-+=
Olvasási idő: 3 perc

Minden ember egyedi, fizikailag és szellemileg egyaránt, most itt a fizikai részét latolgatjuk, mégpedig azt, hogy az egyedfejlődés során milyen égtájon, milyen élelmiszereket fogyasztott az ember. Mivel párszáz éve még nem volt bolt, vagy piac, ahová akár be lehetett menni és megvenni magadnak mindazt, amire szükséged van, hanem ami az ember körül termett, illetve le tudta vadászni, azt fogyasztott. Továbbá a vesszőparipám, hogy idénynek megfelelően fogyasztotta az ételeket, nem akart decemberben epret meg banánt enni, mert nem volt. Ezeknek is megvan az oka és a logikája.

A jelenlegi téma az egyensúlyi típusokat fogja felölelni, rájuk sem a gyors égetésű (fehérjetípus), sem pedig a lassú égetésű (szénhidráttípus) nem jellemző kimondottan, hanem egy köztes állapot. Ami valószínűleg úgy alakulhatott ki, hogy a mérsékelt övben élő emberek, akik nyáron/tavasszal hozzájuthattak nagyobb mennyiségű szénhidráthoz, gyümölcsökhöz, illetve gyökérzöldségekhez, esetleg gabonafélékhez.

Ezen az égövön az állatok túlnyomórészt kisebb zsírréteget halmoznak fel, így ahhoz van optimalizálva a szervezetük. Még abból kifolyólag is alakulhatott ki, hogy a fehérjetípus és a szénhidráttípus szerelméből született egy gyerek, mivel a mitokondriumot mindig az anyától örökli a gyerek. A mitokondrium a szervezet energiaszintetizáló központja, a sejtekben ez a sejtalkotó felel az energia termeléséért és ez teszi lehetővé számunkra a mozgást és egyéb életjelenségek produkálását.

Jól tudod te is, az autód gyorsulása nagyobb mértékben függ a benne rejlő motortól és talán kisebb mértékben a karosszériától. A félreértések elkerülése végett, tételezzük fel azt, hogy ugyanolyan karosszériához rendelünk nagyobb motort, így tökéletes a példa.

A mérsékelt típus táplálkozása

A következő irányelveket érdemes követni, majd ha az ember már jól ismeri a szervezete működését, akkor lehet finomítani rajta. Ez úgy értendő, hogy első körben tesztelje le magán milyen élelmiszerek milyen reakciót váltanak ki. Ezt azzal a példával tudom érzékeltetni, hogy próbálja ki, reggel mitől lesz több energiája, egy rántottától tormával vagy pedig egy zabkásától.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Az én esetemben a rántotta a nyerő, az feltölt energiával, boldog leszek tőle, ellenben a zab úgy hat rám, hogy kb fél vagy 1 órán át nagy energialöketet ad, picit meg is kergülök, a sok szénhidráttól, majd utána jön egy letargikus állapot, alacsony energiaszinttel ami még azzal is párosul, hogy a közelemben mindenféle élőlényt elfogyasztanék 🙂

Létezik tuti tipp?

Az étkezés 30% fehérje, 20% zsír és 50% szénhidrátból kell, hogy álljon. Itt az a lényeg, hogy 30 + fehérjében dús étel, 20% zsírban dús stb. Szóval az ételek aránya a mérvadó. A fehérjében dús, lehet akár valamilyen állat vázizomszövete, akár belsőségek, mint például a máj és a velő. Halak közül a harcsa, süllő, csuka, pisztráng, azért szeretem ezeket a halakat, mert nálunk is megél, egyrészt a hazai üzleteket érdemes támogatni, másrészt, az évezredek során ehhez alkalmazkodtunk. Persze lehet enni lazacot, makrélát is nyugodtan.

Érdemes még fogyasztani puhatestűeket, fejlábúakat, mint mondjuk a garnéla, tintahal, polip, csiga, kagyló. Azért érdemes ezeket a fehérjeforrásokat kombinálni, hogy minden egyes tápanyagból megfelelő arányban részesüljünk. Én még nagyon szeretem a leveseket is, például a húslevest, hosszú ideig főzve, ebben sok a kollagén nevű fehérje, ugyanúgy, mint a tengeri herkentyűkben.

Valamiért a emberekben kialakult, hogy a belsőségeket utálni kell. Régen is és most is nagyon szeretem őket, velőragu szerintem kiváló egy kis húsétel mellé, mondjuk savanyított zöldségekkel, mérsékelt táplálkozási típusoknak akár hideg vadrizzsel, sült édesburgonyával vagy akár hajdinával.

A szénhidrátok közül a gabonaféléket szokták fogyasztani, mint például a rizs, disznóparéj (amaránt), a rizsparéj (quinoa), hajdina, zab és a burgonyafélék. Nem aranyszabály, hogy csak ezeket lehet, de érdemes olyanokat választani, amiben nincs glutén. Mivel a gluténmentes étkezés még egy gluténérzékenységgel nem rendelkezőnek is előnyösebb. A zöldségeket akár vajon is megpiríthatod (Ghí – tisztított vaj például), kókuszolajon, mangalica/kacsazsíron. Azért az élvezeti értéke és a beltartalma is más az olajon pirítottéhoz képest.

Sosem értettem, hogy lehet olívaolajon zöldséget sütni. Növényi olajak közül csak a kókuszolaj alkalmas a magas hőfok elviselésére.

Pár étkezésre példa:

  • Csirkecomb bőrével sütve, sült répa, édesburgonya, hagyma tepsiben zsíron kisütve. Akinek gyenge az emésztése, az étkezés után igyon 1 kis citromos vizet, vagy egyen mellé ecetes ételt.
  • Sült lazac, brokkolival, hideg rizzsel tálalva
  • Ha van jó minőségű hajdinaliszted, akár egy lasagne marhahúsból, érlelt házi kecskesajttal a tetején. A lasagneba nyugodtan tegyél brokkolit, hagymát, répát és csicsókát.
  • Füstölt pisztráng algasalátával sült édesburgonyával
  • Currys garnéla kókusztejesen rizstésztával wok zöldségekkel

Szerintem itt nincs jó vagy rossz megoldás, ha az arányok rendben vannak, akkor már csak a saját ízlésedre és egyéni érzékenységeidnek megfelelően kell belőni.

új élet

új élet kezdése

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!