Sokszor hallod, hogy a táplálékkiegészítők rangsorában még a fehérjét is megelőző helyen szerepelnek a vitaminok és ásványi anyagok. Nem árt tisztában lenned azzal, hogy miért is fontosak a vitaminok.
Vitaminok
A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek kis mennyiségben szükségesek a szervezet egészséges, kiegyensúlyozott működése számára. A szervezet nem képes minden vitamin előállításra, van, amit csak külső forrásból tudunk fedezi.
A vitaminokat két csoportba soroljuk:
– zsírban oldódó,
– vízben oldódó.
Jó, ha tudod: a provitaminok olyan vegyületek, amelyek a szervezetben vitaminná alakulnak.
Zsírban oldódó vitaminok
A vitamin (Retinol)
Hiánya farkasvakságot, látászavart, túlzott bevitele toxikus tüneteket okoz. Nélkülözhetetlen a szemideghártya fényérzékeny anyagának felépítésében, a bőr épségének megőrzésében.
A vitamint tartalmaz: máj, szív, tengeri halak, spenót, tojássárgája.
A provitamint tartalmaz: répa, sütőtök, kajszibarack, paradicsom.
D vitamin (Kalciferol)
A D vitamin elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását, a csontképződést. Hiánya gyermekkorban angolkórt, felnőtteknél csontlágyulást okozhat. Túladagolása növeli az érelmeszesedés kockázatát.Leginkább a bőrben tárolt provitaminokból képződik napfény hatására.
Téli időszakban viszont pótolhatjuk hal, máj, tojás és tejtermékek fogyasztásával.
E vitaminok (Tokofelolok)
Szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében, fokozza az izmok tápanyaglebontását, hozzájárul a megfelelő nemi működéshez és növeli a teherbe esés esélyét!
Hiánya vérszegénységet, izomsorvadást, tartós hiánya meddőséget okoz.
Legjobb forrásai: növényi olajok, olajos magvak, valamint a hús, máj és tojás.
K vitamin
Véralvadási folyamatokban és az erős csontok, fogak fenntartásáért felelős fehérjék előállításában játszik fontos szerepet.
Előfordulása: spenót, káposzta, brokkoli, méz, máj
Vízben oldódó vitaminok
Előző írásomban foglalkoztunk a zsírban oldódó vitaminokkal, most viszont nézzük meg a vízben oldódóak közül a B – komplexet!
B1 vitamin (Tiamin)
Hozzájárul az idegrendszer, szív, izom normális működéshez. Serkenti az emésztést és a szénhidrát anyagcserét.
Hiányállapotában jelentkező tünetek: túlzott idegesség, étvágytalanság, izomfájdalom.
Túladagolásakor jelentkezhet fejfájás, alvászavar, szapora pulzus.
Fő forrásai: olajos magvak, gabonafélék, sertéshús
B2 vitamin (Riboflavin)
Fontos szerepet tölt be a csont, bőr és szem egészségének megőrzésében.
Előfordulása: máj, tej, olajos magvak.
B6 vitamin (Pirodoxin)
A zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Az izom és idegműködés folyamatainak jótékony résztvevője. Serkenti az immunrendszer működését az egészséges bőr megőrzését.
Hiányállapotában felléphetnek idegrendszeri zavarok, bőrbetegségek, gyengeség, fáradtság.
Fő forrásai: sovány hús, hal, tojássárgája, barnaliszt, búzacsíra
B9 vitamin (Folsav)
Nélkülözhetetlen a terhesség korai szakaszában, a hemoglobin képzéshez. Hozzájárul a gyomor és bélrendszer épségéhez. Hiánya a fehérvérsejtek számának jelentős csökkenését idézi elő. Legjobb folsavforrásaink a máj, leveles zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek.
B12 vitamin (Kobalaminok)
Segít az idegrendszer egészséges működésében, a fehérje és szénhidrát anyagcserében a vörös vérsejtek képzésében. Hiánya az agyi és idegrendszeri működés zavarát okozza, tünetei fáradtság, ingerültség, memóriazavar. Tartós hiánya esetén veszélyes vérszegénység léphet fel.
Fő forrásai állati eredetű táplálékok pl. vörös és fehér húsok, hal, tojás, tej, tejtermékek
C-vitamin (Aszkorbinsav)
A C-vitamint először Szentgyörgyi Albert biokémikus izolálta először paprikából, 1937-ben munkásságáért Nobel-díjat kapott. Az emberi szervezet nem képes az előállítására kizárólag külső forrásból pótolhatjuk.
Számtalan feladata van az emberi szervezetben. Szükséges a kollagén előállításához, amely testünk egyik fő építő fehérjéje valamint szerepet játszik az anyagcserében is. Pozitív antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, semlegesíti a sejtkárosító szabad-gyököket, akadályozza a szövetek öregedését, valamint lelki egészségünk fenntartásához is hozzájárul.
Tartós hiánya skorbutot okoz. Ma már nem jellemző betegség, anno a tengerészek között volt elterjedt az egyoldalú táplálkozás, gyümölcsfogyasztás hiánya miatt. Hiánya azonban ma is kedvtelenséget, az immunrendszer gyengülését sebek lassabb gyógyulását eredményezheti. Dohányosok számára kiemelten fontos a C-vitamin pótlása mivel a dohányzás megnehezíti a vitamin felszívódását a szervezetben.
Számtalan gyümölcsben és zöldségben előfordul pl. csipkebogyó, citrusfélék, paprika, káposzta, barack stb.
Jó tudni, hogy a C-vitamin 40°C feletti hőmérsékleten lebomlik.
P-vitamin
A C-vitamin kísérőjeként ismerjük. Védelmet biztosít számára az oxidáció ellen és segíti a felszívódását. Szintén Szentgyörgyi Albert nevéhez köthető felfedezésük, más néven bioflavonoidoknak nevezzük. Főleg a gyümölcsök húsában fordul elő, pl. citrusfélék, csipkebogyó.
Most, hogy tisztában vagy, mennyire nélkülözhetetlenek a vitaminok és azzal is, hogy mennyi mindenben fordulnak elő, próbáld meg ennek megfelelően kiválasztani, milyen táplálékokat veszel magadhoz! Nemcsak egészségesek, finomak, de még dúskálnak is a vitaminokban.
Peak Man – olvasói bejegyzés, Jobbik Róbert
Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!