Hogy megértsd a lényegét, előbb nézzük meg, mik azok a fehérjék, miből állnak és miért fontosak a szervezeted számára.
A fehérjék alapvető tápanyagok, csak úgy, mint a szénhidrátok és a zsírok. Számos helyen előfordulnak szervezetedben, hiszen ezek a tested építő kövei. A teljesség igénye nélkül néhány hely, ahol a fehérjék megtalálhatóak:
- haj, köröm, bőr (keratin)
- izomszövet (miozin, aktin, mioglobin)
- csontok
- vörösvérsejtek (hemoglobin)
- vérplazma (lipoprotein)
Jelenleg 22-féle aminosavat ismerünk, melyek a fehérje szerkezetét alkotják. Két kategóriába sorolhatjuk őket: esszenciális (10) és nem esszenciális (12) aminosavak.
Esszenciális aminosavak:
Nem esszenciális aminosavak:
- Alanin
- Aszparagin
- Aszparaginsav
- Cisztein
- Glutaminsav
- Glicin
- Prolin
- Szerin
- Tirozin
- Gamma-karboxi-glutaminsav**
- Hidroxi-lizin**
- Hidroxi-prolin**
*csak a gyermekek számára esszenciális, felnőtteknek nem
**szerkezetük a fehérjébe való beépülés után alakul ki
Előbbi azt jelenti, hogy a szervezeted anyagcseréje során nem képes előállítani más vegyületekből, ezért feltétlenül fel kell venned a táplálékkal.
Ebből kifolyólag a fehérjéket is két csoportra kell bontanunk aminosav tartalmuk szerint: teljes értékű és nem teljes értékű fehérjékre. A teljes értékű fehérjék minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, méghozzá elegendő mennyiségben, míg a nem teljes értékű, inkomplett fehérjék nem. Teljes értékű fehérjéknek számítanak az állati eredetű élelmiszerek (húsok, halak, tojás, tejtermékek) és a szója, míg a nem teljes értékűek pedig a növényi fehérjék (például gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak).
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Azt a fehérjét, amely egy speciális aminosavból keveset tartalmaz, limitáló – korlátozó – fehérjének is nevezik, hiszen csak annyi szövet épülhet fel belőle, amennyit a legkisebb mennyiségben előforduló aminosav lehetővé tesz. Javíthatod ételed fehérjetartalmát, ha a nem teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszerek mellé olyasmit eszel, ami a hiányzó aminosavban gazdag, és ezzel pótlod a hiányt. Ezt a folyamatot nevezzük komplettálásnak, vagy kiegészítésnek.
Ez elsősorban a vegánok számára fontos, vagy azokban az országokban élőknek, ahol kevés vagy nagyon drága az állati eredetű élelmiszer, de te is profitálhatsz belőle az izomépítés során.
A rizsben pl. kevés a lizin, a babban pedig alig van metionin, melyek közül mindkettő esszenciális. Amikor ezt a két tápanyagot egyszerre fogyasztod, teljes értékűvé komplettálod a fehérje tartalmukat. Egy másik példa erre a tészta és a sajt. A tésztában kevés a lizin és az izoleucin, a tejtermékek viszont többletet tartalmaznak ezekből (bár a tejtermékek önmagukban is teljes értékűek). Hasonló még a mogyoróvajas kenyér (teljes értékű gabonából) és a tejbe áztatott müzli is. Fontos megemlíteni, hogy ezek az élelmiszerek csak akkor egészítik ki egymást, ha egyidejűleg fogyasztod őket!
A fehérje komplettálás során tehát úgy válogassuk össze a különbözõ nyersanyagokat, hogy azok együtt jól emészthetõk legyenek, és egymást aminosav összetételükben is kiegészítsék.
Komplettálás alapja, hogy mivel az egyes élelmekben más-más limitáló aminosav található, így ezeket együtt fogyasztva sokkal értékesebb fehérjéhez jutunk. A gabonákban sok a metionin és treonin (kéntartalmú aminosav) és kevés a lizin, így keresnünk kell magasabb lizintartalmú táplálékot a párosításhoz. Ilyenek a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója). A hüvelyes és gabona kitűnõen kiegészíti egymást, ezért érdemes zöldborsós-rizst, lencsehurkát vagy éppen hamis májpástétomot készíteni. A gomba és sörélesztõ is metioninban gazdag.
Nem pontosan így, de hasonlóan működik a spenót-tojás összeállítás is. Ebben az esetben a tojás minden aminosavat tartalmaz, azonban a spenót, a beta-ecdyteron tartalmával 6-szorozza a az aminosavak beépülését az izomzatodba. A szervezeted megérzi, mi az ami jót tesz neki.
Nézzünk további példákat:
Összefoglalva tehát ezekből a kombinációkból nyerhetsz teljes értékű fehérjéket:
Élelmiszer Kiegészítő élelmiszer Példák
Teljes értékű gabona Hüvelyesek Rizs és bab
Tejtermékek Teljes értékű gabonák Sajtos szendvics, sajtos tészta
Hüvelyesek Olajos magvak Sült bab pirított olajos magvakkal
Tejtermékek Hüvelyesek Chilis bab sajttal
Tejtermékek Olajos magvak Joghurt olajos magvakkal
Ezek alapján láthatod, hogyan kell a fehérjéket beépítened az étkezésedbe, hogy teljes értékű aminosav profillal állítsd össze a menüdet!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Fehérje komplettálás, avagy hogyan kombináld a fehérjéket?" című cikkhezSzia
Azt szeretném kérdezni, hogy a búzasikér és a búza protein por között mi a különbség?
Szia László! Lényegében összekötődik a kettő, hiszen a sikér adja a búza fehérjetartalmát. Sikér = glutén.
Szia! Köszönöm a választ! Szerinted akkor nem lehet gond ha gyógynövényboltban kapható búzasikér port turmixba használom? Korábban 0,5 kg ot fogyasztottam belelő egy 20 napos időszak alatt, akkor nem volt belőle emésztési problémám, csak felmerült bennem a kérdés, hogy nem-e lehet baj belőle hosszútávon, mivel nem halottam még ilyet sehol. Meg nem tudom, hogy gyártástechnológiája során, kap-e elég hőkezelést?
Válaszod előre is köszönöm!
Azért ritka erről hallani, mert top gyomor és bélrendszeri egészség szükséges az emésztéshez és Magyarország nem éppen erről híres. Mivel ha vízzel kevered és megiszod, a gyomorba egy nagy massza fog leérkezni, tehát pluszba még nagyon sok rost szükséges ahhoz, hogy az emésztéssel ne legyen probléma.
Viszont különösen Angliában és Amerikában sűrűn használják vegán étrendekhez élsportban (testépítés vagy NFL), de pont az előbbiek miatt sütéssel szejtánként, nem turmixként. A hőkezelést nem tudom… ha betartják a szabályozásokat nem lehet probléma 🙂
Turmixként nem javasolt – kb. olyan, mintha a lisztet innád turmixban. Készítsd el szejtánnak (más néven búzahús), kiváló (nosalty-n találsz remek receptet – bocs a reklámért). Viszont azt érdemes tudni, hogy ilyenkor lényegében glutént eszel. Van, aki ezt kerüli, még úgy is, hogy nem gluténérzékeny.
Hello. Segítséget szeretnék kérni hogy a fenti élemiszerkombinációkkal kapcsolatban, milyen arányban kell őket elkészíteni ? Például a rizs bab kombinációnál , milyen arányban kell őket elkészíteni?
Kedves Szilveszter.
Köszönöm bizalmad.
Úgy gondolom, ez a része teljesen rád van bízva, hiszen a saját ízvilágodnak ,ízlésednek fogod készíteni!
Legyen szép napod, Sztanek Ivett