“Én is érek annyit, mint a gabona” – mondta a hajdina! Mustáros csirkemell oregánós hajdina körettel!

„Érek én is annyit, mint a gabona kalásza – mondta gőgösen -, s még szebb is vagyok, virágaim pompásak, mint az almavirágok, örül a szem, ha rám néz, meg a családomra. „ (Hans Christian Andersen- A hajdina)

Hajdina

A hajdina, más néven pohánka, a keserűfélék családjába tartozik, de a hétköznapi értelemben a gabonafélékhez sorolják, ugyanis a lisztes magját a búzához hasonlóan használják. A gabonák királynőjeként is szokták említeni. Nem csoda, hiszen kiemelkedően magas az élelmi rost-tartalma, igen értékes vitaminforrás, a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza, emellett az antioxidáns hatású C-, E- vitaminból, valamint a flavonol típusú P- vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne. Kutatók tapasztalatai szerint a rutin sokszorosára növeli a C- és az E- vitamin antioxidáns hatását, így a daganatok, a gyulladások és az öregedés ellen is hat. A magas rutintartalma miatt az őseink a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.

Bátran fogyaszthatod, ha lisztérzékeny is vagy, mivel nem tartalmaz glutént. Én a vasárnapi ebédet szerettem volna feldobni vele, és a szokásos rizs köret helyett kivételesen hajdinát tálaltam. Akkora sikert aratott, hogy azonnal elfogyott.

Hajdina recept

Mustáros csirkemell oregánós hajdina körettel

Hozzávalók:

  • fél bögre hajdina
  • 1 kg csirkemell
  • 5-6 evőkanál mustár
  • olíva olaj
  • bors
  • oregánó

Elkészítés:

Elkészítése roppant egyszerű. Szeleteld a csirkemell filét apró kockákra, majd pirítsd meg teflonos serpenyőben. Add hozzá a sót, borsot is. Amikor megpirult a hús, tedd bele a mustárt, engedd fel pici vízzel, és hagyd pár percig rotyogni. Közben mosd meg a hajdinát. Pirítsd le kevés olíva olajon. Ha készen van, tedd bele egy edénybe, engedd fel 1 bögre vízzel, ízesítsd sóval, és főzd 10-15 percig. Amikor már szinte teljesen elfőtte a levét, szórd meg oregánóval. Ha megfőtt a hajdina zárd el, és tálalás előtt pihentesd még pár percig az edényben.

Jó étvágyat hozzá!

csirkemell_hajdina_recept

Lilla Várszegi

Lilla Várszegi

Kiskorom óta életem része a sport, 10 évig szertornáztam és 5 évig versenytáncoltam. A mozgás mindvégig jelen volt az életemben, így később, mivel a sport közelében is szerettem volna maradni,de a tanítás is közel állt hozzám, elhatároztam, hogy az edzői pályára lépek. Így lettem AerobikSportedző, Személyi edző, Testegyensúly Gerinctréner, és Bailar Aerobik Oktató. Szerencsés vagyok, mert mára már a hobbim lett a hivatásom. Az időm nagy részét az edzőteremben töltöm, nemcsak mert edző vagyok, hanem mert a testépítést rejtelmeivel ismerkedvén, a fitnesz területén bontogatom a szárnyaim. A Palatinus Team Fitnesz Modell versenyzője vagyok.
Lilla Várszegi
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

“Én is érek annyit, mint a gabona” – mondta a hajdina! Mustáros csirkemell oregánós hajdina körettel!
4 szavazat, 3.75 átl. szavazat (77% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

“Én is érek annyit, mint a gabona” – mondta a hajdina! Mustáros csirkemell oregánós hajdina körettel!
4 szavazat, 3.75 átl. szavazat (77% pont)
3408
Tudatos táplálkozás
, ,