-+=
Olvasási idő: 3 perc

Az egészséges étkezés sokak számára kihívást jelenthet. De az ezzel kapcsolatos tenni valók egy idő után szokássá válnak majd. Minél több időt szentelünk az egészséges életmódnak annál pozitívabb és nagyobb eredményeket érhetünk el.

Nem kell mindenről lemondanunk! Csupán meg kell keresni egyes hozzávalóknak az egészséges alternatíváját. Szeretnék segíteni neked, hogy minél egyszerűbb legyen az utad az egészséges életmód felé, így hoztam pár tippet számodra. A következő sorokban egyes ételek/ hozzávalók egészséges változatát mutatom be neked.

Fehér rízs helyett: Bulgur, Quinoa, Basmati rízs 

A fehér rizzsel a probléma, hogy magas a glikémiás indexe (87). /A glikémiás index egy olyan 1 és 100 közötti érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet./ Látható, hogy a skálán ez az érték igen magas. Fehér rizs helyett érdemes a következőket fogyasztani:

  • Bulgur: Glikémiás indexe 50, tartalmaz Vasat és B vitamint. Rost tartalma magas. Fontos, hogy nem gluténmentes!
  • Quinoa: Glikémiás indexe 40, található benne C,E,B-vitamin és béta karotin. Gluténmentes, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
  • Basmati rizs: Glikémiás indexe 58, B vitaminban gazdag és magas a rost tartalma.

Növényi olaj helyett kókuszolaj 

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

A kókuszolaj közepes láncú triglicerideket (MCT-ket) tartalmaz. Többszöri hőhatás után sem keletkezik benne méreganyag. A kókuszzsír egészséges laurinsavat tartalmaz, mely antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, emellett immunerősítő hatása is van. Nem emeli a rossz koleszterin szintet

Fehér liszt helyett: Zabliszt, kókuszliszt, mandulaliszt 

A fehér lisztet mindenki tudja, hogy kerülni kell jó messziről, viszont mit válassz helyette? Pár tipp a lehetőségek közül:

  • Zabliszt: lassan felszívódó szénhidrát amelynek magas fehérje és rosttartalma van. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe

A zabpehely a legjobb! Fehérje tartalma és rosttartalma igen magas, ezért szuperül laktat. (Ha ettél már Peak zablisztes palacsintát… tudod, hogy ebből nem lehet 2-3-nál többet egyszerre bevágni…:)) Nagyon jó hatással van az emésztésre a rosttartalma miatt.

 

  • Kókuszliszt: Gluténmentes, élelmi rostban gazdag,biztonságos cukorbeteg számára is. Magas fehérje tartalma van, 100 gramm kókusz liszt közel 20 g fehérjét tartalmaz. Szénhidrát tartalma pedig 100 grammban pedig csak 20 g körül van.
  • Mandulaliszt: a kókuszt liszthez hasonlóan gluténmentes. Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. E vitamin, vas, magnézium, kalcium. Hasznos omega-3 és omega-6 zsírsavak találhatók meg benne.
  • Peak-tipp! Ismertek minket, a peak konyha rajong a fitt fehérjés falatokért 🙂 Nos, ahhoz, hogy igazán menő, szénhidrátban kevesebb, fehérjében gazdagabb sütiket süss, kell bele plusz fehérje por! Alapesetben a lassú felszívódású fehérjék a legjobbak erre – hiszen állaguk nekik hasonlatos leginkább a lisztekhez! Van natúr is, hogy ne rajtunk múljon az esti protein pizzázás! 🙂

Cukor helyett stevia vagy eritrit

  • Stevia: Cukorbeteg is fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet. Sokkal édesebb, mint a cukor, így nagyon kevés kell belőle. Számos alakban elérhető, például kristály, tabletta és folyadék formában
  • Eritrit: Az eritrit más néven eritritol egy csökkentett kalóriatartalmű természetes édesítőszer. Cukoralkoholok közé tartozó kémiai vegyület, gyakorlatilag kalóriamentes, glikémiás indexe nulla, tehát nem emeli a vércukorszintet.

Tej helyett növényi tej

A növényi eredetű tejek és más tejtermékek nagyon jó alternatívák lehetnek laktózintoleranciában és a tejfehérje allergiában szenvedő betegek számára, emellett zsírsavösszetételük miatt a magas koleszterinszinttel küzdőknek is érdemes beilleszteni ezeket az italokat az étrendjükbe.

  • Szójatej: a tehéntej helyettesítésére általában a szójatejet használják, talán azért, mert tápanyagtartalmában ez hasonlít leginkább rá. Sokan azonban a szójára ugyanúgy allergiásak, mint a tejre. Magas a fehérjetartalma – és fehérje készítmények is kaphatóak belőle. Nőknek kifejezetten ajánlott a szója protein, mivel gyorsítja az anyagcserét és segíti a fogyást! Ha nőként fogyni akarsz, és érzékeny vagy a tejre, akkor mindenképp a szója mellett tenném le a voksot – természetesen GMO mentes!! Jó hatással van a női hormonrendszerre, csontokra, egészségedre!
  • Rizstej: rizstejet fehérje- és zsírszegénynek mondhatjuk, azonban a szénhidráttartalma körülbelül a kétszerese a tejhez képest, ezért cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. A rizstej nem tartalmaz kalciumot, ezért annak pótlásáról külön kell gondoskodnia. Magas koleszterinszinttel rendelkező betegek étrendjébe is kiválóan beilleszthető, ugyanis nem tartalmaz koleszterint.
  • Mandulatej:  a mandulatej alacsony kalóriatartalma miatt kevésbé laktató, mint a tehéntej. Rendszeres fogyasztása esetén ügyelni kell a fehérje megfelelő pótlására, ugyanis alacsony fehérjetartalommal rendelkezik. Természetes E-vitamin forrás.
  • Kókusztej: a kókusztej az előzőekben felsorolt tejpótlókhoz képest magasabb zsírtartalommal rendelkezik, így magasabb a kalóriatartalma is, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott

Több helyettesítő fitt tipp ITT!

egészséges életmód

egészséges életmódra áttérés

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!