Bár az olajos magvak kis méretűek, ám annál nagyobb tápértéket tartalmaznak, melyekre szervezetünknek szüksége van. A diétába is beilleszthetőek, természetesen mértékkel, de fogyaszthatóak, akár naponta is, fehérjetartalmuk igen magas. Nagyon hasznos módja az ételek további tápanyagtartalmának növelésére, hogyha főzés, sütés után az ételeidhez olajos magvakat adsz, vagy éppen ezekkel készíted el az adott ételt!
Természetesen külön is fogyaszthatóak ezek, azonban az ételeidet egyrészt ízesebbé varázsolja, másrészt pedig még egészségesebbé is teszi. Mostanában a lenmag és chia mag „reflektorfénybe” került, azonban vannak más magvak is, melyek használata elősegíti a szervezet egészséges működését. Attól függően, hogy mik a céljaid, az olajos magvak támogatják az immunrendszered működését, a szív egészségét, energiát adnak a mindennapokban, illetve fehérjetartalmuk miatt az izomépítést is segíthetik (megfelelő étrenddel és edzéstervvel kiegészítve).
Mely egészséges magvakat illeszd be tehát az étrendedbe?
Kendermag
A kendermag tisztítja az érrendszert, véd a koleszterintől, illetve a különböző lerakódásoktól. A szív egészségét is támogatja a benne található omega zsírsavak által. Felhasználási javaslatok, ötletek:
- Adj hozzá a reggeli zabpelyhedhez, müzlidhez egy adagot!
- A fehérjéd iszogatása közben is rágcsálhatod ezeket a magokat!
- Főtt riszbe, quinoaba, kuszkuszba, vagy bulgur köretbe is beletehető egy-egy adag!
- Hal, csirke is ízesíthető sütés előtt őrölt formában, nagyon jól megízesíti a húst is!
Tápérték (100 grammban):
- Kalória: 575
- Zsír: 44 g
- Szénhidrát: 12 g
- Protein: 32 g
Szezámmag
A szezámmagban kiemelkedően magas réz és mangán és magnézium található, segíti az ízületek védelmét, továbbá hozzájárul egészséges csontozat kialakulásához, védelméhez és az érrendszert támogató hatása is erős. Felhasználási javaslatok, ötletek:
- Csirkét, pulykát kitűnően ízesítheted vele
- Salátába bőségesen tehető belőle
- Halhoz, például lazachoz is kiváló
- Zöldségek is piríthatóak vele
Tápérték (100 grammban):
- Kalória: 565
- Zsír: 44 g
- Szénhidrát: 26 g
- Protein: 17 g
Napraforgómag
Magas az E vitamin, illetve a folsav tartalma is, antioxidáns hatású. Csökkenti a vérnyomást és a vércukor szintet, véd a szívbetegségek kialakulásától is. Felhasználási javaslatok, ötletek:
- Bármilyen saláta kitűnően ízesíthető vele!
- Sült tökhöz kiváló ízesítés és sütőtök krém levesbe is tehető, nagyon finom!
- Csirke, pulykahús és halhoz is nagyszerű, teljesen új ízt ad ezeknek
Tápérték (100 grammban):
- Kalória: 584
- Zsír: 51 g
- Szénhidrát: 20 g
- Protein: 21 g
Mák
A máknak nagyon magas a mangán, kalcium, vas, cink, réz, szelén tartalma. Nagy szerepet játszhat a csontritkulás megelőzésében és gyógyításában.
- Süteményeket bátran megszórhatod vele, vagy éppen belesütheted a tésztába(pl. palacsinta)!
- Salátaöntet alapnak is kiváló lehet!
- Tésztára, teljes kiőrlésű pékárura is tehető, a jól ismert mákostészta, vagy mákosguba
- Bár elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, pörköltbe is jó lehet, teljesen új, extra ízt adva az ételnek!
Tápérték (100 grammban):
- Kalória: 525
- Zsír: 42 g
- Szénhidrát: 28 g
- Protein: 18 g
Használd hát bátran ezeket az olajos magvakat és fedezz fel új ízeket a segítségükkel! Igazi gourmandnak érezheted majd magad, aki odafigyel az egészségére is!
Olajos magvak
Olajos magvak diétában
Forrás:
De Lorgeril, M., & Salen, P. (2004). Alpha-linolenic acid and coronary heart disease. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 14(3), 162-169.