A frissen sült pogácsával mindenki elcsábítható… még ugye Te is? Az eredeti verzióból sok jó nem sül ki – mármint ami a tápanyageloszlást illeti 🙂 – így hoztam Neked egy olyan receptet, ami:
1. Egészséges
2. Diétás – zsír és szénhidrátcsökkentett!
3. Fehérjében viszont annál jobban áll a szénája… vagyis a tésztája 🙂
Stop! Fehérjepor a sós sütikbe?
IGEN! Imádjuk a fehérjeport, mert mindenféle dolgot lehet vele sütni-főzni, és használatával sokkal jobbá tehető az étel makro-tápanyag aránya. Nagy hátránya viszont a fehérjeporoknak, hogy a legtöbb édes, így sós recepteket csak nehezen lehet találni. Ellenben itt találtunk megoldás – a natúr ízű fehérjék személyében!
…és még több fehérjét bele!
Nekem személyes kedvencem a juhtúrós-sajtos, azonban hagyományos módon elkészítve ez még a tömegnövelő időszak alatt is csak kompromisszumok mellett illeszthető be az étrendbe. Ezért történt, hogy megreformáltam a receptet, így fehérjedúsabb, lassabb felszívódású, zsír és kalória csökkentett lett!
Tipp NAGYON diétázóknak! 🙂 Ha valaki szeretné csökkenteni a szénhidráttartalmat a recept működhet: 5 dkg-al kevesebb liszttel és 5 dkg-al több proteinporral!
Tipp gluténérzékenyeknek! A teljes kiőrlésű liszt helyettesíthető bármilyen diétának megfelelő liszttel – ilyenkor viszont ügyelni kell arra, hogy lehet több tojást fog igényelni a recept!
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 20-25 perc |
Pihentetés | 1-2 óra |
Mennyiség |
perc
|
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 25 dkg zsírszegény krémtúró
- 10 dkg érett juhtúró
- 1 db tojás
- 1 db tojás sárgája
- 5 dkg zsírszegény trappista sajt
- 10 dkg Peak Vegan Protein Fusion növényi fehérjepor vegetáriánusoknak semleges doboz 1000g
- 2,5 dkg élesztő + 1 kk cukor a futtatáshoz!
- 2 evőkanál Peak MCT olaj
Hozzávalók
|
- Futtassuk fel az élesztőt meleg, de nem forró vízzel és a cukorral.
- Közben morzsoljuk el a túrókat a liszttel elkevert szójaproteinnel és a fűszerekkel.
- Keverjük bele a felfutott élesztőbe a tojásokat, a zsiradékot és keverjük a tésztába.
- Gyúrjuk a tésztát puhább gyurma állagúra (ha kell adjunk hozzá vizet, ha kell plusz lisztet- ez a valószínűbb)
- Dolgozzuk bele a reszelt sajtot!
- Kelesszük minimum 1 órát, maximum fél napot!
- Nyújtsuk ki a tésztát, vágjuk vagy szaggassuk tetszőleges nagyságúra.
- Amíg előmelegedik a sütő, szépen újra megkelnek a falatkáink.
- 200°C-ra előmelegített sütőben 175 °C-n 20-25 perc alatt megsül!