Kezdjük egy kis kávé történelemmel. Olyan régen fedezték fel, hogy már csak legendák keringenek arról, aki először fogyasztotta. Egy kicsit mesébe illő történet szerint, ie. 300 körül kecskék falatozták elsőként egy ismeretlen bokor piros bogyóit. A pásztornak feltűnt az állatok nyugtalan viselkedése, az ördög művének gondolta a piros bogyókat. A terméseket összegyűjtve tért vissza a kolostorba. A szerzetesek vizsgálgatták az a különös termést, és megegyeztek annak elégetésében. A titokzatos termések isteni aromája áradt égetés közben, ez ösztönözte a szerzeteseket arra, hogy az elégetett bogyókból megmaradt port összegyűjtsék egy főzet elkészítésére. A főzetből egy nagyon sötét színű, illatos, sűrű italt nyertek. A kávé élénkítő hatása rajtuk is érződött, elszállt az esti fáradtság és álmosság, így kezdték el használni őket gondolkodásuk serkentésére. Számos más legenda szól még a kávé felfedezéséről, a valós történetet valószínűleg örökre homály fogja fedni.
A kávé fajtái
A babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta, nekik vannak variánsai, alfajtái. Hazánkban a legtöbb kávé csak Robuszta fajtát tartalmaz. Az Arabica koffeintartalma alacsonyabb, kb. fele annyit tartalmaz, mint egy Robuszta. A kávészemek kevesebb savat tartalmaznak, utóízük karamelles. Érzékenyebbek a környezeti körülményekre, ezért is drágábbak a szemek. A Robuszta sokkal igénytelenebb és alacsonyabb területen, kb. 200-800 méteren is megterem. Íze kesernyés, ezért olcsóbb, mint az Arabica. A jól megpörkölt Robusztát keverik Arabicával, így egy kellemes ízű kávét, blendet kapnak.
Mit jelent az, hogy hatékonyan kávézni?
Elég sok ember esik abba a hibába, hogy ébredés után egyből a konyhába siet egy jó erős feketéért. A szervezetünk képes szinte óramű pontossággal működni, még ha az illető személyt a pontosság nem is jellemzi. Különösen igaz ez a hormonháztartásunkra, ami befolyásolja ébredésünket, éhségérzetünket és jelez, ha már ágyban lenne a helyünk. A kortizol nevű hormon felelős az éberségért, amely reggel 8 és 9 óra között nagy mennyiségben termelődik. Ebben az időintervallumban igazából felesleges kávét fogyasztanunk, mert a kortizol miatt amúgy is éberek lennénk. Ugyanez a helyzet a déli órákban, 12 és 13 óra körül, illetve 17 és 19 óra között. Lehetőségeink szerint inkább 10 és fél 12, illetve fél 2 és fél 5 között kávézzunk, ha ki akarjuk használni a testünk adta éberséget.
A közhiedelemmel ellentétben a jó kávé nem káros az egészségünkre. Érdemes hangsúlyt fektetned a minőségre és a mennyiségre. Amerikai kutatók semmilyen összefüggést nem találtak a kávé serkentő hatása és a szívritmuszavar között. Nem árt tartózkodnunk a szűretlen kávétól, ezek főleg török vagy skandináv típusú kávék. Szűrőpapír használatával a káros kávéolajokat elkerülheted Te is.
Mennyi kávét fogyassz?
Ez eléggé egyénfüggő, ugyanis nem egyforma sebességgel szívódik fel az emberek szervezetében. Átlagosan 30-45 perc alatt szívódik fel teljesen, majd 3 óra elteltével ürül ki a testünkből. A dohányzás és az alkohol gyorsítja a lebontást. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy maximum 300 mg koffein elfogyasztásával még biztosan nem okozol kárt magadban. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, de ez függ a fajtájától és az elkészítésétől. Ha magas vérnyomással küzdesz, próbálj meg nem túlzásokba esni és kávéfogyasztásodat a minimumra csökkenteni. Emellett kerüld az erősebb fajtákat, az eszpresszó helyett inkább kapucsínót vagy egy lazább tejeskávét rendelj. A koffeinmentes kávét magasabb zsírtartalmú kávébabból állítják elő, ezért bebizonyosodott, hogy növeli a vér koleszterinszintjét.
Egy tipp a reggeli kávédhoz
Tej helyett a kedvenc vaníliás vagy csokis tejsavó fehérjémet rázom össze 3 dl vízzel (langyos, hideg, meleg, bármelyikkel finom…), és ehhez adok egy csésze frissen főtt kávét. Így szinte nulla gramm szénhidrát (tejcukor) és sok-sok fehérje kerül a szervezetembe.
Próbáld ki te is, induljon szépen a reggeled!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Kávé, ami nélkül lehetne élni, de nem tudsz, és nem is akarsz!" című cikkhezHatalmas kávérajongó lévén egyből idekattintottam, aztán lementettem a képeket, mert imádni valóak ezek a kávémacsekok, aztán (mint ki jól végezte dolgát) ki is offoltam a böngészőből, és nem értettem, miért van hiányérzetem… De visszajöttem végülis olvasni 😀 😀
Szia CSillu! Ügyi vagy! 🙂 Igen mi is kávésok vagyunk. Nem olyan rossz a kávé, mint egy ideig lehetett olvasni ezt egyes oldalakon.