-+=
Olvasási idő: 3 perc

A glutén a fő összetevője a búzában, rozsban és az árpában található fehérjének, számszerűen 80%-át alkotja a teljes fehérjetartalomnak. A glutén egy egyedi fehérje és az emberi szervezet nem rendelkezik az összes olyan enzimmel, ami ezt le tudja bontani teljesen. Ez több tünetet is kiválthat, mint például a gabona allergiák, cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység. Mivel én csak az utóbbi pár évet tudom áttekinteni biztosan és arról nem tudok, hogy ezelőtt voltak e a népesség körében ilyen széleskörben elterjedt problémák a gluténnal erről nem is nyilatkoznék. Viszont azt tudom, hogy ha a kenyeret például kovásszal készítenénk saját magunk otthon, akkor a kovász a gabonában lévő glutént emészthető állapotúvá alakítja. A körülöttünk élő baktériumok mindig segítenek nekünk, csak meg kell őket kérni rá. Baktériumok nélkül ezen a földön nem alakulhatott volna ki élet, sőt mi sem élnénk. A belünkben több kg baktérium is él velünk szimbiózisban.

Most pedig lássuk, mit kutattak.

Volt egy kutatás amiben egereket 4 csoportra osztottak, az első Kontroll-standard étrend (CD-group), CD-gluténos csoport 4,5% gluténnal (CD-G group, magas zsírtartalmú étrend (HFD-group) és végül a magas zsírtartalmú étrend gluténnal (HFD-G group). A testtömeg és az elfogyasztott táplálék hetente mérésre került. 8 hét után megmérték pár egér oxigénfelhasználását indirekt kalorimetriás eljárással, míg a többieket radioaktív nyomjelzett gluténnal vizsgálták, hogy szívódik fel és hasznosul a glutén. Továbbá vizsgálták, hogy az egerek zsírszövetében milyen mennyiségben vannak bizonyos enzimek és génaktivátor molekulák.

Mi volt az eredmény?

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

Ahogy ez várható is volt a kontroll-standard diéta gluténnal és a magas zsírtartalmú diéta gluténnal csoportokban következett be magasabb tömegnövekedés. Növekvő sorrendbe rendezve úgy néztek ki a tömeggyarapodások, hogy Első volt a CD, második a CD-G, harmadik a HFD, majd a legnagyobb tömeggyarapodást elérő csoport a HFD-G csoport lett. A zsigeri és a bőr alatti zsírszövet egyaránt gyarapodásnak indult. A glutén nem volt hatással a kalória bevitelre, viszont a szerző azt mondja, hogy a gluténos csoportok átlagosan 20%-al gyarapodott a testtömegük a gluténmentes csoportokhoz képest a 8 hét elteltével. Érdekes még, hogy a glutén fogyasztása szignifikáns növekedést okozott a zsigeri és a bőr alatti zsírban egyaránt 20-25%-al.

Mindkét glutént tartalmazó étrendet követőknek csökkent az oxigén felhasználásuk és csökkent az energiaszintjük is. Ezt magam jegyezném meg, hogy akit ismerek, glutén érzékenyt és fogyaszt ennek ellenére akár kisebb akár nagyobb mennyiségű glutént, én is látom rajtuk az enerváltságot.

A radioaktív nyomjelzés eredménye az lett, hogy a glutén az elfogyasztást követő egy órában a vékonybélbe jutott. Két óra elteltével, az emésztetlen glutén megtalálható volt az alsó vékonybélben illetve a vastagbélben. A glutén peptidek megtalálhatóak voltak a vérben, a májban és a zsigeri zsírszövetben már az emésztést követő 30 percben. Ebből is látható, hogy a gluténérzékenyek miért is lehetnek olyan gyorsan rosszul, az elfogyasztott étel után.

A zsírszövet vizsgálatából az derült ki, hogy számos génexpresszióért, gyulladásért és anyagcsere szabályozásáért felelős anyag mennyisége megváltozott a szervezetben. Egyszóval beindítottak számos gyulladási folyamatos, csökkentették az energiaszintet és még a termogenezis mértékét is.

Számos megoldás létezik ezen tünetek kezelésére illetve megszüntetésére, én elsőszámú és legjobbak azt tartom, ha valaki átáll egy egészséges étrendre, aki egészséges akar maradni a csecsemőkora után is, annak ezt meg kell lépnie. Akár paleo akár ketogén stb. étrendeket ki lehet próbálni, ami nem tartalmaz gabonaféléket, majd ha eltelt valamennyi idő és az emésztőrendszer regenerálódott, nyugodtan meg lehet enni egy kis kovásszal készült kenyeret. Az jó is lesz tesztnek, egyrészt arra, hogy jól dolgozott-e a kovász, másrészt arra, hogy van-e még fennálló emésztőrendszeri probléma.

Mivel nem mindenki táplálkozási tanácsadással foglalkozik, ha ilyen helyzettel állunk szemben, hogy gluténérzékenyek vagyunk, forduljunk bátran tanácsért olyanokhoz, akik ezzel foglalkoznak. Viszont mint sok más szakma ez is felhígult, így olyan emberhez menjünk tanácsért, akinek egészséges a fizikuma. Olyanokra gondolok, hogy sok személyi edzőt látni a konditermekben, akik a gyakorlatokat is rosszul hajtják végre, illetve több kiló zsírfelesleg van rajtuk. Ez annyira nem hiteles én úgy gondolom. Mert ha valaki saját magát rendben tudja tartani, akkor képes arra is, hogy neked segítsen. Szokták mondani, először a saját háza táján tegyen rendet az ember, majd ha sikerült, jöhetnek a többiek. Akármilyen kérdés eszetekbe jut, merjetek kérdezni.

glutén

gluténmentes fogyás


Forrás:
Gluten-free diet reduces adiposity, inflammation and insulin resistance associated with the induction of PPAR-alpha and PPAR-gamma expression. – J Nutr Biochem. 2013 Jun;24(6):1105-11. doi: 10.1016/j.jnutbio.2012.08.009. Epub 2012 Dec 17.

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!