Tócsni és fasírt, klasszikus ételek sok magyar háztartásban így persze nálunk is.
Amellett, hogy finom viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető, így nem is csoda.
Viszont ha nem csak finomat akarunk enni, hanem a lehetőségekhez képest egészségeset is akkor nem árt egy-két dolgon változtatni.
- Kezdve azzal, hogy ne bő olajban süssük ki! Enélkül is teljesen jó lesz.
Sütőben egy kis KALÓRIAMENTES olayspray-vel fújjuk le, vagy bármilyan zsiradékkal kicsit kenjük le és máris sokkal jobban járunk. - A fasírtból nyugodtan ki lehet hagyni a zsemlét, anélkül is el lehet készíteni. Ha így túl tömör akkor persze tehetünk hozzá darált zabot, zablisztet aminek sokkal jobba felszívódása mint a fehér zsemlének.
Most én is így csináltam, darált zabpelyhet és a Peak bundázó porát fele-fele arányban használtam. Azért JÓ, mert így MÉG JOBBAN NÖVELED A FEHÉRJETARTALMÁT az ételnek, és emiatt laktatóbb, segíti a feszes alak elérését! - Ami a tócsnit illeti. Alapvetően itt sem a krumplival van a hiba, fehér liszt helyett használjunk itt is zablisztet vagy más teljes kiőrlésű lisztet a jobb felszívódás érdekében és persze ahogy fentebb említettem, hagyjuk a bő olajat 🙂
- Ha cukkinit használunk krumpli helyett az persze jelentős kalóriaspórolás. Aki még nem próbálta annak szívből ajánlom, mert legalább olyan finom mint a burgonyás verzió. Aki valamiért tart tőle, első körben cserélje le a krumpli felét cukkinire 🙂
A Bundázó porral amúgy kb. 10 kiló csirkét ki tudsz sütni – de tök jó serpenyős tortillák kisütésére kb 20-25 tortillát is ki lehet ebből a porból sütni. Szóval ha unod az édességet – és SÓS kajákkal feldobnád a diétád – próbáld ki, a SÓS főzős csomaggal ráadásul INGYEN JÁR. (IDE KATTINTVA találod!)
Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 45 perc |
Mennyiség |
15 db fasírt, 9 db tócsni
|
- Fél kg darálthús
- 1 db tojás
- 1 db vöröshagyma
- 50 g darált zabpehely
- 50 g Peak Bundázó por mellé Szakácskönyv INGYEN
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, fűszerpaprika
- 1 közepes cukkini nekem kb 300 g volt
- 1 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g Peak Bundázó por mellé Szakácskönyv INGYEN
- 100 g Light mozzarella apró kis kockákra vágva
- só, bors
- PAM Canola kalóriamentes olajspray
Hozzávalók
Fasírt
Tócsni
|
- A tócsnihoz meghámozzuk majd lereszeljük a cukkinit. Megsózzuk és félretesszük ameddig megcsináljuk a fasírtot.
- A fasírthoz az összes hozzávalót egy tálban alaposan összekeverjük és kisebb gombócokat formázunk belőle.
- Most jöhet a cukkini, aminek alaposan kinyomokodjuk a levét. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és összekeverjük. (A bundázó porból előszőr adhatunk kevesebbet is mint 100 g, de az is lehet, hogy több fog kelleni, cukkinitól függ. A lényeg, hogy ne kemény, tömör massza legyen!)
- A fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd a tócsniból kisebb tenyérnyi kupacokat halmozunk a sütőpapírra kanállal és kicsit lelapítjuk őket.
- Fújjuk le egykis olajspray-vel és mehet is a sütőbe 180 fokra, körülbelül 40 percre. A tócsnikat félidőben mindenképpen fordítsuk meg, a fasírtokat nem muszáj.
- Ha úgy látjuk a fasírt még nem pirult meg eléggé, tegyük vissza 10-15 percre.