Vegánoknak, vegánsággal barátkozóknak vagy éppen ideiglenes húsundorban szenvedőknek készült ez a vegán svéd húsgolyó, ami nem mellesleg a legfinomabb, amit készítettem eddig. 🙂
Egyszerű és mindennapi alapanyagokból készült. Akinek valamennyire egészséges ételekhez van berendezkedve a konyhája annak semmilyen rákészülést nem igényel.
> Peak-tipp! Ha van otthon semleges ízű (mással kissé bizarr lenne :)) Peak Vegan fehérjéd, akkor a zabot kiválthatod vele – így még fehérjedúsabb golyókat kapsz! 🙂
Az is nyugodtan elő veheti ezt a receptet akinek éppen elfogyott otthon a jól bevált csirkemelle vagy darálthúsa, de valamit azért csak össze kell dobnia.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Állagra és kinézetre egyértelműen hús és ha nem tudom, hogy miből készült lehet azt is elhiszem, hogy ez tényleg valamilyen húskészítmény.
Még a „húsevő” párom is megkóstolta és láss csodát ízlett neki 🙂
Én most egy fűszeres mártással és egy kis bulgurral dobtam fel, de bármi mással vagy akár mártás nélkül, csak körettel is tökéletes választás.
Előkészítés | 15-20 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 250 gramm vörösbab
- 35 gramm napraforgómag (ha nincs, akkor dió is lehet)
- 45 gramm zab vagy Peak Vegan fehérjepor
- 60 gramm paradicsomszósz
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 gramm chiamag
- 5 gramm fokhagymapor
- 5 gramm oregano
- 5 gramm római kömény
- 3 gramm pirospaprika
- EZ Coat olaj spray
- ízlés szerint Só, bors, csípős ízlés szerint
- 3,5 dl alaplé (jobb híján víz valamilyen leveskockával)
- 1 dl kókuszkrém vagy kókusztejszín
- 80 gramm paradicsom püré
- 3 gramm fokhagyma
- 3 gramm oregano
- 3 gramm római kömény
- 3 gramm kurkuma
- pici szárított szerecsendió
- 3 gramm pirospaprika
- 5 gramm keméynítő
- 5 gramm barnacukor
- ízlés szerint Só, bors, csípős ízlés szerint
Hozzávalók
Fasírtgolyókhoz
Fűszeres mártás hozzávalók:
|
- A gombóc hozzávalóit egy turmixgépbe tesszük vagy használhatunk akár botmixert is. A lényeg, hogy addig pürésítsük amíg teljesen egynemű masszát nem kapunk a végén.
- Majd kis gombócokat formázunk belőle és ezcoat olajspray-vel kifújt serpenyőben 7-8 percig sütjük közepes lángon közben forgatva, hogy minden oldalát érje a hő.
- Végül sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük őket.
- Miközben sülnek a golyócskák elkészítjük a mártást is. A sűrített paradicsomot és a kókuszkrémet beleöntjük a serpenyőbe (amiben előzőleg a húsgolyók pirultak) és jól elkeverjük őket. Melegítés közben apránként hozzáadjuk az alaplevet is.
- Majd mehet bele az összes többi hozzávaló (kivéve a keményítőt!) és közepes lángon néha-néha megkevergetve 10-12 percig főzzük.
- Egy apró kis tálkában ezalatt elkeverjük a kukorica keményítőt egy kevés vízzel és a mártáshoz adjuk.
- Ezzel együtt még 2-3 percig hevítjük és kész is van, mehetnek bele az elkészült vegán húsgolyók is.