Na-glutamát egy olyan dolog, amivel szintén rengeteget találkozunk az ételek címkéjén. Halljuk, hogy rossz, de szerintem ennyit is tudunk róla. Miért nem ehetjük? Valóban kerüljük? Mi a megoldás?
Na-glutamát hatásai
A nátrium glutamát fokozza az ételek ízét, de mesterségesen teszi ezt, ami számos egészségügyi problémát okozhat, például fejfájást, hányingert, izomfeszülést, sőt, hosszú távon akár magas vérnyomáshoz is vezethet.
A nátrium-glutamát (más néven MSG) egy ízfokozó, amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban, hogy az ételek ízét intenzívebbé és vonzóbbá tegyék. Bár sokan nem tapasztalnak semmilyen negatív hatást a fogyasztása után, vannak, akiknél komolyabb problémák is felmerülhetnek. Ezek a problémák a „kínai étterem szindróma” néven váltak ismertté, amely magában foglalhat fejfájást, hányingert, szédülést, izomfeszülést, és egyes esetekben akár mellkasi fájdalmat is. bár a tudományos kutatások vegyes eredményeket mutatnak az MSG hatásaival kapcsolatban, bizonyos érzékeny egyéneknél valóban allergiás vagy intolerancia jellegű reakciókat válthat ki.
A hosszú távú hatások között aggodalomra adhat okot az is, hogy a nátrium-glutamát fogyasztása összefüggésbe hozható a magas vérnyomás és más szív-érrendszeri betegségek kialakulásával. Bár ez nem mindenkinél jelentkezik, azoknak, akik kifejezetten érzékenyek erre az adalékanyagra, érdemes kerülniük az MSG-t tartalmazó ételeket.
Egy másik fontos szempont, hogy a nátrium-glutamát gyakran elnyomja az ételek természetes ízeit, így az emberek megszokják a mesterségesen fokozott ízélményt. Ez hosszú távon csökkentheti az érzékenységet a természetes, finom ízek iránt, és növelheti az igényt a túlzottan fűszeres, feldolgozott ételek iránt.
A nátrium-glutamát mentes ételek, mint például ez a Peak adalékmentes, szárított zöldségekből készült ételízesítő, egy sokkal tisztább és természetesebb ízélményt kínálnak, miközben elkerülik azokat a potenciális egészségügyi kockázatokat, amelyek az MSG fogyasztásával járhatnak. Így nem csak finomabb, hanem egészségesebb is lesz az étkezés. A VALÓDI ZÖLDSÉGEK VALÓDI ÍZT ADNAK!
Természetes ételízesítő
Az összetevők között olyan finom szárított zöldségeket találsz, mint a sárgarépa, paszternák, burgonya, póréhagyma, vöröshagyma és petrezselyem. Ezek együttese fantasztikus, természetes ízeket varázsol bármilyen ételbe. Semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz, nincsen benne nátrium glutamát, ami sokaknál allergiás reakciót okozhat, és hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezzel az ételízesítővel egészséges és finom fogásokat készíthetsz, amelyeket nyugodt szívvel fogyaszthat az egész család.
10 tipp, hogyan használd a Peak természetes ételízesítőt:
- szórd levesekbe a gazdagabb, természetes ízért.
- használd rizs vagy tészta főzéséhez, hogy ízletesebb legyen.
- ízesítsd vele zöldséges egytálételeidet.
- adj hozzá párolt vagy sült húsokhoz, hogy még finomabb legyen.
- keverd bele salátaöntetekbe egy friss, zöldséges ízhatásért.
- használd alapléhez vagy mártásokhoz, hogy az ízek jobban kiteljesedjenek.
- sült krumplihoz vagy rakott burgonyához is kiváló, ha ízesíteni szeretnéd.
- tedd rá pizzára vagy más sütőben készült ételekre.
- keverd bele omlettekbe vagy rántottákba.
- adj hozzá vegetáriánus ételekhez, hogy azok még ízletesebbek és laktatóbbak legyenek.
Használd bátran a diétádhoz, hiszen ez az ételízesítő nem csak természetes, hanem egészségesebb is! Mi ezzel sütőtök recepttel is kipróbáltuk!
Referenciák:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5938543/
Bawaskar HS, Bawaskar PH, Bawaskar PH. Chinese restaurant syndrome. Indian J Crit Care Med. 2017;21(1):49. doi: 10.4103/0972-5229.198327.
Dong HV, Robbins WA. Ingestion of monosodium glutamate (MSG) in adult male rats reduces sperm count, testosterone, and disrupts testicular histology. Nutr Bytes. 2015;19(1)
Yoneda J, Chin K, Torii K, Sakai R. Effects of oral monosodium glutamate in mouse models of asthma. Food Chem Toxicol. 2011;49:299–304. doi: 10.1016/j.fct.2010.10.032.