Dobd félre a kenyeret, és nyiss új dimenziókat a szendvics fogalmában! Íme 5, fehérjében gazdag, kenyérmentes szendvics recept.
Mindig körülleng minket ez a szénhidrát-őrület. Fogyassz kevesebb, mint 120 g szénhidrátot, ha fogyni akarsz, nem akarod, hogy vércukorszinted az egekbe emelkedjen vagy egyszerűen csak azért, hogy egészségesen élj. Persze ki az, aki le akarna mondani a szendvicsek adta nagyszerű ízekről!? Egy egyszerű hideg változat, melegszendvics vagy hamburger, mind-mind a belsőségek azok, amelyek olyan különlegessé teszik azokat. Akkor akár félre is dobhatod a kenyérféléket, és készíthetsz egészséges szendvicseket, akár ezeket:
1. A szuperhős édesburgonya szendvics
Az édesburgonyát fogyaszthatod sütve, püréként vagy édesburgonyával a tetején, a végeredmény tökéletes. Nincs ez másképp, ha szendvicsalapként használod az édesburgonyát. Egészséges, hiszen tele van B6-vitaminnal, béta-karotinnal, mangánnal, de a legjobb, hogy könnyedén be tudod építeni a diétás étrendedbe.
Hozzávalók:
- 200 g (4 x 50 g) édesburgonya
- 150 g sült pulykamell (nem pulykamell sonka!)
- 4 szelet (light) mozzarella
- 3-4 spenótlevél
- 2 paradicsomszelet
- 2 ek. barbecue szósz
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
- Vágd fel az édesburgonyákat 4 vastagabb szeletre.
- Jöhet a rétegezés: 1 szelet édesburgonya, spenót, 1 szelet paradicsom, pulykahús, 2 szelet mozzarella és 1 ek. barbecue szósz, majd fedd be egy újabb burgonyaszelettel.
- Ismételd meg, és csinálj még egy szendvicsek a fentiek alapján.
- Tedd sütőbe kb. 30 percre, amíg a burgonya eléri a kívánt puhaságot.
- Miután megsült, fogyaszd egészséggel, de óvatosan, mert forró!
Tápérték/szendvics:
239 kalória, 4 g zsír, 23 g szénhidrát, 24 g protein
2. Garnélával és zöldséggel göngyölt csirkemell
Van, amikor a szendvicsben a töltelék majdnem hogy csak megszólal. Na ez a kreálmány pont ilyen! Csirkemell, tengeri ízek, zöldség, kinek kéne még ide kenyér? Ez a szendvics maga a megtestesült protein kívül-belül!
Hozzávalók:
- 500 g csirkemell (kb. 3 csirkemell)
- 200 g főtt garnéla
- 1 kis doboz joghurt
- zsírszegény mozzarella sajt
- 4 szál spárga
- felezett kaliforniai paprika
- 1/3 csésze vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
- A zöldségeket aprítsd fel.
- Vágd kisebb darabokra az előzőleg megfőtt, de inkább párold garnélát is.
- Egy tálban keverd össze a joghurtot, zöldségeket és a garnélát, majd reszelj bele mozzarellát is. Sózd, borsozd és alaposan keverd össze.
- A csirkemelleket alaposan kend meg fokhagymával, sózd, borsozd, tegyél rá egy kis rozmaringot és facsarj rá friss citromot.
- Vágj a csirkemellekbe egy metszeted, hogy meg tudd tölteni. Mintha csak pitát készítenél belőle.
- Töltsd meg a csirkemelleket, majd tedd egy tepsibe, és mehet a sütőbe.
- 20 perc sütési idő eltelte után tálald és fogyaszd!
Tápérték/1 töltött csirkemell:
294 kalória, 6 g zsír, 3 g szénhidrát, 58 g fehérje
3. Portobello szendvics
A gomba nem csak mint előétel állja meg a helyét. Használd most szendvicsalapként, adj hozzá egy kis plusz zöldséget, sajtot, húst, és máris megvan a kiadós fogás!
Hozzávalók:
- 300 g sovány sült, vékonyra szelt marhahús szelet (de opcionálisan bármilyen hússal készítheted)
- zsírszegény mozzarella
- 6 nagyobb darab gombafej
- 1 paradicsom
- marinara szósz (olaszos jellegű paradicsomszósz)
- friss bazsalikom levél
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Pucold meg a gombát, és óvatosan kapard ki a belsejét is. Alaposan mosd meg.
- Jöhet a rétegezés: egy gombafej, bazsalikom, 1 szelet paradicsom, kb. 100 g marhahús, mozzarella szelet, 1 ek. marinara szósz, végül a gombafej.
- Szúrd át egy hústűvel, fektesd a tepsibe az összeállított szendvicseket, majd mehet a sütőbe.
- Kb. 15 perc sütési idő után már fogyaszthatod is!
Tápérték/szendvics:
270 kalória, 12 g zsír, 2 g szénhidrát, 37 g fehérje
4. Szezonális barnarizs tekercsek
Nem szükséges fehér liszttel turbózott tortillalap ahhoz, hogy egy finom húsos-zöldséges tekercset készíts magadnak. Válaszd inkább ezt az átlátszó, alacsonyabb szénhidráttartalmú verziót, ami nemcsak finom, de látványra is ütős. Mártogasd bele egy mogyorós szószba, amivel felteheted az i-re a pontot
Hozzávalók:
- 150 g grillezett csirkemell
- 4 db rizslap, ha lehet, barna rizsből készültet válassz
- felezett avokádó
- 1-2 db reszelt répa
- 1/3 pohár apróra vágott lila káposzta
- fejes saláta
- paprika
Hozzávalók a mogyorós mártogatóshoz:
- 3 ek. mogyorókrém
- 1 ek. rizsecet
- 1/2 ek. erős pista
- 1 tk. gyömbér
- 1 tk. víz
Elkészítés:
- Készítsd el a csirkemellet a neked megfelelő módon (grillezd, süsd vagy főzd)
- Kb. 140-150 g-nak megfelelő mennyiséget vágj kisebb csíkokra.
- A zöldségeket vágd apróra. Vágd fel az avokádót is 4 egyenlő szeletre.
- Mártsd a rizslapot forrásban lévő vízbe, és hagyd benne kb. 5 másodpercig.
- Miután kivetted, azonnal tedd rá a csirkemell csíkokat, zöldségeket, avokádót és tekerd fel.
- Csináld meg mind a 4 tekercset.
- Miután megvagy vele, jöhet a mártogatós szósz; amihez egyszerűen csak keverd össze a hozzávalókat.
- Tálald a tekercseket a mogyorós mártogatóssal.
Tápérték/tekercs:
123 kalória, 4 g zsír, 11 g szénhidrát, 10 g fehérje
Mártogatós szósz tápértéke/adag:
75 kalória, 3 g zsír, 8 g szénhidrát, 9 g fehérje
5. Omlett-tekercs bölényhússal
Ha komolyan veszed a diétádat, minden gramm szénhidrát számít. Nem lehet csak úgy megenni egy-egy tortillát, amivel adagonként mintegy 26 g CH-t juttatsz a szervezetedbe. Ez a tojás-tortilla viszont garantáltan CH-csökkentett, és maximálisan támogatja tested izomfehérje szintézis folyamatait is!
A bölényhús nemcsak az íze miatt értékes, hiszen amellett, hogy kiváló sovány fehérjeforrás, a marhahúsnál jóval alacsonyabb a transzzsír tartalma. 100 g hús mintegy 22 g fehérjét tartalmaz.
Hozzávalók:
- 1 egész tojás, 3 tojásfehérje
- 100-150 g bölényhús, pácolva, grillen előzetesen már elkészítve
- spenótlevél
- kaliforniai paprika
- zsírszegény mozarella
- fűszerek: fokhagyma, bors, só, őrölt kömény
Elkészítés:
- A tojásokat a fűszerekkel verd fel, nem kell teljesen habosra.
- Hevíts fel egy közepes méretű, teflon bevonatú serpenyőt a tűzhelyen, öntsd bele a tojásos keveréket, és süsd meg úgy, mintha palacsintát készítenél. Miután megsült, tedd ki egy tányérra.
- Rétegezd rá a zöldségeket, húst, és a sajtot, majd tekerd fel az egészet.
Tápérték/tekercs:
399 kalória, 18 g zsír, 5 g szénhidrát, 51 g fehérje
Látod, milyen egyszerű egészségesen elkészíteni pár szendvicsutánzatot?