A temérdek sok proteinféle közül nehéz kiválasztani kinek, mikor, milyen fehérjére van szüksége az optimális izomfejlődéshez. Sőt további gondot jelent, hogy nincs mindenki azzal tisztában milyen rossz minőségű fehérjét választ, vagy fogyaszt, miközben nem érti miért maradnak el azok az eredmények, melyekről álmodik. Na akkor idenézz, egy egyszerű
Az optimális fehérje minőség tehát az alábbiak szerint alakul. A következő kép azt mutatja, hogy melyik fehérje aminosav összetétele a legmegfelelőbb:
Sima ügy… csak nem érti senki. Ezért emberi nyelven az alábbiakra kell figyelned, fehérje koncentrátum vásárlásakor.
Első trükk: mennyi a biológiai értéke a fehérjédnek?
A biológiai érték azt mutatja meg, hogy a megemésztett fehérje mennyiség hány százaléka épül be az ember szervezetébe. Alapjában véve akkor jó egy fehérjepor, ha annak minél nagyobb a biológiai értéke, azaz annál biztosabb, hogy az elfogyasztott fehérje aminosav összetétele a legmegfelelőbb ahhoz, hogy izomsejtek épüljenek fel belőlük.
Ezzel a számmal előfordul a gyártói manipuláció. Nagyon gyakran a biológiai érték (BV) nem valós, és magasabb értéket adnak meg a kereskedelemben lévő proteinek címkéjén.
A Whey Fusion címke feliratának egy része tartalmazza: “Whey Fusion is a premium protein with 84% protein content and a biological value of 104 to 159.”
A biológiai értéket az egész tojáshoz mérik, ő kapta meg a 100-as értéket. Amelyik étel vagy étrendkiegészítő 100-nál magasabb értéket kapott, magasabb nitrogént tartalmaz. A 100 nem azt jelenti, hogy a nitrogén 100%-a beépül e a szervezetbe vagy ki is választódik.
Összehasonlításként néhány érték:
Peak Whey Fusion 104-159, tojás 100, tehéntej 91, marhahús 80, kazein 77, szója 74, búza glutén 64.
A különböző biológiai értékű fehérjék aminosav összetételének vizsgálata azt mutatta, hogy az alacsonyabb érték oka több esetben az, hogy egy, vagy néhány aminosav kisebb arányban van jelen, mint a magasabb biológiai értékű fehérjékben. Ha olyan fehérjéket fogyasztunk, amelyekben nem azonos aminosavak hiányoznak, akkor a keverék biológiai értéke nagyobb lesz, minta súlyozott átlag alapján várnánk. Ebből következik, hogy gazdaságos többféle fehérje forrásból összeválogatni étkeinket.
Ezért kísérleteznek az igényes gyártók különböző technológiával gyártott whey proteinek keverékeivel, hidrolizátumokkal, izolátumokkal, új technológiával, ráadásul a jól gyártott whey protein biológiai értéke a legmagasabb.
Második trükk: szénhidrát, sőt cukortartalom a fehérje koncentrátumodban
Néhány gyártó szénhidrátokat kever a fehérjeporokba, melytől azoknak kellemesebb ízük van, azonban te még egy kínkeserves diéta alkalmával sem tudsz majd megszabadulni a súlyfeleslegedtől, ha ilyen terméket fogyasztasz.
Harmadik trükk: megbízol e a kedvenc gyártódban, vagy nem annyira?
Nem árt, ha néhány további dologgal tisztában vagy. Tudjuk, hogy ha egy drága fehérje koncentrátumra költöd a fizetésedet, számodra sem mindegy, hogy hogy hol készül ez az élelmiszer. Nézz utána jó helyről származik e, megvannak e a magas minőség előállításához szükséges standardok, mint pl. a HACCP, a GMP vagy az ISO minőségi rendszer.
Hogy minek foglalkozz te ezzel? Mondjuk azért, mert nem mindegy hogy Jani bácsi önti neked össze egy nagy lábosban a whey proteinedet kakaóporral egy gyárnak álcázott üzemben, vagy pedig a NASA számára kifejlesztett módszer biztosítja (ez a HACCP), hogy egy összetevő se maradjon ki egyik gyártási folyamatból sem, és hogy azok megfelelő minőségben és mennyiségben, szabályozottan kerüljenek bele a fehérjédbe.
Ha nagymamád kihagyhatja a süteményből a mazsolát elnézed neki, de a te tízezer forintos proteinedből nem maradhat ki semmi!
Negyedik trükk: halad a fehérjekoncentrátumod a korral, vagy még mindig az 1985-ös fejlesztést fogyasztod?
A táplálék kiegészítők leírhatatlan változáson és fejlesztési történeten mentek át az utóbbi 30 évben. Ez az igényes gyártóknak köszönhető, akik minden egyes klinikai vizsgálati eredményt és kutatást figyelemmel követnek, megvásárolják a drága előállítási technológiákhoz a gyári hatalmas berendezéseket és megállás nélkül haladnak, fejlesztik az összes terméküket.
A te fehérjéd tartalmazza az emberiség mostani tudását az izomzatépítésre vonatkozóan?
Ötödik trükk: nulla segédanyag a fehérjédben! Van esély rá, hogy nagy részét látni sem fogja majd az izomzatod!
A segédanyagok jelentőségét hihetetlenül alábecsülik. A fehérjeporodban lévő aminosavak nem kapcsolódnak a riboszómákhoz (a sejtek építőgyárak) ha nincsenek meg az ehhez szükséges segédanyagok. Ezeket az anyagokat a lehetőségek szerint a fehérjék fogyasztásakor kellene bevinni a szervezetedbe.
Talán még azt sem tudja mindenki, hogy minden klasszikus mikrotápanyag, mint a vitaminok, a teljes B vitamin komplex, ásványi anyagok, nyomelemek, a proteinszintézis szabályozóanyagaiként működnek a szervezetben. Nélkülük nem zajlódnak le az építő folyamatok – semmi nem fog beépülni a fehérjekoncentrátumodból.
Eme ismeretek fényében, talán már könnyebben hozod meg a megfelelő döntést a jövőben. Ez az 5 trükk, mind a lassú mind a gyors felszívódású fehérjekoncentrátumokra vonatkozik. Csak ezt az 5 trükköt tartsd a fejedben, és nem fogsz mellé nyúlni!
Tudj meg még többet a Peak fehérjeporokról! Kattints a képre és böngéssz!
Fehérjepor
Tejsavó fehérjepor
Forrás:
Jay R. Hoffman and Michael J. Falvo The Department of Health and Exercise Science, The College of New Jersey, Ewing, New Jersey, USA 26 May 2004
Thomas, K. Uber die biologische Wertigkeit der stickstoff-substanzen in 1909 verschiedenen Nahrungsmitteln. Arch. Physiol., 219.
Chick H., Roscoe, M.H. (1930). “The biological values of proteins: A method for measuring the nitrogenous exchange of rats for the purpose of determining the biological value of proteins”. Biochem J. 24 (6): 1780-2.