Jelen cikkemben olyan témát veszünk górcső alá, amiről viszonylag ritkán olvashatsz. Olajokkal a pajzsmirigyed egészségedéért – nem mindennapi téma, pedig érdemes néhány sort ennek a témának szentelni. Ha pajzsmirigy alulműködés miatt túlsúlyos is vagy, akkor elképzelhető, hogy megrettensz a lehetőségtől, hogy olajokat, zsírokat egyél az egészségedért, amikor fogyni akarsz. Igazad van?
Mi a baj a zsírszegény diétákkal?
Főorvos asszonyunk megvilágítja zsírszegény diétát kicsit más megközelítésben. „3-4 évtizede még a zsírszegény diétát javasolták a fogyókúrázóknak, ám a ’80-as évek végétől újdonságként robbant be a köztudatba a szénhidrát csökkentett étrend: a diéta drasztikus szénhidrátbevitel csökkentéssel indul, majd hosszú távon is mérsékelt marad a szénhidrátbevitel, az elért álomalak fenntartása érdekében. Azóta több tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztásának mérséklésével fél év alatt 3-4 kg-mal többet lehet fogyni, mint a zsírszegény étrenddel!
Ennek oka egyszerű: ha sok szénhidrátot fogyasztunk, emelkedik a vércukorszint, így az inzulinelválasztás is, ami pedig a többletcukrot zsírrá, zsírszövetté alakítja, ennek pedig hízás a következménye”. / Dr. Magyar Katalin Belgyógyász és Nephrológus Főorvos, a Bajai Szent Rókus Kórház Nephrologia Ambulancia , Vezető Főorvosa, Bajai Diaverum Dialízis Központ Vezető nephrológusa, klinika menedzser/
Zsírpárnaként, energiatartalékként működnek, felszívják a tápanyagokat, a hőmérsékletet stabilizálják, kiegyensúlyozzák a hormonrendszered, védik az idegrendszert és az agyat, és ne feledkezzünk meg a zsírban oldódó vitaminok felszívódásáról sem, amihez szintén nélkülözhetetlenek.
Milyen zsírt érdemes fogyasztanod diétában?
Egyszeresen telített zsírokat. Csökkentik a koleszterinszinted és mellrák kockázatát. Tartalmazzák a diófélék, avokádó és az olívaolaj.
Többszörösen telítetlen zsírokat. Szintén csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és a 2-es típusú cukorbetegeken is segíthet, ilyen az omega 3 és az omega 6. Omega 3 zsírsavat tartalmaznak a diófélék, míg a növényi olajok, a napraforgó olaj sok omega 6-ot tartalmaznak.
Telített zsírokat: a kókuszolajban vagy a vajban (ghee-ben) találhatóak.
Milyen zsírokat nem érdemes fogyasztanod?
Szója-, kukorica-, repce-, részlegesen vagy teljesen hidrogenizált olajokat, disznózsírt.
Milyen kapcsolat van a zsírok és a pajzsmirigyed között?
A pajzsmirigy betegség kialakulását több tényező együttes hatása okozza. Többek közt az étkezési szokásaid. Az egyszerű szénhidrátok, a túlzott sófogyasztás, feldolgozott ételek többszörösen telítetlen zsírokat és rengeteg szénhidrátot tartalmaznak, a szervezetedet gyulladásban tartva.
Az MCT zsírsavak erős antimikrobális és antivirális hatékonyságúak. Az MCT olaj az MCT zsírsavaknak és a kókuszolajnak a kombinációja. Az MCT olaj gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású, így erősen ajánlom, ha pajzsmirigy problémáid vannak, és további jó hír az, hogy még az alakodnak is jót tesz.
pajzsmirigy
pajzsmirigy mct olaj
Források:
Cater NB, Heller HJ, Denke MA. Comparison of the effects of medium-chain triacylglycerols, palm oil, and high oleic acid sunflower oil on plasma triacylglycerol fatty acids and lipid and lipoprotein concentrations in humans. Am J Clin Nutr. 1997;65:41–45.
St-Onge MP, Jones PJ. Phytosterols and human lipid metabolism: efficacy, safety, and novel foods. Lipids. 2003;38:367–375.