Vegánoknak, vegánsággal barátkozóknak vagy éppen ideiglenes húsundorban szenvedőknek készült ez a vegán svéd húsgolyó, ami nem mellesleg a legfinomabb, amit készítettem eddig. 🙂
Egyszerű és mindennapi alapanyagokból készült. Akinek valamennyire egészséges ételekhez van berendezkedve a konyhája annak semmilyen rákészülést nem igényel.
> Peak-tipp! Ha van otthon semleges ízű (mással kissé bizarr lenne :)) Peak Vegan fehérjéd, akkor a zabot kiválthatod vele – így még fehérjedúsabb golyókat kapsz! 🙂
Az is nyugodtan elő veheti ezt a receptet akinek éppen elfogyott otthon a jól bevált csirkemelle vagy darálthúsa, de valamit azért csak össze kell dobnia.
33,5 % OFF + az ÚJ Zen Csillogós Zen shaker is a Tiéd! Diétázzunk együtt szeretettel! (Ajándék értéke 3.290Ft)
Állagra és kinézetre egyértelműen hús és ha nem tudom, hogy miből készült lehet azt is elhiszem, hogy ez tényleg valamilyen húskészítmény.
Még a „húsevő” párom is megkóstolta és láss csodát ízlett neki 🙂
Én most egy fűszeres mártással és egy kis bulgurral dobtam fel, de bármi mással vagy akár mártás nélkül, csak körettel is tökéletes választás.
Előkészítés | 15-20 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 250 gramm vörösbab
- 35 gramm napraforgómag (ha nincs, akkor dió is lehet)
- 45 gramm zab vagy Peak Vegan fehérjepor
- 60 gramm paradicsomszósz
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 gramm chiamag
- 5 gramm fokhagymapor
- 5 gramm oregano
- 5 gramm római kömény
- 3 gramm pirospaprika
- EZ Coat olaj spray
- ízlés szerint Só, bors, csípős ízlés szerint
- 3,5 dl alaplé (jobb híján víz valamilyen leveskockával)
- 1 dl kókuszkrém vagy kókusztejszín
- 80 gramm paradicsom püré
- 3 gramm fokhagyma
- 3 gramm oregano
- 3 gramm római kömény
- 3 gramm kurkuma
- pici szárított szerecsendió
- 3 gramm pirospaprika
- 5 gramm keméynítő
- 5 gramm barnacukor
- ízlés szerint Só, bors, csípős ízlés szerint
Hozzávalók
Fasírtgolyókhoz
Fűszeres mártás hozzávalók:
|
- A gombóc hozzávalóit egy turmixgépbe tesszük vagy használhatunk akár botmixert is. A lényeg, hogy addig pürésítsük amíg teljesen egynemű masszát nem kapunk a végén.
- Majd kis gombócokat formázunk belőle és ezcoat olajspray-vel kifújt serpenyőben 7-8 percig sütjük közepes lángon közben forgatva, hogy minden oldalát érje a hő.
- Végül sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük őket.
- Miközben sülnek a golyócskák elkészítjük a mártást is. A sűrített paradicsomot és a kókuszkrémet beleöntjük a serpenyőbe (amiben előzőleg a húsgolyók pirultak) és jól elkeverjük őket. Melegítés közben apránként hozzáadjuk az alaplevet is.
- Majd mehet bele az összes többi hozzávaló (kivéve a keményítőt!) és közepes lángon néha-néha megkevergetve 10-12 percig főzzük.
- Egy apró kis tálkában ezalatt elkeverjük a kukorica keményítőt egy kevés vízzel és a mártáshoz adjuk.
- Ezzel együtt még 2-3 percig hevítjük és kész is van, mehetnek bele az elkészült vegán húsgolyók is.