Lassan itt a Szilveszter és ahogy az ilyenkor lenni szokott, sokszor jelentkeznek be a vendégek az utolsó pillanatban. Én is így jártam, így született meg ez a villámgyors linzerfalatka, ami elég ünnepi ahhoz, hogy még ebben az időszakban is büszkén kínáljak meg vele bárkit, elég különleges az ízvilága, hogy már ne kelljen versenyeznie a karácsonyi süteményekkel és elég gyors, hogy az utolsó utáni pillanatban is össze tudjam hozni.
Hozzávalók (kb. 500 g kész tésztához):
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 10 dkg Slim Secret Protein (citromos túró ízben)
- 2 tojássárgája
- 10 dkg kókuszzsír
- 5 dkg eritriol + 1 evőkanálnyi folyékony stívia (de más diétának megfelelő édesítővel is működik)
- késhegynyi szódabikarbóna
- kevés víz az összegyúráshoz
- + extra reszelt citrom és narancshéj (elhagyható)
- töltelék: Dietella
Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálba, üssük bele a tojássárgáját és adagoljuk hozzá a felolvasztott kókuszzsírt. Gyúrjunk homogén keményebb masszát. Akkor jó, ha már összeáll és nem morzsálódik, de még nem érezzük nedvesnek a tésztát.
Ha tehetjük, pihentessük – ebben a fázisban le is lehet fagyasztani, vagy akár egy egész éjszakát is eltölthet a hűtőben.
Nyújtsuk kb. 1 mm vastagra és melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Mire kinyújtjuk és kiszaggatjuk a tésztát bőven előmelegszik a sütő. Szaggassunk belőle 3 cm-s pogácsa szaggatóval kis köröket (ebben az állapotban is tárolható: hűtőben maximum 1 napig, fagyasztóban bármeddig, de nagyon fontos, hogy ha fagyasztottat akarunk sütni várjuk meg, amíg TELJESEN felolvad!).
Süssük nagyjából 8-12 percig: függ, hogy használunk-e légkeverést, milyen nedves volt épp a konyhában mennyi párát szívott be a sütitészta. Akkor jó, ha a széle már picit aranybarna, de még nem sötétedtek meg.
Tegyük ki hűlni, melegen nagyon törékeny, így a töltéshez meg kell várni, amíg szobahőmérsékletűre kihűl, de mivel elég aprók ez maximum 20-30 perc. Fogjunk meg egy korongot, kenjünk rá egy fél babszemnyi Dietellát, majd ragasszuk össze egy másikkal!
Természetesen cukormentes lekvárral, vajas diókrémmel vagy bármi mással is meg lehetne tölteni a kis korongokat.