-+=
Olvasási idő: 3 perc

Az előzőekben, volt szó arról, hogy az élőlényeket, jelen példánál az embert, hogyan alakította az élőhelye ahol évezredekig, vagy akár még tovább is tartózkodott. Arról is ejtettem már szót, hogy az éghajlat, időjárási viszonyok, tengerszint feletti magasság mennyire befolyásoló tényező az egész ott kialakuló élővilágra. Nos a mediterrán régiókban, ha körbenézünk, sok gyümölcs található, gyakran óceán vagy tenger mellett vannak, de minden nép valamilyen vízforrás mellé telepedett le, ez fontos.

A mediterrán ősember étkezése

Egyszóval az időjárás megengedte a növényzet fejlődését, nem úgy, mint például a déli sarkon, ott minden bizonnyal kevés botanikai túrát terveznek. Képzeljük el, hogy az akkori emberek, éppen halásztak a tengerben, kifogtak pár halat, majd kimentek a partra, hogy ezt tűzön megsüssék. Nézzük csak, a halak általában könnyen emészthető fehérjeforrások, nem túl magas a zsírtartalmuk, az inkább a hidegebb vizekben élőekre jellemző. A tenger állatok, puhatestűek, kagylók, polipok, tintahalak, rákok mind jól emészthetőek.

Emiatt az ott kifejlődő embereknek nem kellett, hogy erős legyen a gyomorsav-termelésük. Mivel általában könnyen emészthető ételeket ettek. A gyümölcsökre is ha gondolunk, mind könnyen emészthető. Tegyük fel, hogy ha volt olyan, akkor gabonát is termeszthettek, itt nem csak a búzára gondolok, hajdina, köles, amaránt, zab, árpa stb. Ez is szintén könnyen emészthető tápanyag. Ebből alakult ki az, hogy az ilyen embereknek ez a megfelelő táplálék.

Jó hatással vannak rájuk, a gabonafélék, keményítő tartalmú ételek, a sovány húsok, mint például a szárnyasok, a vízi élőlények, esetleg a vadak amiket elejthettek. Zöldséget gyümölcsöt -gyümölcsöknél arra azért figyeljünk, hogy napi 20-25 g fruktóznál többet ne vigyünk be, és étkezésenként is maximum 10 g-ot. Ha tehetjük akkor idénygyümölcsöket fogyasszunk, lehetőleg a kertből vagy a helyi piacról, illetve a szomszéd néni fájáról, ha megengedi 😉 – is fogyaszthatnak bőséggel, illetve még moderált mennyiségben az olajos magvakból is profitálhatnak.

Az ő étkezésük 60% szénhidrátot, 15% zsírt és 25% fehérjét tartalmazó ételt kell fogyasztaniuk. Ez azt jelenti, hogy nem a makrotápanyagok feltétlen aránya, hanem egy étkezésen a táladon legyen 60% szénhidrátban gazdag étel, 15% zsírban gazdag étel és 25% fehérjében gazdag étel.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Ebbe a típusba tartozó egyénnek naponta többször, akár 4-5 ször is kell étkeznie. Ezt is érzésre mondanám, hogy tapasztaljátok ki, nektek hogy az optimális, mikor kevés, mikor ez már egy kicsit sok. Utána pedig rájöttök, mi az ami pont optimális.

Mit tanácsolok?

Elsőként mindenképp azt javasolnám, hogy ha új vagy még a témában, hogy mérd az ételt amit eszel, majd a idők során, megtanulod hogy bizonyos mennyiségű ételeket szemre meghatározz és érzésre egyél. Én már régóta nem mérem az ételeimet, csupán érzésre teszek a tálra. De itt fontos megjegyezni azt, hogy amikor úgy érzed, hogy jóllaktál, akkor abba kell hagyni nem még na jó még ez a tálca rétes igazából belefér, mert régen ettem. Nem, ha jóllaktál, hagyd abba, akármit is tanítottak neked otthon, vagy az iskolában.

Ha nem vagy éhes, elteszed és kész. Mivel a szervezet nem mindig ugyanannyi energiát használ fel, mivel minden nap más feladat elé állít minket az élet. Ha például sokat edzettél aznap, korán felkeltél és sok dolgod is volt, akkor mindenképp több tápanyagra van szükséged. Azért nem kalóriát írtam, mert az ember nem mozdony, hogy lapátoljuk bele a szenet és megy, hanem csak valódi tápanyagokban gazdag ételektől megy jól a mozdonyunk. Lehetsz szénhidráttípus, ha fehérkenyeret eszel tonhalkrémmel meg 1 kis kanál nutellával, nem kimondottan jó.

Itt nem az optikailag “rosszabban néz ki” a fontos, hanem az egészség

Mekkora a vitalitásod, hány % az izomarányod, milyen a testzsírod, a derékkörfogatod, a mentális épséged és így tovább. Az energiatermelés mindenre kihat egyaránt. Ellenben, ha mondjuk főzöl ki hajdinát, süllővel olívabogyós pestoval, akkor már jobb úton jársz. Nagy észrevételem az, hogy ha étkezés után úgy érzed magad, hogy majd kipukkansz, nehézkessé válik a légzés, nem akarsz lehajolni, nehogy kicsússzon a bécsiszelet, akkor az nem a jó irány. Az étkezés célja energianyerés és nem energiavesztés. Étkezés után úgy kell érezned, hogy a gyomrod tele van, jóllakottság érzés tölt el, viszont nem fekszi meg a gyomrod, jól tudod emészteni.

A szervezeted csak szívja magába az értékes tápanyagokat. Az értéktelenekkel sokkal több munkája van, azt a zsírszövetbe eltenni, mivel kezdeni ne tud vele semmit.

Törekedj arra, hogy hetente legalább 90%-ban jól étkezz, ha nagyon rá vagy fanyarodva, akkor nem probléma ha még 1-1 csaló étkezés becsúszik, főként a elején. De minden héten tűzd ki, hogy hány étkezésednek kell tökéletesnek lenni. Hidd el, így étkezni is könnyű, ugyanannyira mint rosszul, csupán más mintát szoktál meg eddig. Fejleszd az intelligenciád és tanulj új dolgokat.

Kellemes olvasást!

ősember

mediterrán ősember

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!