ToTu-t hideg helyen ,szövettel bélelt szitában lecsepegni. Ha nem használunk túl sok citromot a fehérje kicsapásához, nem lesz citromos-túrós íze a krémnek, hanem teljesen semleges ízvilágú alapot kapunk. Ennél a receptnél érdemes erre figyelni!
A házi készítésű fehérjealapot ezután késes mixerbe tesszük és ízesítjük: tetszőleges mennyiségű édesítőszert keverünk hozzá, egy vaníliarúd kikapart magját hozzáadjuk. A Coconuty-t és az extra szűz kókuszolajat megolvasztjuk és langyosan tartjuk. 100 ml forró kókusztejben vagy vízben feloldjuk az 5 g lapzselatint. A zselatinos folyadékot és a megolvasztott zsírokat is a masszához öntjük. A késes mixerrel addig pürésítjük, míg teljesen homogén, selymes és lágy krémet nem kapunk – nagyjából 5 perc.
Összeállítás:
A megsült lapot 3 egyforma méretű lapra vágjuk. A lapokat egyenként megkenjük a krém negyedével. Egymásra helyezzük őket, enyhén lenyomkodjuk, majd az így kapott rudat kívülről és bevonjuk a kókuszos krémmel.
A Raffaello szelet tetejét díszíthetjük kókusz chips-szel, pirított, durva szemű kókuszreszelékkel, olvasztott Coconuty-val is csíkozhatjuk a tetejét, vagy bevonhatjuk olvasztott étcsokoládéval, esetleg cukormentes fehércsokoládé-forgáccsal.
Tippek:
Érdemes egy éjszakára a hűtőben hagyni a betöltött sütit, ezután vízbe mártott késsel gyönyörűen szeletelhető.
Ez a típusú tojásfehérjés alap állagában a vajjal/margarinnal habosított pudingos tortakrémekhez hasonlít, ilyen textúrára kell számítani.
Ha valaki nagyon kezdő, esetleg tart tőle, hogy nem áll meg a krém, emelje a zselatin mennyiségét 5 grammról 10 grammra és adjon a krémhez további 2 gramm konjac lisztet.
A kókuszkrém botmixerrel is keverhető, de a tapasztalatom az, hogy úgy nem lesz maradéktalanul sima a végeredmény, kissé szemcsés marad. Az ízélmény persze így is ugyanaz.
Akár cukormentes csokikrémmel is meglocsolhatod, ha még többre vágysz! 🙂