-+=
Olvasási idő: 2 perc

A vegetáriánus étrend egyik fontos alapanyaga az eredetileg a távol keleten használt nyersanyag. A tofut a szójababból állítják elő sajtkészítési technikával, vagyis a szójatejből nyerik erjesztés útján. Kalóriatartalma rendkívül alacsony (87 kcal/100gr, 5 gr zsír, 0,5 gr CH, 10 gr protein), gazdag fehérjében, emellett pedig alacsony szénhidrát- és zsírtartalommal rendelkezik. Ideális fogyni vágyóknak, tejcukor és tejfehérje allergiában szenvedőknek, lisztérzékenyeknek és azoknak, akik nyitottak az egzotikus konyha világára.

Tofu

A tofu könnyen emészthető, jól szállítható, mivel nem romlik meg olyan könnyen, mint a hús, például egy szendvicsben. Sokan azonban tartanak a negatív hatásoktól a szójatermékek esetében, a paleo diétában egyenesen tiltott, de azt gondolom, egy egészséges, változatos életmódba, ha nem is minden nap, de alkalmanként belefér. A változatosság fontos, és nem szabad figyelmen kívül hagynod, hogy a szójának is vannak pozitív hatásai egészségedre. Íme néhány ezek közül:

  • Könnyen emészthető teljes értékű növényi fehérjeforrás, megtalálható benne az összes esszenciális aminosav, melyet a tested nem tud előállítani, ezért a táplálkozás révén kell szervezetedbe juttatnod. Ez a többi növény esetében kiegészítésre szorul, alkalmaznod kell a fehérjekomplettálást, azaz több növényi fehérjeforrást (hüvelyesek, gabona, olajos magvak) kell keverned egy étkezésen belül, hogy egyikből-másikból pótold a hiányzó aminosavakat.
  • Ajánlott, ha vegán és vegetáriánus étrendet követsz, illetve nem fogyasztasz elegendő mennyiségű fehérjét
  • Nem savasítja a szervezeted a hússal és az állati eredetű fehérjékkel ellentétben
  • Jó hatással van a menopauza tüneteire fitoösztrogén tartalma miatt
  • Változatosabbá teszi az étrendet

Tofu receptek

A sok jó tulajdonság után pedig következzen egy nagyon finom, könnyen elkészíthető édesség receptje természetesen a tofu „főszereplésével”.

A tofufagyihoz nem kell más, mint egy csomag natúr tofu (300gram), édesítőszer, valamint az ízesítés tükrében kakaópor, vaníliás vagy natúr szójafehérje izolátum, fahéj, gyümölcsök, például banán, nektarin, lime.

Nincs más dolgod, mint a hozzávalókat összeturmixolni egy botmixer vagy egy aprító segítségével, és pár órára betenni a fagyasztóba. Fagyasztáskor érdemes néhányszor megkeverni, hogy a fagyi teljesen homogén legyen.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Lehet trükközni az összetevőkkel, például egy csokis tofufagyi készülhet natúr tofu, édesítőszer és kakaópor hozzáadásával is, de beleteheted a banánt, a fehérjeport, így egy táplálóbb desszertet kapsz. A vaníliás ízhez elég a fehérjepor, tofu és az édesítő.

Tálaláskor díszítheted gyümölcsökkel, illetve olajos magvakkal is, de önmagában is nagyon finom.

tofu_fagyi

A másik recept pedig egy klasszikus: Tofus diétás franciasaláta

Hozzávalók:

  • egy csomag tofu (lehet ízesített is: metélőhagymás, füstölt vagy pritaminpaprikás ízekben kapható)
  • zöldségek megmosva és apró kockákra vágva: kígyóuborka, kaliforniai paprika, sárgarépa, koktélparadicsom, alma
  • 150 gr szójayoghurt (kiváltható natúr yoghurttal)
  • mustár
  • citromlé
  • édesítő
  • só és fűszerek ízlés szerint (például petrezselyem, kapor)

Az elkészítése nagyon gyors és egyszerű: a kockára vágott tofut és a zöldségeket tedd bele egy tálba, majd az összekevert yoghurtot, mustárt, citromlevet és a fűszereket öntsd rá. Óvatosan keverd meg, tedd a hűtőbe és pár óra múlva tálalhatod, így összeérnek az ízek. Jó étvágyat!

Te hogyan fogyasztod a tofut?

tofu_salata

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!