-+=
Olvasási idő: 5 perc

Szia, kedves kétkedő apuka! 🙂 – mert mindannyian azok vagyunk…óvatosak, ha a gyerekünkről van szó! És ez így jó 🙂

Te is az a szülő vagy, aki kételkedik az étrendkiegészítés fontosságában – pláne gyerekeknél… nem tartod fontosnak, elítéled és egy marketing fogásnak címkézed? Vagy esetleg hajlasz felé, de nem tudod mik ezek, hogy készültek, adhatod-e nyugodt szívvel a csemetédnek? MEGÉRTELEK!

 Kérlek, legalább a gyerkőcöd miatt olvasd el ezt a cikket, és hallgass meg egy szakértői véleményt a témában. Mert mindennap tanulunk és hallunk valami újat. Ma talán pont ezt. 🙂

  • Miért kell a gyerekek étrendjét is már kiegészíteni?
  • Miből készülnek ezek a “cuccok”?
  • Miért van az, hogy a gyerekek is az elhízás útjára léptek, és hogyan lehet ezen segíteni?
  • Miért NEM CIKI, gyerekturmixot pakolni az iskolába?

Benned is felmerült valamelyik kérdés?

A gyerekek kiegészítése MÉG FONTOSABB, mint a felnőtteké, hiszen amikor növekednek, éppen felépítik a testüket. Nem mindegy, hogy ekkor MILYEN ALAPANYAGOKBÓL készül az a test, amely majd 80 évig szolgálja őket.

A gyerekeknek nincs szüksége étrend kiegészítőkre?!

Ez így igaz lenne, egy tökéletesen összeállított diétában, amely nem csak a gyermek sajátosságait, hanem épp az aktuális állapotát és programját is 100%-ban figyelembe tudja venni. Mivel nem minden szülőnek van lehetősége dobozolni a gyermeke számára, illetve sok kisgyerek különböző okokból fakadóan nem hajlandó ideálisan táplálkozni, szükség lehet az étrendkiegészítők fogyasztására (is).

A világ megváltozott. Az elmúlt 50 évben drasztikusan csökkent a zöldségek és gyümölcsök természetes vitamintartalma, így a legtöbb esetben indokolt lehet a gyerekek szervezetének támogatása is.A mezőgazdaság egyre intenzívebbé és így kizsákmányolóbbá vált. Míg régen minden élelmiszer „szuperélelmiszer” volt, ma már kifejezetten nemesíteni és fogyasztóként keresni kell a vitamindús, ősibb tulajdonságú növényi táplálékokat.

Egy egyetemi professzor (a volt Gödöllői Agrártudományi Egyetemről) kimutatta, hogy a hazai konyhában alapvető köreteink (búza, árpa, kukorica, répafélék, burgonya) ásványi anyag és nyomelem tartalma minimum 14,3% maximum 62, 3%-al csökkent 1966 és 1990 között, amikor a magyar mezőgazdaság igazán intenzívvé vált. (Külföldön is hasonló sajnos a helyzet.)

Pedig néhány példa, ami nélkülözhetetlen egy fejlődő szervezet számára:

– D-vitamin: a születés pillanatától elkezdődik a 15-20 évig tartó csontosodási folyamat, ehhez pedig megfelelő D-vitamin szükséges. Ellenkező esetben degeneratív folyamatok mennek végbe és az immunrendszer sem kellően támogatott.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

– C-vitamin: a D-vitamin megfelelő mennyiségű C-vitamin mellett tudja immunerősítő funkcióját betölteni. Amint a gyermek kilép a családi közegből és közösségbe jár, kiemelten fontos ezeknek a vitaminoknak a biztosítása.

– B-komplex: nem egyetlen B-vitamin fajtáról, hanem természetében együttműködő vitamin komplexről van szó. Valójában újszülött kortól érdemes pótolni, de az iskolapadba kerüléssel tovább fokozódik jelentősége. Együttesen felelnek az energiatermelésért, és energiát biztosítanak a szervezet számára, azzal, hogy támogatják a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.

– vas: leggyakrabban előforduló hiány, amely étvágytalansághoz, egyes részképességekben és növekedésben okoz lemaradást

A mikrotápanyagok mellett a makrotápanyagok bevitele (fehérje, szénhidrát, zsír) is meghatározza a gyerek fejlődését! Sok anyuka nem tudja, miből mekkora igénye is van csemetének!

A gyermekek fehérjeszükséglete sokkal nagyobb, mint a felnőtteké, mert testi és szellemi fejlődésük során több fehérjét használnak fel – a legtöbb anyuka ezzel nincs tisztában!

Az elfogyasztott fehérjének fedeznie kell a gyerekek növekedéshez szükséges mennyiséget. A növekedésük viszont nem egyenletes, ezért a fehérjebevitelt úgy kell megállapítanod, hogy mindenkor elegendő fehérje álljon a kis testük rendelkezésére. Sok rossz étvágyú gyerekbe nehéz ennyit “beletömni”, és sokszor nem is emésztik meg jól – így kizárólagos praktikusság miatt ők is ihatnak könnyen emészthető, laktózmentes fehérje turmixot – ráadásul mennyivel finomabb is 🙂

Zsírsavak közül nagyon fontos a megfelelő omega-3 zsírsavak bevitele. Elősegítik az agy és az idegrendszer fejlődését, javítja a gyermek memóriáját és koncentrációs képességét, ellenállóbbá, erősebbé teszi az immunrendszert. Halból nem mindig lehet ezt megoldani – és rengeteg gyerek nem is szereti a halat, így itt is célszerű kiegészítőkkel megoldani a helyzetet.

Ha még kétkedünk az étrendünk kiegészítésének szükségességében, eur. ing. Jákóczi Ivánnal, a SOTE volt gyógyszer kutatójával, a Föld megváltozott körülményeiről beszélgettünk.
eur. ing. Jakóczi Iván az egyik legkedvesebb, termékfejlesztő partnere a Peaknek, akivel az olyan finomságokat alkottuk meg, mint a gyermekeknek készült, fejlesztő hatású Delicate Shake fehérjeturmix.

 

 

“1990-ben okleveles szerves és biológia, kémia szakos mérnöki végzettséggel gyógyszerkutató főmunkatársként kezdtem dolgozni az EGIS Gyógyszergyár Rt. kutatási főosztályán. Munkám során a kémiai szintéziseken túl tanulmányaimat folytatva oklevelet szerzetem számítógép asszisztált gyógyszertervezésből (SOTE 1994). Kutatási éveim során több szabadalmat is publikáltam. Munkásságom elismerése képen 1997-ben a párizsi FEANI Minősítő Bizottság „euro-mérnöki” diplomával tüntetett ki.

Felismerve, hogy az emberi egészség szempontjából a táplálkozás döntő jelentőségű az originális kutatás mellett a tápanyagok tanulmányozásával, azok összetételének műszeres vizsgálatával foglalkoztam a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol Élelmiszer Minősítő posztgraduális diplomát szereztem (BMGE 2002.) 

Tapasztalva, hogy a korszerű gyógyszerek sokasága és orvosi technika fejlődése ellenére a betegek száma folyamatosan növekszik, érdeklődési köröm fokozatosan a szintetikus gyógyszerekről a természetes anyagok és komplementer gyógyítási módszerek fele fordult.

Több éves képzés után okleveles természetgyógyász diplomát szereztem hagyományos kínai gyógyászat területen. Akupresszúra és Fülakupunktúrás Addiktológus szakon (ETI 2007.).

Technikai beállítottságú révén az ortodox orvoslás és természetgyógyászat határterületén található bioinformatikai műszeres vizsgálatokra szakosodtam (Voll, IBR, mikroMRI, oxidatív stressz). 

Jelenleg természetes alapú gyógyszerek, táplálék kiegészítők, valamint tápszerek fejlesztésével foglalkozom. Maradék időmben természetgyógyászként dolgozom. Munkám során az emberre holisztikus egészként tekintek és megpróbálok egyénre szabott anamnézissel, terápiával és tanácsokkal segíteni.” eur. ing. Jakóczi Iván

Figyelemhiányos, hiperaktív vagy épp elhízott gyerekek? A kulcs nemcsak a mozgás! – bár az már egy nagy jó pont 🙂

Rengeteg szó esik a túlhajszolt, iskolapadból kiájuló gyerekekről, akik nem tudnak koncentrálni, figyelemzavarosak, túlterheltek, korán mentális nehézségekkel küzdenek… vagy épp már kiskorban is az elhízás jeleit mutatják. A szülők nagy része már felismerte a mozgás fontosságát és hasznosságát az iskolai teljesítményre, egészségre – ezért korán sportolni viszik csemetéjüket – de korántsem javul minden esetben az iskolai teljesítmény a sport hatására.

Miért is nem? A válasz legtöbb esetben a táplálkozásban keresendő.

Táplálékkiegészítésen értünk mindazon készítményeket, amelyeket a mindennapos étkezés mellett kiegészítésként szánunk a gyermeknek. Sok esetben a napi ötszöri étkezés nem fedezi egy sportoló gyermek minden szükségletét. Legtöbb szülő táplálékkiegészítés alatt, valami mesterséges “űrkaját” képzel el, pedig számos természetes – már KIFEJEZETTEN GYEREKEKNEK készült kiegészítő létezik, és minden esetben a minőségen és a mennyiségen van a hangsúly.

A kiegyensúlyozott, iskolapadban és sportban egyaránt jól teljesítő gyerekhez nem elég egy kiváló edző vagy jó tanár. A szülő felelőssége a tápláló étkezés biztosítása, amely nem kis feladat, ha közoktatásban tanul a gyermek. Csomagolj neki Te is bátran kakaós turmixot a sulis táskába!

Bátran használd, hiszen az étkezésüket megkönnyíted… hiszen fontos, hogy az evés ne kényszer legyen, hanem öröm.

Egészséges finomságok gyerekeknek ITT!

kiegészítő gyerekeknek

étrend kiegészítő gyerekeknek

 

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!

Referenciák:

Cognitive aging, childhood intelligence, and the use of food supplements: possible involvement of n−3 fatty acids Lawrence J Whalley Helen C Fox Klaus W Wahle John M Starr Ian J Deary-The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 80, Issue 6, 1 December 2004, Pages 1650–1657, https://doi.org/10.1093/ajcn/80.6.1650
The effect of maternal omega-3 (n-3) LCPUFA supplementation during pregnancy on early childhood cognitive and visual development: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials- Jacqueline F Gould Lisa G Smithers Maria Makrides
The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 97, Issue 3, 1 March 2013, Pages 531–544, https://doi.org/10.3945/ajcn.112.045781
Darmon et al. (2005): A Nutrient Density Standard for Vegetables and Fruits: Nutrients per Calorie and Nutrients per Unit Cost – Journal of the American Dietetic Assosciation 105 (12): 1881-1887.
Davis et al., (2004): Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999
Journal of the American College of Nutrition 23(6)669-682.
Drewnowski & Rehm (2013): Vegetable Cost Metrics Show That Potatoes and Beans Provide Most Nutrients Per Penny - http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0063277