A paleolit étrend nagy népszerűségnek örved. Kecsegtető a gondolat, hogy visszatérünk az őseink ételeihez (nem pedig az életmódjához!) és egészségessé válunk.
Alapvetően nem rossz gondolat, mégis számtalan buktatója van:
1. Alapanyagok. Az ősi időkben a növények teljesen mások voltak. Nem csak a növényeket nemesítettük, hanem az állatokat is domesztikáltuk (vagyis háziasítottuk). Nyilvánvalóan, úgy, hogy a lehető legtermelékenyebben a lehető legnagyobb élvezeti értékű élelmiszer jöjjön létre.
Vegyünk egy pár elméleti példát: ha már kóstoltátok a vadalmát tudjátok mennyivel fanyarabb, mint az édes házi almák. Nem véletlen, hiszen a gyümölcscukor pozitív választ vált ki az agyból, így olyanra nemesítettük, hogy minél édesebb legyen.
Azon sem kell csodálkozni, hogy míg 10 dkg-nyi vaddisznóhús 122 kalória és csak 3.3 g zsír, addig 10 dkg közepesen zsíros sertéshúsban 218 kalória és 16 g zsír van…
> Peak-tipp! A zsírszegény fehérjebevitelt könnyen megoldhatod, ha van a konyhádban Peak Paleo protein! Cukormentes, 5 féle fehérjeforrásból, szuper finom, különleges ízben!
2. Bőség… Igenis el kell fogadni, hogy az ősember nem mindig jutott korlátlanul táplálékhoz. Ezt manapság úgy mondanánk divatosan, hogy időszakosan böjtölt. A lényeg azonban ugyanaz marad. Alacsonyabb kalória bevitel.
3. Mozgás… hiány. Őseinknek nem voltak tömegközlekedési eszközei, sütője, porszívója, varrógépei. Mindent kézi erővel végzett el és ha el akart jutni valahova sétált vagy futott. Ezek alapján nem csoda, hogy más volt az alapanyagcsere igénye.
4. Paleo sütik, paleo kenyerek. Nem nagyon hiszem, hogy bármelyik kontinentális éghajlaton élő ősember légkeveréses sütőben zsírtalanított kókuszlisztből és kevés konjaklisztből pitét csinált volna… Azt már inkább, hogy vadhagymát evett a sült hús mellé.
5. Bor, és minden földi jó. Alkoholt az ősember, maximum erjesztett gyümölcsökből nyerhetett. Ha valóban paleolit módon akarnánk bulizni, akkor talán a kumisz és a must férne bele az étrendbe… Pedig mit csinál egy jó kis paleolit hedonista? Nyit egy üveg száraz vörösbort és paleolit, cukormentes étcsokoládéval bevont finomságot majszol mellé. Pedig szilárd csokoládét először 1842-ben a Fry gyár kezdett előállítani…
Akkor mégis jó-e valamire ez a diéta? Igen több haszna is van!
1. Kizárja a feldolgozott, nagyon finomított élelmiszereket. Mivel tiltja a gabonaféléket, a tejtermékeket, ezért két erősen allergén és intoleranciát okozó ételcsoportot is kizár. Ezáltal nagy valószínűséggel csökkennek a gyulladások a szervezetben.
2. Ösztönzi a magas fehérje fogyasztást. Elméletben ugyan elképzelhető, de én nem hallottam paleo-vegán étrendről. Mert gondoljatok csak bele: mik lesznek itt a legegyszerűbb ételek? Tojásételek, főtt/sült húsok párolt zöldségekkel vagy salátával…
3. Szénhidrát csökkentett nassolnivalók. Ha például kifejezetten cukormentes aszalt gyümölcsöket választunk a lehetséges nassolnivalóinknak igazából csak gyümölcsök természetes cukortartalma járulhat hozzá a szénhidrát bevitelünkhöz. Továbbá a mandulaliszt, magok, kókusz, ezeknek mind alacsony az inzulinválasza, tehát hormonálisan előnyösebb a súlytartás szempontjából.
Az, hogy ezek után ki mennyire tartja paleonak az ételeit és kipróbálja vagy folytatja-e ezt a diétát mindenkinek magának kell eldönteni, hiszen az vitathatatlan, hogyha nem is visz minket vissza 100%-ban a gyökereinkhez, számtalan előnye lehet az egészségünkre nézve.
Totu Rudis paleo torta recept ITT!
paleolit diéta
paleolit diéta kritika