Már több cikkben is foglalkoztunk a megfelelő fehérje kiválasztásáról, de mivel az izomépítés alapköve, ezért folyamatosan fejlesztjük a táplálék-kiegészítőink eme csoportját, így újból és újból beszélnünk kell róla.
Fehérjepor
Miért elengedhetetlen a fehérje? Ha még mindig nem tudnád, néhány pontban röviden itt megtalálod.
Fokozott fehérjeszintézis és regeneráció
A protein kiegészítés megnöveli – a felvett többletprotein által – a fehérjeszintézist, és fokozott izomnövekedést okoz. Edzéssel együtt ez a hatás még lényegesen tovább fokozódik.
Aminosavak gyors rendelkezésre állítása
Az edzés után a megfelelő tejsavó, kazein, és szénhidrátkeverékkel gondoskodunk az aminosavak lehető leggyorsabb rendelkezésére állításáról a terhelt izomnál, hogy az építési folyamatok felgyorsuljanak, másrészt azért, hogy az edzés után fellépő katabolikus hormonállapotot elnyomjuk.
Az izolátum vagy hidrolizátum formájú fehérje-kiegészítők azzal a tulajdonsággal bírnak, hogy di- vagy tripeptidként a lehető leggyorsabban a rendelkezésre álljanak. Aminosav-tabletták nem képesek lépést tartani ilyen szempontból. De nincs olyan természetes élelmiszer sem, ami ilyen gyorsan képes peptideket rendelkezésre bocsátani a vérben.
Segítség a diétában
Megfelelő mennyiségű fehérje a diéta során elkerülhetővé teszi az izomtömeg katabolizmusát (leépítő állapot), és az anyagcsere számára megmarad, mint anyagcsere-aktív szövet. A szervezetben energiahiány esetén végbemenő izomfehérje glikogenézise (az izmot alkotó aminosavakból glukóz készül) nem megy végbe, mivel elegendő aminosav található a vérben. Ez a rendelkezésre állítás fehérje-kiegészítőkkel gond nélkül megoldható.
Használhatóság a mindennapokban
A fehérje-kiegészítők akkor nyújtanak előnyt, ha egy stresszes napon egy gyors étkezésre van szükség. Tejjel, zabpehellyel és olajokkal keverve szükség esetén egy teljes értékű étkezést lehet készíteni, ami egy perc alatt elkészül és még egy perc után már el is fogyasztható, és fel is tud szívódni. Nem lép fel teltségérzet, a gyomor nem tágul ki annyira, mintha szilárd étkezést fogyasztanánk, ezért lehetséges az, hogy folyékony étkezésnél valamivel kisebb a jóllakottság, mint a szilárd étkezésnél.
A vércukorszint-növekedés lecsökkentése
Egy nemrég közzétett tanulmány során 10 fős csoportnál vizsgálták a vércukorszint növekedését egyszer fehérjével, és egyszer fehérje nélkül beadott cukornál. Az mutatkozott, hogy a vércukorszint-emelkedés a cukor és fehérjekoncentrátum fogyasztása esetén láthatóan kevesebb volt.
Vércukorkilengéseket elsősorban a diéta alatt kell kikerülni, mivel a túlzott inzulin-kibocsátás miatt hirtelen étvágyhoz vezethetnek, és a zsírsavak kibocsátását csökkenti a zsírsejtekben (lipolízis). Normál testépítőnek való táplálkozásnál sem hasznos a túl erős kilengés, kivéve talán egy nagyon intenzív edzés utáni időpontban, amikor a glikogénraktárak teljesen kiürültek.
A bőség zavara
A probléma, amivel sok fehérjefogyasztó és sportoló küzd, az a jelentős kínálat a számtalan fehérje-kiegészítőkből.
Ha már egyáltalán sikerült kiválasztani egy táplálék-kiegészítőt gyártó céget (itt nem az ár, hanem a minőség legyen a döntő kritérium), még mindig az őrületes fehérjekínálat a probléma: többkomponensű-fehérje, kazein, tejsavó-fehérje, tojásfehérje, szójafehérje, búzafehérje, borsófehérje, valamint koncentrátumok, izolátumok, hidrolizátumok, és más makrotápanyagokkal kevertek stb.
Mivel én magam is meg vagyok győződve a PEAK termékekben, vettem azt a fáradtságot, hogy a PEAK szortimentjéből összehasonlítsak 3 fehérjét. A fehérjék nem önkényesen lettek kiválasztva, hanem olyan termékek, melyekkel én magam is fokozom a napi fehérjebevitelem.
A fogyasztó az összehasonlításom alapján maga eldöntheti, melyik az a fehérje, amely az ő célkitűzésének való, és ennek megfelelően vásárolhat.
Összehasonlítás: Anabolic Protein Fusion – Anabolic Protein Professional
Fehérjepor összehasonlítás
Makrotápanyagok
Annak ellenére, hogy azonos a kalóriatartalmuk 100g-ban, az Anabolic Protein Professional változata a győztes. A minimális szénhidrát és zsírtartalom ezt a fehérjét alkalmassá teszik versenydiétákhoz, valamint alacsony zsír-, szénhidráttartalmú, sőt szénhidrátmentes (ketogén) diétákhoz.
Mind a két fehérjének érdeme hogy nagyon magas a fehérjetartalom (Anabolic Protein Fusion 86.8% , és Anabolic Protein Professional 90.3% ). Másképp, mint sok más gyártó „vizezett” proteinporánál, itt fehérjét a legtisztább formában kapunk!
A magas fehérjetartalom mellett a fehérje-kiegészítés forrás az, ami a szervezetben való felszívódásról és a minőségről árulkodik. Egy borsó vagy búzafehérjével kevert protein soha nem tud ilyen magas fehérjetartalmat elérni, mivel ezeknél a változatoknál hiányzik a tisztaság.
Vitaminok
A fehérje-kiegészítőkbe joggal kerülnek vitaminok. Egyrészt a vitamin-bevitel indokoltsága miatt, másrészt a vitaminok is felelősek az anyagcsere-folyamatokért, melyek az emésztés, a fehérjék felvételét és felhasználását támogatják.
A győztes ismét az Anabolic Protein Professional változata, mivel minden vitaminból egy kicsivel többet tartalmaz.
Egy kis előnyt az Anabolic Protein Fusion a magasabb E vitamin tartalma miatt élvez.
Aminosav-profil
Aminosav-profil tekintetében nem szeretnék győztest avatni. Mivel mind a két fehérje nagyjából ugyan azokból a fehérjeforrásokból épül fel, ezért csak ezek súlypontjában, és gyártási módjukban különböznek, így itt hasonló aminosav-profilok állnak fenn.
Mindössze arginin-mérleg különbségére utalnék. Az Anabolic Protein Fusion javára 3.3g-os plusz mutatkozik 100grammonként, ami egy 30g-os adagnál kb 1grammot jelent. Mivel egy gramm arginin edzés előtti „bevitele vagy nem bevitele” éppenséggel különbséget jelent, az Anabolic Protein Professionalnál egy arginin aminosav tiszta bevitelét (ugyancsak kapható a PEAK-nél) is érdemes megfontolni, mindenekelőtt akkor, ha az élsportban alkalmazzák, mint kiegészítőt.
Különleges alkotóelemek
Mind a két fehérje-kiegészítő enzimeket és spenót kivonatot (ß-ecdysteron) tartalmaz.
Laktáz
A Professional változat nem tartalmaz laktóz enzimet, az Anabolic Protein Fusion laktózzal kevert.
A laktáz az az enzim, amely a laktózt (tejcukor) alkotóelemeire bontja, ez által képes a vékonybél sejteket átlépni. Ha hiányzik a laktáz, a tejcukor nem bontható fel a vékonybélben. Átmegy a vastagbélbe, ahol baktériumok bontják le. Ez alatt gázok, és emésztési zavarok (pl. haspuffadás) lépnek fel.
Mivel az Anabolic Protein Professional 30 grammban mindössze 0.15g szénhidrátot tartalmaz, abból lehet és kell kiindulni, hogy tejcukor-érzékenység esetén, vagyis a szervezet túl alacsony laktáz tartalma esetén sem lépnek fel emésztési-, vagy felszívódási zavarok. Ennek a fehérjének a fogyasztói (elsősorban versenysportolók és élsportolók) legtöbbször vízzel fogyasztják, hogy profitáljanak a tisztaságából.
Az Anabolic Protein Fusion a „tömegsportoló” számára remekül hasznosítható fehérje. Adagonként (30gramm) 0.5g szénhidrát mellett, megfelelő laktáz tartalomnál ez a fehérje tejjel összekeverve az egyik legjobb választás. A hagyományos tejnél a laktóz mennyisége még jelentős, és könnyen vezethetnek felszívódási zavarokhoz enzimhiány esetén. A hozzáadott laktáz-enzim itt emésztéstámogató munkát végezhet.
Papain/Bromelain
Mind a két anyagnál emésztést serkentő enzimekről van szó, melyeknek a feladata hogy a fehérjék vérbe való felszívódását fokozzák. A bromelainnak emellett antioxidáns, és immunerősítő hatást is tulajdonítanak. A hozzáadott mennyiség tekintetében az Anabolic Protein Professionalt kell egyértelmű győztesnek avatni, mivel 100grammban nagyjából kétszer annyi van ezekből az enzimekből.
Véleményem szerint az emésztőenzimek hozzáadása, a fehérjék fokozott felszívódásának érdekében alapjába véve nem kötelező. Amint a szervezet egy meghatározott élelmiszerrel, tápanyaggal, vagy ezeknek a bevitt mennyiségével nem tud elbánni, ez egy emésztési zavarban mutatkozik meg. Ha ezek nem lépnek fel, akkor abból lehet kiindulni, hogy teljes, és normális felszívódás zajlott le.
Az Anabolic Protein Professionalt csak a magasabb enzimtartalma miatt előnyben részesíteni az Anabolic Protein Fusionnal szemben, személy szerint feleslegesnek tartom.
Piperin
A piperin élénkíti, mint minden csípős anyag, az anyagcserét valamint a szekréciót (nyál, emésztőnedvek), és antimikrobiálisan hat. Vannak utalások melyek szerint a piperin képes növelni más anyagok biológiai értékét (a first-pass effektus elkerülése, a gyomor-bél részben megnövekedett rezorbció). Ebből az okból kifolyólag egyre többet alkalmazzák a testépítésben és a táplálék-kiegészítésben.
A piperin kizárólag az Anabolic Protein Professional változatában található meg, mivel itt abból kell kiindulni, hogy a tipikus felhasználó nagy mennyiségben fogyaszt fehérjét. Ebben az esetben ez egy kis előnyt jelenthet, de itt is az a véleményem, amit már a Papainnál és a Bromelainnál kijelentettem.
Spenót kivonat (béta-ecdysteron)
Ez az alkotórész a fehérjeszintézis fokozását szolgálja. Lehetővé teszi a test számára, hogy több szerkezeti fehérjét hozzon létre a tápanyagból származó fehérjéből. Mind a két fehérje-kiegészítőnél hasznos a hozzáadása. Az Anabolic Protein Fusion jelentősen kisebb dózist tartalmaz, ez esetlegesen szükségessé teszi, hogy a beta-ecdysteront kiegészítésként tiszta formában vigyük be a szervezetbe. Tehát itt az Anabolic Protein Professional bír előnnyel.
Összehasonlítás: Anabolic Protein Fusion – Micellar Casein
Makro tápanyagok
A két fehérje a makro tápanyagok tekintetében hasonló. A kis különbségek a szénhidrátoknál és a zsírnál nem jelentősek. A kicsit kisebb fehérjetartalom a kazeinban a fehérje fajtája/forrása miatt van. A 100grammonkénti 82.4g mindazonáltal nagyon magas, és a termék jó minőségét és tisztaságát tanúsítja.
Vitaminok
A vitamintartalom tekintetében az egyértelmű győztes az Anabolic Protein Fusion. Míg az Anabolic Protein Fusion részbe akár a napi ajánlott mennyiség 25%-át tartalmazza, addig ezek a mennyiségeket a Casein Micellar távolról sem éri el.
Aki valamilyen oknál fogva úgy dönt, hogy a fehérjebevitelt kizárólag Casein Micellar-ral oldja meg, annak ügyelnie kell a vitaminok elegendő beviteléről természetes élelmiszerekből, vagy vitamin-kiegészítőkből.
Aminosav-profil
Itt is az Anabolic Protein Fusionnak kell átadni a győztesnek járó trófeát. Ha felületesen megnézzük az EAA és BCAA mennyiségek összegét, akkor úgy vélhetnénk, hogy jelentős deficit van a Caseinben. De ez nem így van. A gond viszont az, hogy pont a két legfontosabb EEA, és a legfontosabb BCAA, vagyis arginin és leucin, jelentősen kisebb arányban vannak jelen. Ezt a Micellar Caseinnél hátrányként kell elkönyvelni.
Az, hogy a Casein nagyobb mennyiségbe tartalmaz tyrosint és prolint, az izomnövelési célkitűzésnél csak másodlagos jelentéssel bír, viszont mind a kettő előnnyel bír más fehérjékkel való kombinálás esetén, mivel növelik a biológiai értéket.
Érdekes még a glutaminsav-tartalom (glutamin). A természetes forrásokból, mint tejtermékek, származó Casein, jelentős glutaminmérleget mutat fel, és ez előny a tejsavó fehérjékkel szemben. A Casein Micellar esetében ez nem így van.
Különleges alkotóelemek
A Caseinben is, mint ahogy az Anabolic Protein Fusion-ban, laktózbontó és emésztés-serkentő enzimek vannak, ami miatt itt nincsenek nagy különbségek.
Összefoglalás
Itt egy olyan termékről van szó, ami a legmagasabb elvárásoknak felel meg. Makrotápanyagok, aminosav-profil, valamint a hozzáadott vitaminok és segédanyagok magas fehérjebevitelre, és emellett optimális és gyors felszívódásra lettek készítve.
Véleményem szerint az Anabolic Professional egy olyan fehérje, ami a testépítő versenydiéta során kell hogy bevetésre kerüljön. A LowFat, vagy ketogén diéta étkezési formák védelmezői ugyancsak profitálhatnak az alkalmazásából, mégpedig a termék tisztasága miatt, tehát a minimális szénhidrát és zsírtartalom miatt.
Anabolic Protein Fusion
Magas fehérjetartalom, kiváló aminosav-mérleg elegendő vitaminokkal, és egy kevés emésztést segítő enzimmel, ezt a fehérjét az alapvető testépítő élelmezés számára optimális fehérjévé teszi.
A részben kevésbé bonyolult filterezése a fehérjealkotó elemekben, és a kisebb hozzáadott anyag tartalma miatt az Anabolic Protein Fusion árban valamivel attraktívabb, és így egész évben bevethető.
Ha teljesen józanul tekintjük az összehasonlító analízist az Anabolic Whey Fusionnal, akkor a Casein Micellar valamivel rosszabb eredményt mutat. De itt mégis egy jó minőségű termékről van szó, aminek mindenképpen ott a helye a sporttáplálkozásban.
A Casein Micellar a gyakorlatban egy kombinációfehérjének látom, egy olyan fehérjével, mint az Anabolic Fusion, hogy a teljes aminosav-mérleget, mindenek előtt az EAA (arginin és leucin kivételével) valamivel megnövelje, emellett a fehérje specifikus haszna mellett.
Bízom bene hogy az összehasonlításommal a PEAK vevőinek megkönnyítettem a vásárlási döntését, minden esetre a PEAK-kel már a megfelelő táplálékkiegészítő-gyártó mellett döntött.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "11 féle fehérjeporunk van. Itt az ideje összehasonlítani őket!" című cikkhez