Rettentő nehezen szavaztam bizalmat a zöldségek felhasználásával készülő édességeknek, sütiknek. Hiába, hogy nagymamáink konyhájában is bevett ételnek számított több édes-zöldséges étel és desszert, úgymint : tökös-mákos rétes, káposztás tészta porcukorral, paradicsomleves édesen, burgonyás nudli cukros feltétekkel, mégis, valahogy ódzkodtam ezektől a receptektől. Aztán ez a nyugatról érkező fittfood divathullám végül begyűrűzött Magyarországra is: azt mondanám talán a répatorta törte meg anno jeget, és végül itthon a cukkinis édes receptek futtatták fel ezt az irányzatot. Míg 10 éve bármelyik jóérzésű háziasszonynak minimum a hajtövéig szaladt volna a szemöldöke egy cukkinis-málnáshabos krémpitétől, ma már a legtöbbünknek a szempillája sem rebben, ha az közösségi média valamely felületén görgetve karfiolos-csokis zabkása; céklás-meggyes red velvet szelet vagy édesburgonyás ragacsos karamellgolyó jön szembe. Végül én is megszoktam ezt a műfajt, és lehet lassan azt is elmondhatom majd, hogy egészen meg is kedvelem. Végsősoron merem állítani, hogy ez a fekete babos brownie törte meg nálam a jeget.
Az első recept kipróbálása óta már többnek nekifutottam, voltak közöttük nagyszerűen sikerült sütik és kevésbé nagyszerűen sikerültek is. 🙂 Most az összegyűjtött tapasztalok alapján megkreált saját receptemet közlöm. Ajánlóként pedig annyit mondanék, ha az eddigi receptjeim működtek számotokra, most bízzatok bennem: ez a brownie tényleg nagyon rendben van! 😉
Hozzávalók:
- 250 g fekete bab
- 1 tojás
- 30 g keserű kakaópor
- 30 g laktóz-, és gluténmentes mogyoróvaj Peak Freetella
- 20 g extra szűz kókuszolaj
- 30 g olvasztott keserű csokoládé (min. 70% ) vagy kakaógombok
- 100 g cukor édesítőerejének megfelelő tetszőleges édesítőszer – 25 g Dia Wellness negyedannyit használtam
- 3 g konjac liszt (elhagyható, de sokat dob az állagán, pudingos állagot ad a brownienak)
- 1 közepes méretű tojás
- 40 ml erős, fekete kávé
- őrölt vanília
- csipet só
Elkészítés:
Gyakori kevergetés mellett olvasszuk össze a kókuszzsírt és az összetördelt étcsokoládét. A fekete babot szűrjük le, többször és alaposan mossuk át hideg vízzel, majd szűrőben csepegtessük le.
Tegyük késes aprítóba a hozzávalókat, édesítsük, adjuk hozzá a vaníliát is, illetve ízlés szerint további fűszereket, végül öntsünk hozzá 1 frissen főzött, erős eszpresszót . (A kávé íze kiemeli a csokoládés ízeket és segít kompenzálni a bab édeskés, zöldséges ízét. )
Pürésítsük addig, míg teljesen egynemű, sűrű és ragacsos tésztát nem kapunk. Simítsuk a sűrű krémet egy kisebb méretű tepsibe, és toljuk előmelegített sütőbe. Közepes fokozaton 15-20 perc alatt süssük meg.
Tűpróba nem szükséges.
Felszeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Tippek:
Ha valaki ragacsosan és folyósan szereti a browniet, adjon a tésztához, 25-30 grammal több zsiradékot (kókuszszírt vagy vajat) és további 50 ml tejet/magtejet. Ha pedig a ropogós tetejű, tésztásabb jellegű brownie a kedvencetek, adjatok a tésztához plusz 2 gramm konjac lisztet és 5-6 gramm sütőport.
A receptben megadott mennyiség kisebb adag elkészítésére elég, ha egy nagyobb tepsinyi adagot sütnétek, érdemes a hozzávalók kétszeresével vagy háromszorosával dolgozni.