A spárga nem annyira elterjedt a köztudatban, mint mondjuk a paprika és paradicsom. Lehet, ha bemész a boltba simán elsétálsz mellette anélkül, hogy tudnád mi az. Pedig nem valami megcsonkított növény szára van szépen csomagba kötegelve, hanem maga a spárga az. Árát tekintve nem a legolcsóbb zöldségek közé tartozik, viszont annál értékesebb növényről van szó – élettani hatásait tekintve természetesen.
Spárga
A spárga nagy mennyiségben tartalmaz aszparaginsavat, ami önmagában kitűnő vértisztító, lúgosító. Az aszparagin egyébként fehérjealkotó aminosav, amit először a spárgából izoláltak.
Spárga élettani hatások
Elsődlegesen a vesékre van gyógyító hatással, de magas káliumtartalma miatt természetes vízhajtónak is használják. A folyamatos húgysavkő lerakódás előbb-utóbb vesegyulladáshoz vezethet, amire a spárga kiváló ellenszer.
A spárga nagyon jól hat a reumatikus fájdalmakra, köszvényre. Fogyasztása csökkentheti, sőt idővel meg is szüntetheti a köszvényt. A túlzott húsfogyasztás következtében a húsban található húgykősav lerakódhat a szervezet izomzatában is, ami időszakosan ingerli is a környezetét. Az aszparaginsav kiválóan oldja ezeket a köveket, enyhítve ezzel a kellemetlen fájdalmakat.
A spárga azáltal, hogy vértisztító a tisztulás folyamatában egyúttal a bőröd is tisztul.
Rendkívül gazdag nyomelemekben és vitaminokban, tartalmaz kalciumot, foszfort, krómot, nátriumot, káliumot, béta karotint, vasat, folsavat, niacint, C, B1, B2 és B6 vitaminokat.
Kalóriatartalma gyakorlatilag nulla, 100 grammonként mindössze 17 kcal-val kell számolnod.
Lehet, hogy még új neked ez a növény, de nagyon nem lőhetsz mellé, ha körültekintően választod ki a spárgát. Elsődleges szempont, hogy friss legyen! Ne vedd meg a hipermarket polcain több hete száradó példányokat, mert főzés után is elég fás, rághatatlan végeredményt fogsz kapni. Ez pedig nem a legjobb módja annak, hogy megszeresd. A legegyszerűbben úgy tudsz megbizonyosodni róla, hogy friss spárgával van dolgot, hogy megnyomkodod a szárát, és ha sárgás lé jön belőle, akkor már teheted is a kosaradba. A hűtőben is maximum 2-3 napig tudod tárolni és legjobb, ha vizes ruhába csavarod ez időre is.
Főzés előtt vékonyan pucold meg (kivétel a zsenge példányokat) úgy, hogy a csúcs sértetlen maradjon. Vegyél egy mély főzőedényt, tölts meg vízzel és tedd fel forrni. Amikor forr a víz állítsd bele a spárgákat úgy, hogy ne dőljenek el. Kb. 10 perc alatt finom puhára fő.
Ne ragadj le a brokkolinál, próbáld ki néha a spárgát is. Ha nem rontod el, akkor finom is, ráadásul rendkívül jó hatással van az egészségedre is.
Jól néz ki, nem?