-+=
Olvasási idő: 3 perc

Biztos vagyok benne, hogy tudod, hogy a fehérje életfontosságú tápanyag az emberi táplálkozásban. Mint minden egyéb étel esetében azonban, ebből sem ehetsz TÚL SOKAT, hiszen akkor nem éred el vele a célod: hogy leszálkásodj. Nincs olyan élelmiszer, aminek ne lenne egy jó, és egy rossz oldala.

Aj, dehogy: a jó és a rossz, csak a mi minősítő jelzőnk, amiket többnyire az agyunk teljesen átértelmezett félinformációk alapján alkot, ezért javítanám magam:

Minden élelmiszernek KÉT OLDALA van. Mint az érmének.

Na mi van a fehérje sötét oldalán?

Ugyanúgy, mint más makrotápanyag esetében, a fehérje is hizlalhat. A fehérje akárcsak a zsírok, vagy a szénhidrátok kalóriákat tartalmaz. Minden gramm fehérjéd kb. 4 gramm kalóriával van felszerelve, és ha ebből jó sokat eszel, nyilván fokozódik a kalória beviteled.

Jó esetben, ha sokat edzel, vagy aktív életet élsz és egész nap jössz-mész, akkor a tested elhasználja ezeket a fehérjéket. Arra is nagy esélyed van, hogy a TÚL SOK fehérjét is felhasználja a szervezeted, mert ezt a makrotápanyagot sokoldalúan tudjuk belegózni a bőrünkbe, izmainkba, a sejtjeinkbe vagy a hormonális folyamatainkba.

Az átlag férfi, kevés fehérjét és aminosavat fogyaszt, pláne ha megnézem mondjuk az idősebb vagy a fiatalabb korosztályt. Miért van ez?

Úgy tűnik az én látóterem is be van szűkülve, csak a 25-45 közöttiek foglalkoznak a testükkel? Lehet ez? Szóval jó esélyed van arra, hogy megúszod, és tolhatod magadba a finom fehérjeporokat. Ezért bátran brillírozunk a legfinomabb fehérjeturmixokkal.

Tudjuk, hogy az izomzatod építéséhez is szükséges ez cucc.

Amikor megiszod a turmixodat, jön a feldolgozó üzem a szervezetedben. Itt kérlek különböző enzimeket enged rá a gyomrod és a bélrendszered, jól megkeveri, tesz hozzá egy kis vizet, és máris aminosavakra van tördelve a mai fehérjeshaked.

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

Ezek az aminosavak, ha már eléggé kicsik, mehetnek a véredbe, és innen aztán a jól működő, saját belső szétszerelő üzemed küldi ezt az utánpótlást az izmaidhoz, szövetekhez és a májadba, hogy ott további átalakító programon essenek át a résztvevők.

A Kaliforniai Egyetem szerint kb. 1.8 gramm fehérjét tudsz tehát azonnal benyomni a rendszereidbe, testsúly kilogrammonként. (ha rendesen edzel)
http://www.dining.ucla.edu/housing_site/dining/SNAC_pdf/ProteinPro.pdf

Úgyhogy ha azt találtad ki, hogy mostantól csak fehérjét eszel az ÚJ szálkásító tervedben, és ezzel JÓL megelőzöd majd azokat, akik zöldségeket is rágcsálnak, közben ráfaraghatsz, mert a TÚL SOK fehérje bizony marad a zsírpárnáidban, vagy kiürül a szervezetedből.

Ha nem edzel, vagy csak annyi az edzésed, hogy 30 percet szötymötölsz, akkor a magas fehérjebevitel hizlalni fog. Ha ezt észleled, emelned kell az edzésed intenzitásán, és vagy még többet futnod/kardióznod.

Fehérjéket ugye a normál élelmiszereidből is be lehet szerezned, halakból, húsokból stb. Ha a fehérjepor mellett döntesz, MINDIG ellenőrizd a szénhidrát mentességet, mert a végén beírsz nekem egy fekete-pontot, hogy azt mondtam fogyni fogsz a fehérjéktől, de Te híztál.

Hát igen, a szénhidrátokkal kevert fehérjepor esetében NEM a fehérjétől, hanem ELŐBB a benne lévő szénhidrátoktól fogsz MEGHÍZNI.

Ez jó gyorsan fog menni, azaz még a benne lévő fehérjék hizlaló hatásáig sem jutsz majd el. Élvezd tehát először a szénhidrátok áldásos haskörfogat nagyobbító hatását, és csak utána próbálhatod ki a fehérjék hizlaló tulajdonságait is.

Szerencsére nem ilyen egyszerű a helyzet a fehérjékkel sem, mert NAGYON eltérőek a fehérjefajták minőségi fokai.

Régen azt hittük, (DE LÁTOM SOKAN MÉG MA IS), hogy a fehérjékben lévő aminosavak százalékos összetétele adja a fehérjepor biológiai funkcióinak hatásosságát.

Azaz összeadjuk a fehérjeporban lévő aminosavakat, és a végén kijövő szumma eredmény alapján meghatározhatjuk, hogy ez a fehérjepor vagy csirkemell, jó vagy rossz.

(Már megint egy minősítés, természetesen újra hiányos információk alapján :))

Jelen pillanatban azt gondolják a kutatók, hogy minden egyes fehérjeforrás, fehérjepor, csirke, hal, marhahús stb, a benne lévő unikális aminosav kompozíció minősége, összetétele alapján teljesen eltérő funkcionális hatékonysággal bír, így ezek teljesen megkülönböztethető hatású ételek, eltérő fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságokkal.

Röviden: nincs két egyforma fehérjés élelmiszer.

(Laypersons’ Publications: Hall, B., R.D. Protein powder passion: a closer look at one of the hottest topics in sports nutrition. Muscle Media. 63:56-64, 1997.)

Mi az, ami tehát NEM hizlal?

A fehérjék tehát hizlalnak, ha túl sokat eszel belőlük folyamatosan, bár erre csökkent az esélyed. A szabad aminosavak azonban hozzák ezt az álom-tulajdonságot:

Bármennyit eszel/iszol belőlük, túl is adagolhatod, AKKOR SEM hizlalnak. Ennek az az oka, hogy az ilyen aminosavak közvetlenül és gyorsan jutnak a véredbe, teljesen változatlan formában.

Őket NEM KÜLDI BE tested a saját szervezeted lévő szétszerelő üzemedbe!

A Bcaa aminosavakról tehát diétakor tudnod kell, hogy BÁRMEKKORA mennyiségben fogyaszthatóak. Nem raktározódnak el, ezért az egyik olyan tápanyagról van szó, ami elveszi az étvágyadat, bármennyit ihatsz belőle és még finom is.

Hizlaló fehérjepor

Fehérjepor hizlal

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!

Referenciák:

Laypersons’ Publications: Hall, B., R.D. Protein powder passion: a closer look at one of the hottest topics in sports nutrition. Muscle Media. 63:56-64, 1997.
http://www.dining.ucla.edu/housing_site/dining/SNAC_pdf/ProteinPro.pdf