Tavasszal rengeteg epres receptet találtok a neten, de viszonylag keveset, ami egészségesnek, diétásnak mondható! Itt van egy igazán finomnak tűnő recept, amit Kriszti készített el, és nem is akárhogyan!
Epertorta
Hozzávalók 1 db.piskótához:
- 4 tojás
- 2 evőkanál szénhidrát csökkentett liszt
- 1 ek. kakaópor
- 1 ek. kókuszliszt
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- édesítő(nálam 1 teáskanál folyékony édesítő; nyírfacukornál ez kb. 4 ek. lenne)
- 1-2 ek. tejföl
Elkészítés:
A tojásfehérjéket és sárgájákat szétválasztjuk két külön tálba. A fehérjéket egy csipetnyi sóval felverjük óvatosan, hogy a habot ne törjük össze (kb. 2-3 perc).
A sárgájákat habosra verjük az édesítővel, szódabikarbónával. A liszteket, kakaóport vegyítjük, a tejföllel próbáljuk fellazítani. A lisztes egyveleg felét a sárgájákhoz adjuk, mixerrel csomómentesre keverjük. Ezután már csak fakanalat használunk, a maradék lisztet apránként hozzáadva, a felvert tojásfehérjehabbal együtt. Óvatosan keverjünk végül mindent össze csomómentesre, nehogy a habot összetörjük. Egy 26 cm átmérőjű (lehet kisebb is, de akkor magasabb lesz a piskóta) tortaformát kivajaztam alul és oldalt, majd kókuszlisztet szórtam csak az aljára. A tésztát beleöntjük, és addig sütjük, amíg villával megszurkálva már nem tapad rá tészta (kb. 20 perc, 180°C-on).
Diétás epertorta
Hozzávalók a krémhez:
- 500 g joghurt (0,1%-3%-ig)
- 25 g zselatin
- 150 g habtejszín (zsírszegény)
- ízlés szerint édesítő
- eperdarabok
- 1 dl tej
A habtejszínt külön tálban felverjük, addig, amíg már nem esik ki a tálból lefelé fordítva, visszatesszük a hűtőbe. A joghurtot ízesítjük és beletesszük a felkockázott epret. Kicsit mixerrel felverjük, végeredményként „eperjoghurtot”kapunk. A tejben elkeverjük a zselatint, folyamatosan kevergetve, alacsony lángon forráspontig hevítjük, de nem forraljuk (amíg éppen elkezd gyöngyözni a teteje). Várunk vele, amíg lehűl langyosra. Ekkor mixerrel a joghurtba egyenletesen beledolgozzuk. Legvégül fakanállal beledolgozzuk a habot.
Én 2 db. piskótakarikát sütöttem, az egyiket sütés után visszatettem a tortaformába. Eperrel körülraktam a tortakarikát, majd beleöntöttem a joghurtos krémet. Lefedtem a másik piskótával.
Tetejét tejszínhabbal (50 g), eperrel és cukormentes étcsokoládéval díszítettem ( 1 szeletet használtam, reszelővel csokiforgácsot készítettem).
Peak Girls – Olvasói bejegyzés – Gulyás Krisztina
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!