Zabos, fehérjés, “A” diétás kakaós csiga!

Kelt tésztás kísérletezéseim során édes sütikkel is próbálkoztam. Ennek eredménye a szénhidrát-csökkentett, fehérjében gazdag finom kakaós csiga.

Kakaós csiga

Lássuk, mire lesz szükséged a finomságokhoz:

  • 150 g liszt: lehet zabpehelyliszt, vagy szénhidrát-csökkentett sütőliszt, vagy ezek tetszőleges arányú keveréke
  • 50 g vaníliás sűrű állagú fehérjepor (Protein 85-öt használtam)
  • 30 g búzasikér
  • 150 g ricotta, krémes túró, vagy light sajtkrém
  • 15-20 g friss élesztő
  • 10 g kókuszzsír
  • 1 tk. méz
  • édesítő ízlés szerint
  • kb. 1 dl víz
  • töltelék: csigába 10-20 g natúr kakaópor + édesítő, és/vagy csokis fehérjepor 1-2 ek. vízzel kikeverve, buktába cukormentes lekvár

Diétás kakaós csiga

Nincs más hátra, mint összeállítani az alakbarát kakaós csigáidat!

Az élesztőt oldd fel 0.5-1 dl langyos vízben, majd keverj hozzá 1 tk. mézet, vagy cukrot. Ez kb. 5 g, ami belefér, mert egy sütire még csak 1 g se fog jutni, és nem is neked, hanem az élesztőgombáknak kell megenniük. Nélküle sokkal kevésbé fog kelne meg a tésztád, tömörebb, kisebb csigákat kapnál.

Keverd hozzá a sikért, a kókuszzsírt és a ricottát vagy túrót. A ricotta azért jó, mert savóból készült, a savó pedig jobbá teszik a pékáruk tésztájának állagát.

Végül add hozzá a lisztet, a fehérjeport, az édesítőt és gyúrj belőle tésztát. Ha túl ragacsos, kell még egy kis liszt, ha nem áll össze, egy pici víz, de vigyázz vele, egyszerre csak 1 evőkanálnyit adj hozzá, különben túl sok lehet!

Tedd a tésztagombócot egy tálba, takard le, és meleg helyen hagyd 1 órán át kelni.

Utána gyúrd át, majd attól függően, hogy csigákat, vagy buktákat, esetleg mindkettőt készítesz a következőket kell tenned:

Csigákhoz a tészta felét sodord ki vékonyra, majd kend meg kevés vízzel kikevert édesítős kakaóporral és tekerd fel. Akár a tészta másik felét is rátekerheted erre a tekercsre kisodorva, töltelékkel megkenve. Így szép nagy csigákat kapsz, ha külön tekered fel, akkor sok picit. A tekercset vágd fel kb. 2 cm széles szeletekre.

Tipp: Ha buktát szeretnél készíteni, akkor sodord ki a tészta egy részét vékonyra, majd vágd egynelő téglalapokra. Mindegyikre tegyék egy-egy teáskanálnyi cukormentes lekvárt, majd tekerd fel őket és hajtsd be a szélüket.

Tedd a kész csigákat/buktákat sütőlapra és hagyd őket további fél órát kelni.

Ha megnőttek, tedd őket a sütőbe, amit állíts 180 °C-ra. Amíg a sütő melegszik, tovább tud kelni a tészta. Kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sülnek.

Melegen is nagyon finomak, de frissen kihűlve is jók. Ha már pár naposak érdemes őket fogyasztás előtt pár másodpercre mikróba tenni és átmelegíteni. Így olyanon lesznek, mint új korukban. 😉

Jó étvágyat!

Processed with Moldiv

Szűcs Noémi

Szűcs Noémi

Mimi vagyok, személyi edzőként dolgozom. A rendszeres testmozgás és az egészséges életmód tízes éveim közepe óta kiemelt része az életemnek. Célom, hogy sikerüljön megszerettetnem veled a rendszeres sportot, az egészséges életvitelt, hogy azt ne kötelező kínszenvedésként éld meg, hanem a mindennapi életed természetes részévé váljon. Az edzés mellett a hobbim a sütés-főzés, az új reform alapanyagok kipróbálása és ezekből egészséges sütireceptek kikísérletezése, melyekből itt a Peak oldalán is megosztom veled a legjobbakat.
Szűcs Noémi
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Zabos, fehérjés, “A” diétás kakaós csiga!
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Zabos, fehérjés, “A” diétás kakaós csiga!
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)
4288
Diétás főzőcske, Édességek
, ,