Tavasz van, virágoznak a fák, nő a fű, nyílnak a virágok. Minden zöldell. Mi a gyerekekkel szinte állandóan a kertben vagyunk. Innen jött az ötlet, hogy megismerkedjünk a talált növényekkel és esetleg kibővítsük zöldségeink listáját. Tapasztaltam, hogy a gyermek könnyebben beadja a derekát, mint a felnőtt, lelkesen szedik is a hozzávalókat és aztán cinkosan hallgatnak ebéd közben nem árulva el apának, mit eszünk. Ha ízlik neki, úgyis megeszi és legalább nem riasztja el a gondolat, hogy füvet kell ennie. De mit ehetünk meg?
Friss saláta a kertből
Két növény, amit bármikor fogyaszthatsz a kertből!
Gyermekláncfű:
Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vajon párolva, vagy gyors szárítással (kb. 55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt. Gyomor- és bélbetegségekben étvágyjavító és emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt jó vizelethajtó is.
És egy recept a www.osszesrecept.hu- ról:
Vegyes pitypangsaláta. Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon keveset), majoránnát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott főtt burgonyát adunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át, ha van időnk, tovább állni hagyjuk.
Friss, egészséges saláta a kertből
Csalán:
Ezt a füvet mindenki ismeri. A gyerekek is ezt tanulják meg leghamarabb, hogy csíp, de legalább nem lesznek reumásak. J Leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt, néha sörhöz is használják fűszerként. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti.
Csalánmártás: http://www.gabojsza.hu
Hozzávalók 4 főre:
kevés vaj/olívaolaj ,1 fej hagyma ,1 nagy csomó friss, zsenge csalánhajtás,2 szem krumpli,8-9 dl szárnyas alaplé , só, frissen őrölt bors
A csalán hajtásokat alaposan megmosom, kicentrifugázom (gumikesztyűben végzendő művelet!). A hagymát és burgonyát meghámozom, megmosom, a krumplit nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágom. Felolvasztom a vajat egy edényben és a hagymát üvegesre dinsztelem rajta, hozzáadom a krumplit, a csalánt, sózom, borsozom, felöntöm az alaplével és addig főzöm, míg a burgonya megpuhul.Aprítógépbe öntöm, (esetleg adok hozzá 2 dl tejszínt) és simára pürésítem.
Megdöbbentő, de mindkét növény finom 🙂 Jó próbálkozást!
PeakGirls – Olvasói bejegyzés – Fogarasi napsugár
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!