Az ecetet általánosságban sütéshez és tisztításhoz használjuk, de újabban sokan az egészségre nagyon pozitív hatást gyakorló anyagként tekintenek rá. Néhányan esküsznek a zsírégető hatására, étvágycsökkentőként is alkalmazzák és még a koleszterinszintet is csökkenti. Lássuk, igaz-e!?
Almaecet
Az almaecet csökkenteni képes a vércukorszintet egy kiadósabb, magasabb szénhidráttartalmú étkezés után. Különösképpen olyanokat vizsgáltak, akik kettes típusú diebéteszben szenvednek. Egy 2004-es kutatásban kimutatták, hogy egy kiadósabb szénhidrátokat tartalmazó étkezés után nagy mértékkel növekedett a sejtek inzulin iránti érzékenysége, és csökkentette a glükózszintet 25%-kal. Ez azért fontos, mert kevesebb inzulinra van szüksége a szervezetnek, ugyanolyan hatás eléréséhez.
A tudomány mai állása szerint egészséges embereken kisebb a hatása, továbbá általában betegeken tesztelik a hasonló étrend-kiegészítőket.
Almaecet hatásai
Tényleg csökkenteni képes az LDL koleszterintet és a vérnyomást?
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Az étkezéssel bevitt almaecet csökkenti a vérnyomást és az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjét és emeli a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) szintjét. Ez a hatása a benne található ecetsavnak köszönheti ezt az előnyét. Itt jön egy kis bökkenő, a vizsgálatok többségét állatokon tesztelték és további emberi kísérletekre is szükség van ahhoz, hogy bártan ki lehessen jelenteni ezen pozitív tulajdonságok valós létét.
Mennyire jelentős az almaecet étvágycsökkentő hatása?
Egy, az International Journal of Obesity-ben közölt cikk arról számol be, hogy az almaecet elfogyasztása étkezés előtt képes csökkenteni az étvágya, és hamarabb elérhető vele a jóllakottságérzet. Azonban, mint minden diétában, az étvágyat legnagyobb mértékben az akaratoddal, kitartásoddal és ilyen hasonló kisebb trükkökkel tudod befolyásolni.
Felturbózza az egészségedet!
Sok helyen az állítják, hogy az almaecet telis-tele van tápláló anyagokkal, amik fejlesztik az általános egészséget. Azonban nem tartalmaz értékelhető mennyiséget sem vitaminokból, sem ásványi anyagokból. Továbbá nem található benne értékes makrotápanyag sem, mint a zsírok, cukrok és fehérjék.
A cikk végére kiderülhetett, hogy a konyhában páratlan, nagy hasznát veheted, ha például a kedvesedet akarod lehengerelni valami finom vacsorával, de ahhoz, hogy azt állíthassuk, hogy az egészségünkre is ügyel, még további kutatások szükségesek.