-+=
Olvasási idő: 3 perc

A mai kor emberének minden olyan téren tudást kell szereznie, amivel segítheti a boldog és sikeres élet kialakítását. Úgy gondolom, hogy az egészség illetve a táplálkozás az a téma, amit senki nem kerülhet el, persze, ha egészségben akar élni.

Ha nem szeretnél egészségtől kicsattanó öregkort és az unokáiddal versenyt futni a réten, akkor nem is érdemes tovább olvasnod. Ha viszont elkötelezett híve vagy annak, hogy folyamatosan fejleszd magad, akkor itt a helyed 🙂

A kerülendő tápanyagok listája elég hosszas lehet, de most olyan dolgot veszünk elő, ami igen gyakran megfordul a hétköznapi étkezésekben, ételekben: a fruktóz!

Mi a fruktóz?

A fruktóz vagy ismertebb nevén a gyümölcscukor, nagyobb mennyiségben gyümölcsökben fordul elő a nevéből adódóan. Cukorbetegek diétájában is szokták alkalmazni (megjegyzem tévesen) mivel a vércukorszintet nem emeli, hanem egyből a májba jut.

  • Vannak olyan gyümölcsök, amelyekben a fruktózmennyiség nagy: ezek a banán, körte, cseresznye, görögdinnye, ananász, szőlő és az alma.
  • Közepes fruktóztartalmú gyümölcsök: Narancs, meggy, sárgabarack és a grapefruit
  • Alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök: citrom, eper, málna, szeder, áfonya, egres, ribizli és az erdei gyümölcsök úgy általában.

Miért érdemes kerülni a fruktózt?

Azért mert az emberi szervezetnek nem építőeleme, így nagy szükség nincs rá. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy soha nem szabad enni belőle, csupán mértékkel, mint minden másból.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

A fruktóz a szervezetbe ahogy bekerül egyből a májba jut, hogy átalakításra kerüljön. A máj átalakítja glükózzá ( szőlőcukorrá) , glikogénné ( izomban és májban raktározott szénhidrát/tápanyag) vagy pedig laktáttá.

Ha a fruktóz bekerül a szervezetbe nagy mennyiségben akkor az könnyedén kapcsolódik fehérjemolekulákhoz, ezt nevezzük glikációnak. Azonban amelyik fehérjéhez kapcsolódott, annak a szerkezetét roncsolja és akár inaktívvá is teheti. Egyszóval az a fehérje kivonódik a forgalomból. 

Előszeretettel kapcsolódik a kollagénhez, ami a szervezet egyik legfontosabb vázfehérjéje.

Károsíthatja a:

  • Szív és érrendszert
  • Veséket és a májat
  • Szemet
  • Immunrendszert
  • Csont és izomrendszert
  • Porcokat és a fogakat

Illetve okozhat még: 

  • Elhízást
  • Emelkedett húgysavszintet
  • Zsírmáj kialakulását
  • Lyukas bél szindrómát

Emelheti a húgysavszintet is a szervezetben, de hogyan?

Amikor valaki sok fruktózt vagy fruktóz tartalmú ételt eszik/iszik akkor az károsítja a DNS-ét. Mivel a DNS (örökítőanyag) purin bázisokat is tartalmaz ami húgysavvá bomlik tovább emelheti a húgysavszintet. Leggyakrabban a magas húgysavat a köszvény és a húsevés számlájára írják, de már tudjuk, hogy a sok gyümölcscukor is okozhat ilyen tüneteket.

Figyelem! Van egy kis csavar a játékban!

Az ételekben nagy mennyiségben előforduló szacharóz, hétköznapi nevén répacukor 50% fruktózból és 50% glükózból áll. Így ha valaki iszik kólát, süteményt eszik vagy pedig banánt, ugyanúgy fruktózhoz juttatja a szervezetét, amire érdemes figyelni.

> Peak-tipp! Ha hiányoznak a régi, gyümölcsös szörp ízek, akkor mázlid van! Diétás, fruktóz-mentes, mégis egy az egyben gyümölcsös (azaz nem geijl-műízű:)) szörpök visszatérnek a Yummy drink italkoncentrátummal! Sok sok íz, sok sok szörp, csak Neked, szinte szénhidrátmentesen!

Mennyit lehet belőle enni büntetlenül?

Általánosan napi maximum 25 g fruktóz bevitelét tolerálja a szervezet. Amit úgy érdemes elfogyasztani, hogy egy étkezésen belül max 10 g fruktóz lehet. Így ha valaki mondjuk ötször eszik egy nap, akkor 3 felé érdemes elosztania.

Édesítőszerekről, cukrokról ITT olvashatsz!

gyümölcscukor

gyümölcscukor káros hatása

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!