-+=
Olvasási idő: 3 perc

A mai kor emberének minden olyan téren tudást kell szereznie, amivel segítheti a boldog és sikeres élet kialakítását. Úgy gondolom, hogy az egészség illetve a táplálkozás az a téma, amit senki nem kerülhet el, persze, ha egészségben akar élni.

Ha nem szeretnél egészségtől kicsattanó öregkort és az unokáiddal versenyt futni a réten, akkor nem is érdemes tovább olvasnod. Ha viszont elkötelezett híve vagy annak, hogy folyamatosan fejleszd magad, akkor itt a helyed 🙂

A kerülendő tápanyagok listája elég hosszas lehet, de most olyan dolgot veszünk elő, ami igen gyakran megfordul a hétköznapi étkezésekben, ételekben: a fruktóz!

Mi a fruktóz?

A fruktóz vagy ismertebb nevén a gyümölcscukor, nagyobb mennyiségben gyümölcsökben fordul elő a nevéből adódóan. Cukorbetegek diétájában is szokták alkalmazni (megjegyzem tévesen) mivel a vércukorszintet nem emeli, hanem egyből a májba jut.

  • Vannak olyan gyümölcsök, amelyekben a fruktózmennyiség nagy: ezek a banán, körte, cseresznye, görögdinnye, ananász, szőlő és az alma.
  • Közepes fruktóztartalmú gyümölcsök: Narancs, meggy, sárgabarack és a grapefruit
  • Alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök: citrom, eper, málna, szeder, áfonya, egres, ribizli és az erdei gyümölcsök úgy általában.

Miért érdemes kerülni a fruktózt?

Azért mert az emberi szervezetnek nem építőeleme, így nagy szükség nincs rá. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy soha nem szabad enni belőle, csupán mértékkel, mint minden másból.

33% OFF az Őszinte Visszajelzésedért + ajándék cukormentes roló! Írd meg nekünk - szeretettel: Peak

A fruktóz a szervezetbe ahogy bekerül egyből a májba jut, hogy átalakításra kerüljön. A máj átalakítja glükózzá ( szőlőcukorrá) , glikogénné ( izomban és májban raktározott szénhidrát/tápanyag) vagy pedig laktáttá.

Ha a fruktóz bekerül a szervezetbe nagy mennyiségben akkor az könnyedén kapcsolódik fehérjemolekulákhoz, ezt nevezzük glikációnak. Azonban amelyik fehérjéhez kapcsolódott, annak a szerkezetét roncsolja és akár inaktívvá is teheti. Egyszóval az a fehérje kivonódik a forgalomból. 

Előszeretettel kapcsolódik a kollagénhez, ami a szervezet egyik legfontosabb vázfehérjéje.

Károsíthatja a:

  • Szív és érrendszert
  • Veséket és a májat
  • Szemet
  • Immunrendszert
  • Csont és izomrendszert
  • Porcokat és a fogakat

Illetve okozhat még: 

  • Elhízást
  • Emelkedett húgysavszintet
  • Zsírmáj kialakulását
  • Lyukas bél szindrómát

Emelheti a húgysavszintet is a szervezetben, de hogyan?

Amikor valaki sok fruktózt vagy fruktóz tartalmú ételt eszik/iszik akkor az károsítja a DNS-ét. Mivel a DNS (örökítőanyag) purin bázisokat is tartalmaz ami húgysavvá bomlik tovább emelheti a húgysavszintet. Leggyakrabban a magas húgysavat a köszvény és a húsevés számlájára írják, de már tudjuk, hogy a sok gyümölcscukor is okozhat ilyen tüneteket.

Figyelem! Van egy kis csavar a játékban!

Az ételekben nagy mennyiségben előforduló szacharóz, hétköznapi nevén répacukor 50% fruktózból és 50% glükózból áll. Így ha valaki iszik kólát, süteményt eszik vagy pedig banánt, ugyanúgy fruktózhoz juttatja a szervezetét, amire érdemes figyelni.

> Peak-tipp! Ha hiányoznak a régi, gyümölcsös szörp ízek, akkor mázlid van! Diétás, fruktóz-mentes, mégis egy az egyben gyümölcsös (azaz nem geijl-műízű:)) szörpök visszatérnek a Yummy drink italkoncentrátummal! Sok sok íz, sok sok szörp, csak Neked, szinte szénhidrátmentesen!

Mennyit lehet belőle enni büntetlenül?

Általánosan napi maximum 25 g fruktóz bevitelét tolerálja a szervezet. Amit úgy érdemes elfogyasztani, hogy egy étkezésen belül max 10 g fruktóz lehet. Így ha valaki mondjuk ötször eszik egy nap, akkor 3 felé érdemes elosztania.

Édesítőszerekről, cukrokról ITT olvashatsz!

gyümölcscukor

gyümölcscukor káros hatása

Töltsd le INGYEN a Ketogén DIÉTÁS étrended!