A legtöbb kezdő életmódváltó vagy diétázó a kenyérről tud a legnehezebben lemondani. Pedig jelentem, van élet kenyér nélkül is. Azonban ha egyáltalán nem tudsz, vagy inkább nem akarsz lemondani róla, készítsd magad a kenyeret, ami nem tartalmaz búzalisztet, szójafehérjét, szójalisztet, és semmilyen más adalékanyagot.
Utána jogosan merül fel a kérdés: „Mit kenjek a kenyérre?”
Sokan gondolják azt, hogy a bolti csirkemájkrém belefér a diétába vagy az egészséges életmódba. Nézzük csak meg jobban, mit tartalmaz a kedvenc májkrémünk. Ilyeneket fogunk a csomagoláson találni: búzaliszt, búzadara, szójafehérje, cukor, aromák, nátrium-glutamát, maltodextrin stb. Ezek se egészségesnek, sem pedig diétásnak nem nevezhetőek. Arról már nem is beszélve, hogy ezekben a termékekben hány százalék a máj.
Ha házilag készíted, garantáltan nincs benne felesleges hozzávaló, és még pénztárca barát is. Mellé tálalhatsz zöldségeket (paradicsom, újhagyma, uborka, paprika) tojást, kevés sajtot és egy forró teát citrommal. Tökéletes napindító egészséges reggeli.
Egyszerűbb verzió – Tápérték 1 adagban:
kcal: 107.52
fehérje: 15.4 g
szénhidrát: 4.55 g
zsír: 2.82 g
Haladóbb verzió – tápérték 100 grammban:
Kcal: 131.51
Fehérje: 16.37 g
Szénhidrát: 3.86 g
Zsír: 5.32 g
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 300 gramm csirkemáj
- 1 db vöröshagyma
- himalájai só
- majoranna
- fekete bors
- kevés kókuszolaj a sütéshez
- 500 gramm csirkemáj
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 2 db főtt tojás
- 30 gramm parmezánsajt
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint a fenn említett fűszerek
- kevés kókuszolaj a sütéshez
Hozzávalók
Egyszerűbb verzió
Haladóbb verzió
|
- A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és kókuszolajon megpirítjuk. Rádobjuk a csirkemájat, fűszerezzük a borssal, a majoránnával. (A sót majd a legvégén adjuk hozzá, ha kihűlt, hogy ne keményedjen meg a máj) Addig pirítjuk, amíg teljesen átsül, de figyeljünk, hogy ne süssük túl. Ezután hagyjuk kihűlni. Átöntjük egy magas falú, olyan edénybe, amibe tudjuk pürésíteni, és bot mixerrel krémesre pürésítjük. A legvégén hozzáadjuk a sót. Tápérték 1 adagban: kcal: 107.52 fehérje: 15.4 g szénhidrát: 4.55 g zsír: 2.82 g
- A tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük. Ha kész megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Közben a vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és kókuszolajon megpirítjuk. Rádobjuk a csirkemájat, fűszerezzük a borssal, a majoránnával, és a zúzott fokhagymával.(A sót majd a legvégén adjuk hozzá, ha kihűlt, hogy ne keményedjen meg a máj) Addig pirítjuk, amíg teljesen átsül, de figyeljünk, hogy ne süssük túl. Ezután hagyjuk kihűlni. Átöntjük egy magas falú, olyan edénybe, amibe tudjuk pürésíteni. Hozzáadjuk a tojást, a parmezánt, a mustárt és bot mixerrel krémesre pürésítjük. A legvégén hozzáadjuk a sót.